Bitkisel Yağlarla Cilt Temizliği Nasıl Yapılır?

bitkisel yağlarla cilt temizliği

Cilt temizliği makyajınızı silmek, cildi kirden, ölü hücrelerden ve fazla yağdan arındırmak için gereklidir. Bu şekilde cilt toksinlerden arınır, tazelenir ve daha sağlıklı olur. Sadece su, cilt temizliği için yeterli değildir çünkü bazı yağ ve yabancı maddeler suda çözülmezler. Cildi sıradan bir sabunla temizlemeye kalkışmak da çare olmayacaktır çünkü çoğu sabun cildin tüm nemini alır, kuruluğa yol açar ve tahrişe neden olur.

Cilt temizliğinde öne çıkan yöntemlerden biri de bitkisel yağlar ile cilt temizliğidir. Bitkisel yağlar cildi kurutmaz, cildin nem ve yağ dengesinin korunmasını sağlar. Cildi tahriş edecek kimyasallar içermezler. Bitkisel yağların içerdiği besleyici maddeler cildi besler, cildin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlar. Böylelikle bitkisel yağlar cildi bakterilerden ve toksinlerden arındırmakla kalmaz. Aynı zamanda cildin daha canlı, daha parlak ve daha genç görünmesini sağlar.

Özellikle yağlı cilt sorunu olanlar ve akne benzeri cilt problemleriyle uğraşmak zorunda kalanlar için bu düşünce kulağa ilk anda ters gelebilir. Cildi yağdan arındırmak gibi bir misyon edinmişken yağ ile cilt temizliği yapmak acaba gerçekten de doğru bir hareket mi? Bu konunun detaylarına gireceğiz ama önce bitkisel yağlarla cilt temizliği nasıl yapılır, açıklayalım.

Bitkisel Yağ Seçimi

Yağ ile cilt temizliği yapmak için kuşkusuz ilk olarak bir yağ seçmeniz gerekir. Cilt tipinize göre önerilen farklı yağlar vardır. Hangi yağı kullanacağınız konusunda emin olamıyorsanız, her cilt tipine uygun olarak belirlenmiş yağlarla işe başlayabilirsiniz.

Organik zeytin yağı: Tüm cilt tipleri için uygundur. Hem besleyici, hem nemlendirici hem de iyi bir temizleyicidir.

Jojoba yağı: Tüm cilt tiplerine uygundur. Özellikle akneye yatkın, yağlı veya karma ciltler için.

Tatlı badem yağı: Tüm cilt tiplerine uygundur. Özellikle yağlı veya karma ciltler için.

Üzüm çekirdeği yağı: Tüm cilt tiplerine uygundur. Özellikle akneye yatkın, yağlı ciltler için.

Avokado yağı: Tüm cilt tiplerine uygundur. Özellikle kuru, hassas, yıpranmış ciltler için.

Şeftali çekirdeği yağı: Tüm cilt tiplerine uygundur. Özellikle kuru, hassas, yıpranmış veya karma ciltler için.

Hint yağı: Karma ve yağlı ciltler için. Mutlaka tatlı badem yağı, jojoba yağı, fındık yağı, zeytin yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile karıştırılmalı. (% 20 Hint yağı – % 80 diğer yağ oranında)

Hindistan cevizi yağı: Tüm cilt tiplerine uygundur. Ancak bazı kişilerde cildi fazlasıyla kurutabilir. Bu nedenle zeytin yağı ile karıştırılarak kullanılması önerilir.

Yağ seçiminde ilk önce önerilerden yola çıkmanız ve bir haftalık bir deneme süresinden sonra seçiminizin doğru olup olmadığına karar vermeniz tavsiye edilir. İlk günler cildin bir adaptasyon sürecinden geçmesi ve ancak birkaç günlük bir kullanımın ardından gerçek sonuçları almanız olasıdır.

Yağın Uygulanması

Avuçlarınıza dökeceğiniz bir miktar yağı kuru cilde, dairesel hareketlerle, cilde masaj yaparak sürebilirsiniz. En az 2 dakikalık bir masaj cildin gerginliğini alır, kan dolaşımını hızlandırır ve cildi kendine getirir. (Vaktiniz varsa 10 dakika kadar yağı bekletebilir ya da hemen bir sonraki adıma geçebilirsiniz.)

Gözeneklerin Açılması

Temiz bir yüz bezini sıcak suyun altına tutun. Ardından bezi hemen sıkın ve açarak
yüzünüze yerleştirin. (Yüzünüzü yakacak kadar sıcak olmamasına dikkat edin.) Bu adım gözenekleri açmanın yanı sıra cildinizdeki kir, bakteri ve yabancı maddeler ile istenmeyen yağları arındırmak için gereken buharı sağlayacaktır. Bezi yüzünüzde 30 saniye ya da soğuyana kadar bekletebilirsiniz.

Son Adım

Bezi yüzünüzden alırken cildinizdeki fazla yağı da nazik bir şekilde bu bezle temizleyebilirsiniz. Dilerseniz bezi ikinci bir kez sıcak su altına tutup uygulamayı tekrarlayabilirsiniz. Genellikle bu son adım sonrası nemlendiriciye ihtiyaç duyulmasa da eğer ihtiyaç duyuyorsanız, yüzünüze nemlendiricinizi sürebilirsiniz.

Bitkisel yağ ile cilt temizliğini her gece yatmadan yapabilir ve sabahları da yüzünüzü saf gül suyu ile temizleyebilirsiniz. Ancak bu bir kural değil, dilerseniz gece yerine sabah saatlerinde de aynı uygulama yapılabilir. Günde bir defa yeterlidir.

Cilt Temizliğinde Esansiyel Yağlar

Esansiyel yağlar daha güçlü yağlardır ve tek başına değil inceltilerek kullanılmaları tavsiye edilir. Yukarıda anlatılan uygulama sırasında farklı etkilerini göz önünde bulundurarak, seçtiğiniz taşıyıcı yağa bir iki damla da esansiyel yağlardan birini katabilirsiniz.

Strese karşı: lavanta yağı, gül yağı

Moralinizi yükseltmek için: limon yağı

Akne sorunu için: Çay ağacı yağı, lavanta yağı, nane yağı, biberiye yağı

Kuru cilt için: Lavanta yağı, gül yağı, papatya yağı

Yağlı cilt için: Limon yağı, lavanta yağı, greyfurt yağı

Önlemler ve Uyarılar: Bitkisel yağlarla cilt temizliğinden istediğiniz sonucu almanız 1-2 haftayı bulabilir. Bu süre zarfında cildinizde kuruluk yaşayabilirsiniz. Ancak kaşıntı, kızarıklık gibi alerji belirtileri gördüğünüz takdirde uygulamaya son vermelisiniz. İleri derecede akne, egzama, sedef benzeri cilt rahatsızlıkları bulunanlar doktorun önerdiği cilt temizleme yöntemlerini kullanmalı, doktora danışmadan bitkisel reçeteler uygulamamalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz