Biberiye Yağının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Biberiye esansiyel yağı, çalı ailesine mensup biberiye bitkisinden buhar damıtma yoluyla elde ediliyor. Biberiye bitkisinin kendisi gibi ama daha keskin, yaprak ve odun kokulu bir yağ. İyi kalitede bir biberiye yağı ağrı kesici, dezenfektan, antibakteriyel, kansere karşı koruyucu, gribe karşı koruyucu, mantar önleyici, enfeksiyon ve iltihap giderici, antioksidan, kan dolaşımı hızlandırıcı, sıkılaştırıcı ve balgam söktürücü gibi birbirinden değerli özellikler taşıyor.

Biberiye yağının bağışıklık sistemini, solunum yollarını ve sinir sistemini olumlu yönde etkilediği söyleniyor. Saçkıran için etkili yağlardan biri olduğu biliniyor. Ülkemizde ise biberiye yağının daha çok karın ağrılarını ve son yıllarda da selülitleri giderme konusunda öne çıktığını söylemek mümkün. Biberiye yağı sadece fiziksel açıdan değil zihinsel açından da etki gösteren bir yağ. Hafızayı güçlendirdiği, zihni açtığı ve öğrenme sürecinde destek olduğu, dikkat dağınıklığını giderdiği yönünde faydaları bulunmaktadır.

Biberiye Yağı Nasıl Kullanılır?

Biberiye yağının yaygın kullanım şekli masaj ya da soluma yoluyladır diyebiliriz. Güçlü bir yağ olan biberiye yağının ağızdan alınmaması gerekir çünkü zehirleyici bir etki gösterebilir. Zaten yağın faydalarına baktığımızda, örneğin kan dolaşımını hızlandırmak, ağrıları azaltmak ya da saç bakımı dediğimizde, bu gibi faydalar için yağın harici olarak kullanılması en etkili yöntem olarak görünüyor.

Konu zihni açmak, depresif ruh halinden kurtulmak ya da solunum yollarını rahatlatmak olduğunda ise biberiye yağını bir mendile damlatıp koklamak ya da yağ difüzörüne damlatıp aromasından faydalanmak da diğer bir kullanım şekli.

Vücudunuzda ağrıyan, problemli bölgelere biberiye ile masaj yapabilir ya da moralinizi yükseltmek istediğinizde bir iki damla biberiye yağını avuçlarınıza damlattıktan sonra koklayabilirsiniz. Biberiye keskin kokulu, güçlü bir yağdır. Şişeden bol bol dökerek değil, damla damla kullanılması yeterli olur.

Biberiye Yağı Neye İyi Gelir?

Akne problemi: Biberiye yağı elma sirkesi ile karıştırılarak cilde uygulanır. Ancak öncesinde cildin ufak bir bölümünde deneme yaparak cildin alerjik tepjki verip vermediğini kontrol edin.

Antioksidan: Antioksidan etki biberiye yağı koklanabilir, günlük olarak ayaklara yağ ile masaj yapılabilir ya da kapsül şeklinde kullanılabilir.

Artrit: Sorunlu bölgeye günde birkaç kez 1 damla biberiye yapı ile masaj yapılır.

Bağımlılık: Günde birkaç kez şişesinden biberiye yağı koklanır ya da şakaklara bir damla sürülür.

Baş ağrısı: Yağ avuç içlerine birer damla damlatılıp koklanır.

Bronşit: Sıcak suya damlatıldıktan sonra buharı solunabilir, 1 damla ile göğüs ve boğaz masajı yapılabilir ya da şişeden koklanabilir.

Cilt bakımı: Biberiye yağının cildi yaşlanmanın etkilerinden, kırışıklık ve ince çizgilerden koruma özelliği vardır. Taşıyıcı bir yağ ile karıştırılarak cilde sürülür. Çok eski zamanlardan beri biberiye bitkisi antioksidan özellikleri ve kan dolaşımını iyileştirici etkisiyle cildi güzelleştiren bir bitki olarak bilinmektedir.

Depresyon: Ellere birer damla damlatıldıktan sonra avuç içleri ağız ve buruna tutularak, koklanır. Bu uygulama günde birkaç kez tekrarlanır. Stresten arınmak için de aynı yöntemi deneyebilirsiniz.

Hafıza: Evin farklı köşelerine damlatabilir, şişeden direkt koklayabilir ya da şakaklarınıza sürebilirsiniz. Öğrenme kabiliyetini arttırmak veya konsantrasyon sağlamak için de yine yağı bu şekilde kullanabilirsiniz.

Kabızlık: 1-2 damla biberiye yağ ile alt karın bölgesine saat yönünde, yuvarlak hareketlerle her saat başı, rahatlama sağlanana kadar masaj yapılır.

Kas ağrıları: Ağrıyan bölgeye birkaç damla biberiye yağı ile masaj yapılır. Hassas cildi olanlar yağı zeytinyağı ile karıştırabilir.

Kepek: Biberiye yağını şampuanınıza ekleyebilir ya da biberiye yağı-su karışımı ile saçlarınızı durulayabilirsiniz. Bu uygulama sadece kepek sorunu için değil, saçlara canlılık kazandırmak ve yumuşaklık katmak için de yapılabilir.

Öksürük: 1-2 damla ile birkaç saatte bir göğüs ve boğaza biber yağı masaj yapılır.

Saç beyazlaması: Saç köklerini ve saç diplerini canlandırmak ve saçların beyazlaşmasını geciktirmek için saç derisine biberiye yağı ile masaj yapılır. Bu masaj sadece saçın rengi açısından değil, saç köklerinin güçlenmesi, kan dolaşımının arttırılarak saçların daha sağlıklı uzaması açısından da yararlıdır.

Saç dökülmesi: Biberiye yağı ve Hindistancevizi yağı karışımı ile saç derisine masaj yapılır.

Selülit: 1-2 damla yağ ile sorunlu bölgeye yoğurma hareketi yapılarak masaj yapılır.

Sinüzit: Yağı direkt şişeden koklayabilir ya da sinüs boşluklarının bulunduğu bölgelere sürebilirsiniz.

Zihin açıklığı: İki ele birer damla damlatılır ve eller ağız ve burunu örtecek şekilde yüze tutularak bir dakika kadar avuç içleri koklanır. Bu uygulama moral bozukluğu, kafa karışıklığı, baygınlık hissi gibi durumlarda da etkilidir.

Saçkırana İyi Geliyor

Saçkıran sorunu için pek çok farklı bitkisel çözüm sunulduğunu duyuyoruz. Saçkırandan etkilenen bölgeye sarımsak sürülmesi en sık duyduğumuz tavsiyelerden biri. Sarımsağın dışında biberiye yağı, lavanta yağı, kekik yağı gibi uçucu yağlarla her gün saç derisine masaj yaparak olumlu sonuçlar aldığı bilinen saçkıran hastaları bulunuyor.

Ancak unutmamak gerekiyor ki saçkıran herkeste aynı şekilde ortaya çıkmıyor. Saçkıran sorunu olan bazı kişilerde doktorun önerdiği bir losyon kısa bir süre sonra olumlu etki gösteriyor ve saçlar yeniden çıkmaya başlıyor. Diğer yandan hemen her çareye başvurduğu halde saçkıran sorununa kolay kolay çözüm bulamayanlar da var.

Dolayısıyla biberiye yağı bazı kişilerde yeniden saç çıkmasını sağlayabiliyor olsa da bu durum her saçkıran sorunu olan kişi için geçerli olmayacaktır. Üstelik olumlu bir sonuç için haftalar boyu, her gün saç derisine masaj yapılması gerekebilir.

Uyarı: Saçkıran problemlerinde ilk önce bir cilt uzmanına görünmek atacağınız ilk adım olmalı.

Yan Etkileri: Biberiye uçucu yağını hamileler, epilepsi hastaları ve yüksek tansiyon hastaları kullanmamalıdır. Cilde uygulanacaksa, özellikle de hassas cilde sahip kişiler az miktarda bile olsa yağı tatlı badem yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile incelterek kullanmalıdır.

Biberiye yağı ağızdan alınmamalı, kesinlikle içilmemelidir. Oldukça güçlü, toksik etki gösterebilecek bir yağdır. Ağız bakımı için biberiye yağını suya katarak gargara yapabilirsiniz ancak yağı yutmamaya özen göstermelisiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz