Beşinci hastalık (eritema enfeksiyozum da denir) kabakulak, kızamık, suçiçeği ve kızamıkçıktan sonra, çocuklarda rastlanan ve virüs yoluyla geçen hastalıklar sıralamasında beşinci sırada yer almasından dolayı bu ismi almıştır. Beşinci hastalığa yönelik bir aşı yoktur. Doğrudan temas yoluyla çocuktan çocuğa geçen bir parvo virüsten kaynaklanır.
Belirtiler;
Beşinci hastalık, hafif bir hastalıktır ve bu hastalığa yakalanan çocuklar genelde kendilerini iyi hissederler. Genelde boğaz şişmesi, hafif ateş ve uyuşukluk ile başlar. Bir hafta sonra en belirgin özelliği ortaya çıkar: Yanaklarda tokatlanmış izlenimi yaratan parlak kırmızı ve genelde sıcak isilikler. Birkaç gün içerisinde bu isilikler gövdeye, kollara, bacaklara ve popo ya sıçrar.
İsilikler iyileşene kadar genelde 7-10 gün geçer ve ilk olarak yüz, sonra da kollar, gövde ve bacaklardaki isilikler geçer. Bazı çocuklarda isilikler birkaç hafta içerisinde yeniden çıkabilir. Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde isiliklerin yanı sıra eklem ağrısı da görülebilir.
Tedavi Seçenekleri;
Doktorunuz çocuğunuzu muyane ederek ve sizin anlattıklarınıza dayanarak beşinci hastalığı teşhis eder. Çocuğunuzun boğazı ağrırken ve diğer soğuk algınlığı benzeri belirtileri varken hastalığı bulaşıcıdır; ancak isilikler çıktığında hastalık bulaşıcı değildir. Çocuğunuza beşinci hastalık teşhisi konduğunda hastalığı genelde bulaşıcı değildir.
Ancak yine de çocuğunuzun bağışıklık sistemi zayıf olan ve alyuvarları (orak hücre anemisi gibi) ile ilgili sorunları olan kişilerle temas etmemesi önemlidir. Çünkü parvovirüs bu tür sorunlar yaşayan bireylerde daha ciddi hastalıklara neden olabilir.
Beşinci hastalığın tedavisi dinlenme, bol sıvı alma ve asetaminofen ya da ibuprofen (aspirin değil) ile ateş düşürmeden ibarettir. İsilikler kaşınırsa yumuşak bir losyon ya da merhem sürebilirsiniz. 10 gün içerisinde hastalık kendiliğinden geçer. Orak hücre hastalığı gibi alyuvar rahatsızlığı olan çocuklar bu enfeksiyonu kaptıklarında farklı bir anemi türü gelişebilir.