Beyincik Nedir? Beyinciğin Görevleri Nelerdir?

Beyincik Nedir?

Beyincik beynin alt kısmında bulunan, kasların düzenli çalışmasını sağlayan organdır. İç kulak ile birlikte dengeyi sağlar. Tıp dilinde serebellum olarak bilinir. Beynin en büyük ikinci parçası olan beyincik 150-200 gram arasındadır.

Yapısı beyne benzeyen beyincik boz madde ve ak madde denilen maddelerden oluşmuştur. Dış kısmında boz madde bulunurken, iç kısmında ak madde bulunur. Boz madde ve ak madde beyinciğin büyük bir kısmında iç içe bulunurlar. Bu yüzden bu maddelerin kalınlıkları, beyinciğin farklı yerlerinde faklılık gösterir.

Bu yüzden Beyincik iki yan lobdan ve bunları birleştiren, vermis cebelli isimli yapıdan oluşur. Bu lobların vücutta yönettiği kısımlar, beyin loblarının vücutta yönettiği kısımlardan farklıdır. Beynin sağ lobu vücudun solunu, sol lobu vücudun sağını yönetirken; beyinciğin sağ lobu vücudun sağını, sol lobu vücudun solunu yönetir.

Üzerinde koruyucu zar bulunan beyincik, kafatası tarafından da korunmaktadır. Beyin ve beyinciğin boyutları, kafatasının boyutuna göre değişmektedir. Bu sayede kafatasının içinde sabit durur ve kolayca hasar almaz.

Beyincik, öğrenilen bir hareketin tekrar yapılmak istendiğinde beyne gerek duyulmadan yapılmasını sağlar. Öğrenirken beyne ihtiyaç duyulan bazı hareket kalıpları daha sonra beyinciğe devredilir. Bu hareket kalıpları dans etme, tenis oynama, yürüme gibi hareketlerdir.

Beyinciği, öğrenilen hareketlerin tekrarında kullanılması işleviyle bir bilgisayara benzetebiliriz. Bilgisayarda kullanmak istediğimiz bir programı önce kurmamız gerekir. Bu süreç beynin öğrenme sürecine benzetilebilir. Kurduğumuz programı her kullanmak istediğimizde baştan kurmayız, sadece açmamız yeterlidir. Bu durumda bu süreç beyinciğin hareket kalıbını öğrenmesi ve tekrarında beyne ihtiyaç duymamasını temsil eder. Öğrenilen hareket unutulduğunda, beyin tekrardan devreye girer.

Alkol gibi maddelerin beyinciğe ciddi etkileri vardır. Alkolün beyinciği etkilediği durumlarda, kişinin hareketleri bozulmaya başlar. Kişi kas hareketlerini ve dengesini kontrol edemez hale gelir. Bunun sonucunda sarhoşlukta görülen yürüme ve denge bozuklukları görülür.

Beyincik; beyin kanaması, doğum sırasında oluşan travmalar, beyincik üzerinde gelişen enfeksiyonlar gibi nedenlerle hastalanabilir. Bu durumda beyinciğin işlevlerinin tamamının veya bir bölümünün yapılamadığı görülür. Beyinciğin hastalanması istem dışı hareketlere de neden olabilir.

beyinciğin görevleri

Beyinciğin Görevleri Nelerdir?

  • Kasların birbirleri ile uyumlu çalışmalarını sağlar.
  • Vücut hareketlerini düzenler.
  • İç kulak ile birlikte dengeyi ve dengeli yürümeyi kontrol eder.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz