Bebeklik Döneminde Baba Olmak

Baba Olmak

Günümüzde hem dünyada hem de güzel ülkemizde baba rolünde büyük değişiklikler olmaktadır. Eski kuşak babalar, kendilerini baba rolünde annenin yanındaki ikincil kişi olarak görüyorlardı. Günümüzde ise çocuklarının bakımında birincil rolü üstlenen pek çok baba bulunmaktadır. Günümüzde pek çok baba, bebeğini ilk kez kucağına aldığında yüreğinde taşan babalık duygusu ve mutluluk ne hissettiğini söylemektedir. Bu aşamadan sonra önemli olan şey, babalara bebekleriyle ilgilenebilmeleri için fırsat tanınmasıdır.

Pek çok araştırma, yeni doğan bebeğin davranışlarını gözlemleme şansı verildiğinde babaların bebeklerini anlamaya daha hevesli ve bebeğin ağlamalarına daha duyarlı hale geldiğini göstermiştir. Bu konuda anneleri çok bunaltmaktadır. Bebekle vakit geçirme fırsatı yakalayan babalar, bebeğin davranışlarına çok daha hızlı şekilde cevap vermektedir. Ayrıca, bu babalar bebeğin ne zaman gazının çıkarılacağını, bebekle ne zaman konuşulacağını ve bebeğinin altının ne zaman değiştirileceğini kısa zamanda öğrenmektedir.

Yani, yeni doğmuş bebeğin davranışsal ipuçları babayla paylaşıldığında baba, bebek için önemini daha iyi fark etmekte ve bunun sonucu olarak bebeğin kendine özgü “dilini” öğrenmeye çalışmaktadır. Bu çalışmalar, “Erkekler bebeklere bakamazlar.” şeklindeki önyargıların doğru olmadığını göstermektedir. Erkeklerin ihtiyacı olan tek şey baba olarak yeni işlerini öğrenmelerine fırsat verilmesidir.

Babaların Daha Fazla Zaman Ayırması

Bebeklik döneminde babaların bebekleri ile vakit geçirmeleri ve daha fazla zaman ayırmaları bebeklerin ilerleyen dönemlerinde okuldaki ve sosyal hayattaki başarısını daha fazla etkiliyor. Babanın da en az anne kadar ilgili olması bebeğin gelişiminde önemli rol oynuyor. İki taraflı bir eğitime tabii tutulan bebeğin ufku genişliyor ve öğrenme hevesi artıyor. Aynı zamanda babanın vermiş olduğu özgüven duygusu çocuğun ileriki yaşlarda da önemli şekilde bunu hissetmesine ve babaya olan bağlılığın artmasına neden oluyor.

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız andan itibaren hem anne hem de baba olarak eşit şekilde ilgilenmelisiniz. Elbette birçok  durumda eşit olmayacaktır, ama annenin yapması gereken görevlere yardımcı olmanız destek vermeniz bu çocuğunuzun gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. Bir baba da en az anne kadar gazını çıkartabilmeli, onunla oyun oynayabilmeli, yemek yedirebilmeli, altını değiştirebilmeli ve ona bir şeyler öğretme konusunda hevesli olmalıdır.

Erkekler bebeklere bakamazlar ön yargısını tamamen kafanızdan silin ve bebeğinizin ihtiyacı olan ve annesinin yapabildiği her şeyi babasının da yapmasına izin verin. Bir bebek 2 haftalık olduğunda babasının sesini öğrenir ve bu sesi diğer erkek seslerinden ayırt edebilir. Dört haftalık olduğunda ise anneye, babaya ve yabancılara karşı öngörülebilir davranış farklılıkları gösterir.

Bir bebeğin kiminle olduğunu görmeden, davranışlarını gözlemleyerek annesiyle mi, babasıyla mı yoksa bir yabancıyla mı iletişim kuruyor anlayabiliriz.

Genelde baba ile birlikte iken bebeklerin omuzları kabarır, yüzünde hevesli bir bekleyişin ve oyun isteğinin ifadesi olur, kaşları havadadır, ağzını açar, gözleri parlar. Babasının sesini uzaktan duyduğunda bile bu hevesli bakış fark edilir.  Ayrıca, baba için bebeğiyle baş başa kalıp bebeğini tanıma şansı yakalamak çok keyif verici bir deneyimdir.

Bebek bakımı konusunda rolü paylaşmak sadece babaya bebeğini daha iyi tanıma şansı vermekle kalmaz, kendisinin yardıma muhtaç, bağımlı, minik bir varlığa bakım veren bir kişiliğe nasıl dönüşebildiğini de daha iyi anlamasını sağlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz