Bebeğinizin Kaka Rengi ve Yoğunluğu Ne İfade Ediyor?

Yeşilimsi Siyah Ve Yapışkan Kaka

Yenidoğan bebeklerin kaka rengidir. Mekonyum olarakta adlandırılır. Anne karnında aldığı amniyon sıvısından arta kalanlardan oluşmaktadır. Mekonyum doğumdan sonra bebeğinizin ilk dışkısıdır ve son derece normaldir. Kırmızı kan hücrelerinin parçalanması sonucu oluşan sarı-yeşil renkteki bilirubin içerdiği için rengi yeşilimsi siyahtır. Anne sütündeki kolostrum yumuşatıcı görevi görerek mekonyumun 3 gün içinde geçmesine yardımcı olur. 3 gün sonunda bu renk değişmemiş ise doktorunuza başvurabilirsiniz. Bebeğiniz yeteri kadar beslenmiyor olabilir.

Sarı Ve Tanecikli Kaka

İlk 3 günden sonra anne sütüyle beslenen bebeklerin kaka rengidir. Sarı veya katılaşmış süt rengindedir. Mamayla beslenmediği ve katı gıdaya geçilmediği sürece bu renkte olması normaldir. Bu renkteki dışkı normaldir. Anne sütüyle beslenen bebeklerin kakası hafif bir kokuya sahiptir ve gürültülü bir şekilde çıkarlar. Bu renkten dolayı endişelenecek bir durum yoktur. Bebeğiniz anne sütünden gerekli besinleri almaktadır.

Bronz Ve Kalın Kaka

Humus görünümlü bu kaka, bebeğinizin anne sütüyle birlikte mama ile beslendiği durumlarda gözükür. Bebeğinizin bu renkli kakası normaldir. Eğer bebeğinizin dışkısı sulu ya da sert (minik toplar halinde) olmaya başlarsa doktorunuza başvurmanız gerekebilir.

Yeşilimsi Kahverengi

Katı gıdaya geçen bebeklerde görünen bu renk son derece normaldir. Bu renk, katı gıdaya geçmeden önce de gözükebilir. Genellikle normal olan bu durumda eğer başka bir şüpheniz varsa doktorunuza başvurmanız iyi olacaktır.

Sulu, Kahverengi Ve Seyrek Kaka

Bebeğiniz sık sık, yüksek sesle ve seyrek kaka yapıyorsa muhtemelen ishal olmuştur. Ara sıra böyle kaka yapması sorun teşkil etmez ancak 2 günden fazla devam ederse ishal habercisi olabilir.

İshal olan bebeklerde su kaybına neden olur ve ayrıca enfeksiyondan dolayı gerçekleşmiş olabilir. Genellikle bu enfeksiyonlar tehlikeli değildir ancak su kaybı bebek için ciddi endişelenmeye sebep olabilir.

Eğer 2 günden fazla süren bir ishal durumu yaşarsanız hemen doktorunuzla görüşün. Bebeğiniz ne kadar küçükse su kaybından o kadar çok etkilenir. Doktorunuza danışmadan bebeğinize ishal önleyici herhangi bir ilaç vermeyin.

Kuru, Kahverengi Ve Sert Kaka

Sert ve topaklanmış dışkı kabız habercisi olabilir. Ara sıra gözüken kabızlık problemi, mamayla beslenen ve özellikle katı gıdaya geçiş yapan bebeklerde normaldir. Bebeğinizin yeteri kadar sıvı almadığının ya da sıcaktan veya ateşten dolayı çok fazla sıvı kaybettiğinin göstergesi olabilir. Sert kakadan dolayı anüs çevresindeki dokularda küçük yırtılmalar meydana gelebilir ve bazen kakada kan gözükebilir.

Doktorunuza danışarak ne yapmanız gerektiği konusunda bilgi almalısınız. Bebeğinize bir miktar fazladan su vermeniz gerekebilir. Bebeğiniz daha büyükse su miktarını arttırmanız gerekebilir. Bebeğinizin yemeğine 1 tatlı kaşığı erik ya da armut suyu ekleyebilirsiniz. Eğer katı yemek yiyorsa meyve, sebze ve tam tahıllar gibi daha çok lifli gıdaları yedirebilirsiniz.

Pembemsi Kırmızı Kaka

Bebeğinizin dışkısı yapay olarak renklendirilmiş gibidir. Yedikleri, neredeyse tamamen aynı şekilde çıkıyordur.

Katı gıdaya başlayan bebeklerde bağırsak hareketleri yüzünden farklı renklerde ve şekilde dışkı görmek mümkündür. Gıda dışında alınan bazı ilaçlar da kakanın böyle renk almasına neden olabilir.

Dışkı rengiyle yedikleri arasındaki bağlantıyı kurmak için bebeğinizi takibe alın. Bebek kakasının rengini değiştiren besinlere örnek olarak havuç ve ıspanak verilebilir. Eğer kaka rengi nedensiz şekilde kırmızı oluyorsa doktora başvurun.

Koyu Yeşil Kaka

Demir sülfat veya demir takviyeli gıdalar alan bebeklerin kaka rengidir. Bazen siyahımsı yeşil bile olabilir. Bebeğinizin sindirim sistemiyle ilgili bir değişiklik yapmadığı için endişelenmeye gerek yoktur.

Parlak Yeşil Kaka

Anne sütü emen bebekler, eğer az süt emiyorlarsa bu durum meydana gelebilir. Emmeye başladığı ilk zamanlarda gelen süt daha ince ve yağsızdır. Bebek emmeye devam ettikçe süt kalınlaşır ve yağ oranı artar. Bebeğin daha iyi beslenebilmesi için iki memeden de yeteri kadar süt etmemesi gerekir. Bir taraftaki süt tamamen boşalmadan diğer tarafa geçmemeyi deneyebilirsiniz.

Bazen bir virüs bu renkte dışkıya neden olabilir. Eğer bebeğiniz rahatsız ve huzursuz gözüküyorsa doktoruna başvurmanızı tavsiye ederiz.

Kırmızı Çizgili Kaka

Parlak kırmızı kan bulunan kaka, bebeğinizin anal yollarında çatlaklara veya kanamalara işaret edebilir. Genellikle kabız olan bebeklerin zorlamaktan dolayı anüsünde oluşan küçük çatlaklar, böyle kırmızı çizgili kakanın oluşumuna neden olacaktır. Ayrıca kakanın etrafında çizgisel mukusları da görebilirsiniz.

Doktorunuz kırmızı rengin ufak bir çatlaktan olduğunu söylüyorsa endişelenecek pek fazla bir şey yoktur. Kabızlık bittiği zaman genellikle kanlı kaka durumu da sona erer. Eğer kan miktarı çok fazlaysa ya da kaka bekledikçe kan da çözülmüyorsa doktorunuzla görüşmelisiniz.

Siyah Kaka

Eğer bebeğinizin kanı siyah bir renkte geliyorsa, sindirim sisteminin ilk safhalarında kakaya kan karışıyor demektir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden bir uzmana gitmelisiniz.

Beyaz Ve Kireç Gibi Kaka

Kireç gibi beyaz bir kaka, safra eksikliğinin göstergesidir. Bu renkte bir kaka karaciğer ve/veya safrakesesi problemine işaret edebilir.

Safra, karaciğer tarafından üretildikten sonra safra kesesinde saklanan sindirimle ilgili bir sıvıdır. Bebeğinizin kakası, normal rengini dışarı atılmadan önce safradan alır. Safra üretimi olmuyorsa ya da bir tıkanıklık durumu varsa kaka rengi böyle olur. Bu durumda en hızlı şekilde doktorunuzu arayınız.

Aşağıdaki durumlar bebeğinizde artmışsa doktorunuza başvurun;

  • Dışkıda kan ve mukus
  • Ateş
  • Kusma
  • Sinirli olma
  • İştahsızlık
  • Az ve koyu idrar
  • Az hareket

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz