Bebeklerin Uykularını Uzatma Yöntemleri Nelerdir?

Gündüz uykuları bebeklerin dinlenmesi, huzurlu olması, daha güzel yemek yemesi, enerji depolamaları için oldukça önemli bir rutindir. Bebeğinizin gündüz uykularını kısa uyuyor ve dinlenmeden uyanıyorsa ne yapabilirsiniz?

Bebeklerin Uykularını Uzatmak İçin Bir Kaç Öneri;

Her bebek için uyku ihtiyacı farklılık gösterir. Bazı bebekler kısa uyusa bile yeterli enerjiyi toplarken diğerlerine kısa uyku yetmeyebilir. Bebeğiniz gündüzleri kısa uyusa bile uykusunu aldığından eminseniz herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. Ancak bebeğiniz uykusunu aldığı için değil herhangi başka bir sebepten uyanıyorsa o zaman sebebini aramakta ve çözüm bulmaya çalışmakta fayda vardır.

Bebeğinizin uyku konusundaki tutumunu takip etmelisiniz. Eğer yeterince uykusu gelmeden önce yatırırsanız çok kısa süre sonra uyanabilir. Diğer taraftan çok fazla uykusu gelene kadar bekler ve aşırı yorgunken yatırırsanız bu sefer de aşırı yorgunluktan ve uyarılmadan uykuya dalamayabilir.

Uyku rutininizi gözden geçirebilirsiniz. Bazı bebekler kısa uyku uyuyarak erken uyanabilirler ancak biraz destekle tekrar uykuya dönebilirler. Bebeğiniz bir anda ve mutsuz bir şekilde uyanıyorsa kendi kendine tekrardan uykuya nasıl döneceğini bilemeyebilir. Bu durumda onu nasıl uyuttuğunuzu sorgulamanız gerekebilir. Emzirerek mi? Sallayarak mı? Kolunuzda tutarak mı? Bebeğiniz uyandığında yine aynı pozisyonda olmak isteyebilir. Bu sorunu çözmek için kendi kendine uykuya dalmasını sağlamak yararlı olabilir.

Bebeğinizi uyuttuğunuz odanın sessiz, yeterince serin, rahat ve karanlık olduğundan emin olun. Bebeğinizi gündüz de gece uyuttuğunuz yerde uyutmaya dikkat edin. Bu sayede uykuları daha uzun sürecektir. Yatak odası yerinde oturma odasında uyutursanız çok da uzun sürmesini beklememelisiniz.

Bazı durumlarda gündüz uykularını azaltmak çözüm olabilir. Bebeğiniz sabah ya da öğleden sonra uykusundan çabuk uyanıyorsa uyku sayısını azaltmaya hazır olabilir. Örneğin iki uyku fazla geliyor olabilir, tek uykuya düşerse daha uzun uyku uyuyabilir. Genellikle 3-6 ay arasında bebekler 3 uykudan 2 uykuya düşmeye hazır hala gelebilir. Diğer taraftan 12-18 ay arasındaki bebekler 2 uykudan tek uykuya düşebilir.

Her bebeğin uyku ihtiyacının farklı olduğunu ve uykularını da bu doğrultuda düzenlemek gerektiğini unutmamak gerekir.

Bebekler İçin Uyku Duası

Ebeveynleri en çok istedikleri şey belki de bebeklerinin deliksiz, uzunca ve huzur içinde uyumasıdır. Ancak çoğu bebek diğerlerine göre daha az uyur ve sık sık uyanır. Bunun için anne ve babalar bebeklerini uyutmak için nice uğraşlar verirler. Aileye katılan bebekten sonra özellikle annelerin uykuları bölük pörçük olmaktadır. Bu da onların psikolojisini olumsuz yönde etkiler. Bu etki de bebeğe yansır.

Bebeklik dönemlerinde genelde ani ve şiddetli gelen seslerden korkarlar. Görme yetileri daha tam gelişmediğinden annesini sesinden, kokusundan ve kalp ritimlerinden tanırlar. Kendilerini annelerin yanında daha güvende hissederler. Bu sebeple korktuklarında anneye yakın olmak isterler. Uyanıkken veya uykudayken bebeğiniz korktuysa genelde ona yakın olmanız ona rahatlama sağlayacaktır.

Bebeğinizi rahatlatmak ve sakinleştirmek için, bebeklerinizin rahat ve huzurlu uyuyabilmesi için uyuma duası okuyabilirsiniz. İşte bebeğinizin rahat ve uzun bir uyku uyuması için etmeniz gereken dualar;

Bismillahirrahmanirrahim. Ve cealnâ nevmekum subâtâ (subâten) ve cealnel leyle libâsâ (libâsen) ve cealnen nehâre meâşâ (meaşen) birahmetike ya erhamerrahimin.

Anlamı: Ve uykunuzu dinlenme zamanı kıldık ve geceyi libas (örtü) kıldık ve gündüzü maişet (geçim) zamanı kıldık rahmetinle ey merhametlilerin en merhametlisi. Amin.

Bismillahirrahmanirrahim. Uizukuma Bi Kelimatillahi’t-Tammeti Min Kulli Şeytanin ve Hammetin ve Min Kulli Aynin Lammeh.

Anlamı: Allah sizi, şeytanların, zehirli mahlukların ve nazarı değen gözlerin şerrinden, eksiksiz kelamının yüzü suyu hürmetine korusun. Amin.

Ayet-el Kürsi Okunuşu ve Anlamı

Bismillahirrahmanirrahim. Allahü la ilahe illa hüvel hayyül kayyum. La te’huzühu sinetün ve la nevm. Lehu ma fis-semavati vema fil erd. Menzellezi yeşfeu indehu illa biiznihi. Ya’lemü ma beyne eydihim vema halfehüm vela yühitune bişey’in min ilmihi illa bima şae vesia kürsiyyühüssemavati vel erd. Vela yeudühü hıfzuhuma ve hüvel aliyyül azim.

Anlamı: Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur. O hayydır, kayyumdur. Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama. Göklerde ve yerdekilerin hepsi O’nundur. O’nun izni olmadan katında kim şefaat edebilir? O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir (Hiçbir şey O’na gizli kalmaz). O’nun bildirdiklerinin dışında insanlar, O’nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez. O, yücedir, büyüktür. Amin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz