Bebeklerin Göz Gelişimi

göz gelişimi

Doğduğu günden itibaren bebeğinizin gözleri gün be gün fiziksel, duygusal ve mental olarak gelişimine destek olacaktır. Ancak tamamen gelişip bir yetişkin gibi görmesi neredeyse 6-8 ayı bulmaktadır. İlk başlarda bu yardım çok ufak olsa da zaman içinde gelişecek ve dünyayı tanımasına yardımcı olacaktır.

Bebekler doğduktan yaklaşık 1 ay sonra neredeyse tamamen gelişmiş bir kulağa sahip olur. Gözler ise kulakların aksine zaman içinde görme derecesinde gelişim gösterir. Tamamen gelişip bir yetişkin kadar görme yetisi kazanması ise neredeyse 6-8 ayı bulmaktadır. Doğduktan hemen sonra bebeğinizin gözleri fiziksel olarak görmeye müsait olsa da henüz beyni görme prosesini gerçekleştirmek için tamamen hazır değildir.

Beyin geliştikçe bebeğiniz de daha net görmeye ve çevreyi tanımaya başlar. İlk başlarda sadece kucağınızdayken sizi görebilen bebeğinizin görüş mesafesi aylar geçtikçe gelişecektir. Bunun haricinde ışığı, şekilleri ve hareketleri algılayabilir. İlk günlerde yüzünüz bebeğiniz için yeterince ilgi çekici olacaktır, ona bol bol gülümsemeyi ihmal etmeyin.

Ay ay gözlerdeki gelişim şu şekilde gerçekleşir:

1.ay  İlk doğduğunda bebekler gözlerini ikili olarak nasıl kullanacaklarını bilemezler. Bu ayın sonunda ya da bir sonraki ay her iki gözüyle birden fokuslanmayı başarabilirler. Sizinle göz kontağı kurmak hoşlarına gidebilir. Yüzünüzü çok yaklaştırarak göz teması kurabilir ve başınızı sağdan sola oynatarak dikkatini çekmeyi deneyebilirsiniz.

2.ay Bebeğiniz ilk doğduğu andan itibaren renkleri görebilir ancak kırmızı ve turuncu gibi çok yakın renkleri birbirinden ayırt edemez. Bu nedenle siyah-beyaz gibi zıt renkler daha çok ilgisini çeker. Birkaç ay içinde beyni renkleri ayırt edebilecek kadar gelişim gösterir. Bunun sonucu olarak ilerleyen aylarda daha renkli objelere karşı ilgisi artar.

4.ay Bebeğiniz artık derin bir algı yeteneği geliştirmeye başlar. Artık bebeğinizin beyni önündeki objelere doğru atılma ve onları tutma konusunda mesajlar göndermeye başlar. Bebeğinize kolayca tutabileceği objeleri uzatarak motor gelişimini destekleyebilirsiniz.

5.ay Artık bebeğinizin gözleri küçük objeleri bile fark edebilecek kadar gelişmiştir. Hatta zamanla sadece bir objenin bir bölümünü gördüğünde de onu hatırlayabilir hale gelir. Genellikle koyu renkleri ayırt edebilir hale gelir.

8.ay Bebeğinizin gözleri odadaki objeleri ve insanları tanıyabilecek kadar keskinleşmiştir. Büyük ihtimalle de gözlerinin rengi gerçek rengine yaklaşmıştır, ancak yine de daha sonra da renk değişimi görülebilir.

Bebeğinizin göz sağlığı için doktorunuzun önerdiği aralıklarla muayene ettirmeyi ihmal etmemelisiniz. Doktor gözlerinin yapısını, hareket etme kabiliyetini, gözlerinde herhangi bir problem olup olmadığını kontrol edecektir. Eşinizin ya da sizin ailenizde göz problemleri görülüyorsa doktorunuzu bilgilendirmeli, sıkı takip altında olmalısınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz