Böbrekler son derece önemli organlardır. Bu doğal filtreler, kanın ekstra su ve toksinlerden arındırılmasına yardımcı olur, RBC üretimini uyarır ve kan basıncını kontrol eder. Fakat ne yazık ki, çoğumuz bu hayati organlarımızın sağlığını önemsemiyoruz. Ulusal Böbrek Vakfı’na göre, milyonlarca insan böbrek hastalığından etkilenmektedir. Diyetinize eklemeniz gereken ve böbreklere iyi gelen yiyecekleri sizler için derledik. Vakit kaybetmeden tüketmeye başlamalısınız!
Su
- Kalori: 0
- Protein: 0 gr
- Yağ: 0 gr
- Karbonhidrat: 0 gr
Su, mucize bir iksirdir. Size sağlık verme gücü var. Her gün tüketilmesi önerilen su miktarı kadınlar için 8, erkekler için 13 bardaktır. Böbreklerin ve günlük aktivitenizin durumuna bağlı olarak günde kaç bardak su içmeniz gerektiğini öğrenmek için doktorunuza danışmanız en iyisidir.
Beyaz Lahana
- Kalori: 22
- Protein: 1 gr
- Yağ: 0 gr
- Karbonhidrat: 5 gr
Lahana, fitokimyasallarla dolu yapraklı bir sebzedir. İçinde bulunan antioksidanlar vücuttaki zararlı serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olur, böylece kanser, kardiyovasküler hastalık ve böbrek fonksiyon bozukluğu riski azalır. Lahana, zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır.
Kırmızı Dolmalık Biber
- Kalori:46,2
- Protein: 1 gr
- Yağ: 0 gr
- Karbonhidrat: 9 gr
Kırmızı dolmalık biber, potasyum bakımından düşük olduğundan böbrek sağlığı için iyidir. Ayrıca C vitamini, B6 vitamini, A vitamini, folik asit ve lif içeriği ile birlikte yemeğe renk ve tat katmaktadır. Kırmızı biber, bazı kanser türlerine karşı koruma sağlayan likopen adı verilen bir antioksidan içerir. Ton balığı veya tavuklu salataya kırmızı biber ekleyebilir veya sadece çiğ yiyebilirsiniz.
Soğan
- Kalori: 64
- Protein: 2 gr
- Yağ: 0 gr
- Karbonhidrat: 15 gr
Soğan böbreklerin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Kan damarlarında yağlı madde birikmesini önleyen flavonoidler ve kuersetin içerir. Kuersetin, kalp hastalığı ve kanser riskini azaltabilen bir antioksidandır. Soğan, böbrek dostudur ve potasyum bakımından düşüktür. Aynı zamanda yağları, proteinleri ve karbonhidratları metabolize etmeye yardımcı olan krom içerir.
Kuşkonmaz
- Kalori: 27
- Protein: 3 gr
- Yağ: 0 gr
- Karbonhidrat: 5 gr
Kuşkonmaz düşük kalorilidir ve A vitamini, K vitamini ve C vitaminleri ile yüklüdür. Hipertansif sıçanlarda, kuşkonmazın böbrek fonksiyonunu koruduğu gösterilmiştir. Ancak potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi mineraller bakımından yüksektir. Yani, kuşkonmaz tüketmeden önce doktorunuzla konuşmalısınız. Akşam yemeği veya öğle yemeği için ızgara yapabilir ya da diğer böbrek dostu yiyeceklerle birlikte kullanabilirsiniz.
Sarımsak
- Kalori: 203
- Protein: 9 gr
- Yağ: 1 gr
- Karbonhidrat: 45 gr
Soğan gibi, sarımsak da keskin bir kokuya sahiptir. Ancak, en güçlü bitkisel ilaçlardan biridir. Ayrıca, eklendiği gıdaların lezzetini artırmaya yardımcı olur. Araştırmacılar, sarımsak suyunun, metformin (tip 2 diyabet hastaları için reçete edilen bir ilaç) ile birlikte renoprotektif etkiler gösterdiğini kanıtlamıştır.
Karnabahar
- Kalori: 25
- Protein: 2 gr
- Yağ: 0 gr
- Karbonhidrat: 5 gr
Karnabahar, C vitamini, folat ve lif açısından zengin bir kaynaktır ve böbrek dostu bir süper besindir. Ayrıca karaciğer için önemli olan ve vücuttaki toksik maddeleri nötralize eden bileşikler içerir. Karnabahar, haşlanmış, çiğ veya buharda pişirilmiş olarak yemeklerde veya salatalarda tüketilebilir.
Elma
- Kalori: 65
- Protein: 0 gr
- Yağ: 0 gr
- Karbonhidrat: 17 gr
Elma zengin bir vitamin, mineral ve lif kaynağıdır. Kötü kolesterol, kalp hastalığı, kanser ve diyabetin azaltılmasına yardımcı olan antienflamatuvar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Diyabet, böbrek yetmezliği ile yakından ilişkili olduğundan, elma tüketmek sizin böbrek problemlerinden korunmanıza yardımcı olabilir. Elma çiğ veya pişmiş olarak yenebilir. Ayrıca suyunu sıkarak, lezzetli bir içecek yapabilirsiniz.
Kızılcık
- Kalori: 51
- Protein: 0 g
- Yağ: 0 g
- Karbonhidrat: 13 g
Kızılcık suyu, idrar yolu enfeksiyonu için popüler bir besindir. Antioksidan özelliklerinden dolayı sindirim sisteminde veya böbreklerde herhangi bir bakteriyel büyümeyi önleyen doğal bir antibiyotiktir. Yapılan bir araştırma, kızılcığın; kalsiyum oksalat türünden böbrek taşını tedavi etme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir. Her zaman taze kızılcık tüketin ya da meyve suyu yapmak için taze olanları kullanın. Bununla birlikte, böbreklerin aşırı çalışmasını önlemek için fazla içmeyin.
Yağlı Balık
- Kalori: 175
- Protein: 19 gr
- Yağ: 10 g
- Karbonhidrat: 0 gr
Balık, yüksek kaliteli bir protein kaynağı ve çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) kaynağıdır. PUFA bileşenlerinin arasında; inflamasyonu azaltmak, serbest oksijen radikallerini temizlemek, kalp hastalığını önlemek, LDL kolesterolü azaltmak ve böbrekleri korumak için önemli ve yararlı olan omega-3 yağ asitleri bulunmaktadır. Bilim adamları, balık PUFA’larının tüketilmesinin böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlattığını bulmuşlardır.
Kabak Çekirdeği
- Kalori: 285
- Protein: 12 gr
- Yağ: 12 gr
- Karbonhidrat: 34 gr
Bu parlak yeşil tohumlar; diyet lifi, E vitamini, çinko, protein, bakır ve demir ile yüklendiği için, mesane taşı riskini azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Tohumlar fosfor bakımından da yüksek olduğundan ve vücudunuzdaki potasyum seviyelerini artırabileceğinden, böbrek sorunlarınız varsa bunları tüketmeden önce doktorunuzla konuşun.
Limon Suyu
- Kalori: 61
- Protein: 1 gr
- Yağ: 0 gr
- Karbonhidrat: 21 g
Limon suyu böbrek problemlerine yardımcı olma potansiyeline sahiptir. İçindeki C vitamini ve sitrik asit, iç organların pH’ının korunmasına yardımcı olur, daha iyi bir sağlık ve daha güçlü bağışıklık sağlar. Sabahları veya öğle yemeğinden önce limon suyu için. Bir bardak su ile seyrelttiğinizden emin olun ve rafine şeker eklemekten kaçının.
Ahududu
- Kalori: 140
- Protein: 1 gr
- Yağ: 1 gr
- Karbonhidrat: 15 gr
Ahududu, insan vücudundaki zararlı serbest radikalleri nötralize eden ellagic asit içerir. Uzmanlar, böbrek hastalığı olan hastalar için ahududu önermektedir. Kırmızı rengi, bu meyvelerin antosiyaninler içerdiğini ve aynı zamanda iyi bir diyet lifi, C vitamini, manganez ve folat kaynağı olduğunu gösterir. Ahududu ayrıca kanser hücresi büyümesini önlemede yardımcı olur.
Yaban Mersini
- Kalori: 84
- Protein: 1 gr
- Yağ: 0 gr
- Karbonhidrat: 21 g
Yaban mersini, vücudun toksinlerini temizlemeye yardımcı olan antioksidanlarla doludur. Enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilecek besin içeriği bakımından zengindir. Araştırmacılar, yaban mersininin metabolik sendromlu hayvanlarda böbrek yetmezliğine yol açan sinyal yollarının engellenmesine yardımcı olabileceğini bulmuşlardır. Bu nedenle, kilo vermek ve böbreklerinizi korumak için öğünlerinize ekleyebilirsiniz.
Çilek
- Kalori: 49
- Protein: 1 gr
- Yağ: 0 gr
- Karbonhidrat: 12 gr
Çilek zengin bir antioksidan, C vitamini, manganez ve lif kaynağıdır. Antienflamatuvar ve antikanser özellikleri vardır ve sağlıklı bir kalp ve böbrek için iyi bir seçimdir. Bununla birlikte, böbrek sağlığına katkıları tartışmalıdır. Yani, tüketmeden önce doktorunuzla konuşun.
Kiraz
- Kalori: 51
- Protein: 1 gr
- Yağ: 0.3 g
- Karbonhidrat: 13 g
Kiraz, kalbinizi ve böbreklerinizi korumaya yardımcı olan zengin bir antioksidanlar ve fitokimyasallar kaynağıdır. Günlük olarak tüketmek, özellikle böbreklerdeki ve vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur.
Karpuz
- Kalori: 46
- Protein: 0.9 g
- Yağ: 0.2 g
- Karbonhidrat: 11 g
Karpuz güçlü bir antioksidandır. Zararlı serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olur, böylelikle böbrek hasarını önler. Ancak büyük miktarlarda tüketmeyin, geri tepebilir. Zaten böbrek hastalığından şikayetçiyseniz, tüketmeden önce doktorunuzla konuşun.