Bebeklere Kahvaltı Hazırlamanın Püf Noktaları

bebekler için kahvaltı

Bebeklerin beslenmesinde kahvaltı ya da ara öğünler olsun temel ilke ek besinlere yavaş yavaş başlamaktır.  Hatta ek besinlere geçme konusunda çocuk doktorları ve uzmanlar ‘tadımlık’ ifadesini sıklıkla kullanırlar. Ek gıdalara geçiş döneminde anneler, olası alerji durumlarına karşı gıda çeşitliliğini artırırken kademeli olarak ilerlemelidirler.

Bebek Kahvaltısında Çeşitliliği Azaltın

Bebek kahvaltısı, çoğu zaman yapılan bulamaç tarzı karışımlar ile hazırlanmakta, bu tarzda yapılan sağlıklı besleme çabaları da bebekte aşırı yüklemeye sebep olmaktadır. Anneler, dengeli besleme kaygısı ile çoğu zaman peynir, ceviz, fındık, tereyağı, pekmez, bal, tahin gibi kahvaltılık gıdaları tek bir öğünde birleştirerek aslında  bebek kahvaltısı hazırlarken yapılan hatalardan birisine düşmektedir. Elbette ki bu besinleri tek tek ele aldığımızda hepsi ayrı ayrı faydalı gıdalardır, ancak bebeklere hepsini tek bir öğünde yedirmek doğru olmaz.

Üstelik her birinin kalori değeri o kadar yüksektir ki… Tahin, ceviz, fındık, tereyağı hepsi yağ içerir. Sağlıklı yağar içerse de hepsini bir arada tek öğünde yemek, hele ki bir bebek için oldukça zararlıdır. Kalori değerlerinin yanında bebeğin günlük kalori gereksinimini tek öğünde alması, sonraki öğünlere kalori ihtiyacı kalmamasına sebep olur.

Hergün Aynı Gıdalardan Oluşan Bir Kahvaltı Bebeğinizi Bıktırır

Bebek kahvaltısı söz konusu olduğunda yapılan hatalardan biri de her gün aynı gıdaları yedirerek bebeği bıktırmaktır. Kahvaltı için kullanılabilecek yiyecekleri gün aşırı değiştirmek, örneğin bir gün bal, tereyağı, ceviz verirken ertesi gün tahin, pekmez, fındık vermek daha doğru olacaktır.

Anneler, daha çok bebeklerinin hoşuna giden gıdalarla besleyip, işi kolaya sürmek de isterler. Oysa böyle bir besleme alışkanlığı, beslenmeyi aynı zamanda bir zevk olmaktan da çıkartarak, çocukluk yaşlarında düzensiz ve abur cubur yeme alışkanlıklarına adeta davetiye çıkartmaktadır.

Sürekli Tatlı Yedirmeyin

Kahvaltı öğünü bile olsa sürekli tatlı lezzetlere alışan bebek, diğer gıdalara adapte olmakta zorlanacaktır. Bu sebeple peynir, yumurta ve süt üçlemesi de kahvaltı seçenekleri arasında değerlendirilmelidir. Çiğneme ve yutmayı öğrenmiş olması gereken 8. 9. aylarında olan bir bebeğe bu gıdaları azar azar ve tek tek vermek, her besinin tadını ayrı ayrı öğrenmesi açısından faydalı olacaktır.

Bebekler, bazı gıdaları almak konusunda inatçı davranabilirler. Sürekli şekerli gıdalar hoişlarına gider ancak bir şeyler yesinler de mantığı ile hareket ederek, çok sevdikleri şekerli gıdalardan yedişrmek doğru değildir. Bu tutum, ilerde yemek seçmelerine ve dengesiz beslenmelerine zemin hazırladığı gibi birçok hastalığa da davetiye çıkartır. İnatçı bir tutum sergiledikleri gıdalar konusunda sabırlı olun ve gerekirse bedslenmeyi eğlence haline getirerek bu gıdalara tadımlık olarak bebeğinizi mutlaka alıştırın.

Eline Çatal Vermekten Korkmayın

Bebeğinize mümkün olduğunca erken dönemde, fizyolojilerine uygun olarak tasarlanmış bebek çatalları ve kaşıklarını verin. Böylelikle hem erken yaşlarda kendine olan özgüvenini geliştirmesine yardımcı olursunuz hem de beslenme olayını zevkli hale getirirsiniz. Tabi ki yemek yemeyi tam olarak öğrenene kadar size ihtiyacı var ancak kendi kendine de çatal, kaşık kullanmayı, lokmaları ağzına götürmeyi keşfetmek onun için eşsiz bir deneyimdir!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz