Böbrek fonksiyonu vücuttan toksinlerin ve atıkların arındırılmasını sağladığı için hayati önem taşır. Eğer böbrekler görevini iyi yapmazsa atıklar kan dolaşımı ve idrar yollarında birikerek zehirlenmeye yol açabilir. Bu sistemin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamak ve bakterilerden uzak tutmak vücudun genelini daha sağlıklı kılar. Doğal bitkiler böbrekler, idrar yolları ve mesane için antiseptik ve antibakteriyel görevi görebilir.
Ayı Üzümü
Ayı üzümü yaprak dökmeyen, nemli toprakta ve gölgede yetişen bir bitkidir. Kurutulmuş yapraklarından çay yapılabilir ya da meyvesi çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. İdrar yolları için doğal bir antiseptiktir ancak çocuklar, hamile kadınlar ve böbrek hastaları kullanmamalıdır.
Yaban Mersini
Yaban mersini ağaçlı bahçelerde, gölgede yetişen ve kışın yapraklarını döken bir bitkidir. Meyvesi çiğ ya da pişirilerek yenilebilir. Yaban mersini yapraklarından çay yapılır. Tohumlarını kullanarak lezzetli bir reçel yapmak mümkündür. Yaban mersini yaprakları ile yapılan çay idrar yolları için antiseptik rolü oynar ancak aralıksız olarak, 3 haftadan fazla bir süre kullanılmamalıdır. Yaban mersinin diğer kullanım alanları, göz banyosu, ishal ve olası hemoroid tedavileridir.
Kızılcık
Tarihine bakıldığında bu bitki, idrar yolu enfeksiyonları, mide problemleri, ishal ve diyabet tedavisinde kullanılmıştır. Bitkinin antioksidan etkisi hücrelerin zarar görmesini engeller, vücudu güçlendirir. Kızılcığın, bakterilerin idrar yoluna tutunmasını engellediği görülmüştür. Ayrıca idrardaki asit oranını arttırarak böbrek taşlarına karşı da önlem oluşturur. Kızılcık bitkisini meyve, meyve suyu, reçel ya da marmelat şeklinde beslenme düzeninize katabilirsiniz. Kan inceltici ilaç kullananlar, bu bitkiden faydalanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Dulavrat Otu
Böbrek için üretilen bitkisel ilaçların pek çoğunda dulavrat otu kökü kullanılır. Asya, Avrupa ve Afrika’da yetişen dikenli bir bitkidir. Doğal bir idrar söktürücü ve kan temizleyicidir. Aynı zamanda mantar ve bakterileri önler. Gut, romatizma ve kireçlenmeye karşı da etkili olduğu düşünülür. Böbrek taşı ve enfeksiyonları için kullanımında genellikle başka bitkilerle karıştırılır.
Isırgan Otu
Bahçe peyzajı meraklıları için ısırgan otu bir baş ağrısı olabilir ama iş bitkilerle tedaviye gelince ısırgan otu vazgeçilmezler arasındadır. Gut hastalığı, egzama, kireçlenme, ödem ve idrar sorunları için ısırgan otunun tavsiye edildiğini sık sık duyabilirsiniz. Prostat büyümesi için de önerilen bitkilerin başında ısırgan otu gelir. Çay ya da tentür olarak tüketilebilir. İdrar sorunları için önerilmesine rağmen böbrek rahatsızlığı olanlar doktora danışmadan ısırgan otu kullanmamalıdır.
Karahindiba
Karahindiba A, B-kompleks, C, demir, potasyum ve çinko gibi pek çok mineral ve vitamin içerir. Geçmişten bugüne böbrek rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve mide bozuklukları için kullanılmıştır. Günümüzde iştah açıcı ve safra kesesi ile karaciğerin işlevlerine destek olan bitkiler arasındadır. Böbreklerden tuz ve su atılmasına yardımcı olduğu söylenir. Eğer ilaç kullanıyorsanız, bitkinin diğer ilaç veya kullandığınız takviye ürünleriyle etkileşime geçmemesi için doktorunuzla görüşün.
Asya Ginsengi
Asya ginsengi sağlıklı böbrekler için en çok başvurulan bitkilerden biridir. Adaptojen bitkilerden biri olan Asya ginsengi böbreklerin normal şekilde işlemesi için gerekli desteği sağlar ve böbrekleri serbest radikallerin zararlarından korur.
Böbreklere İyi Gelen Yiyecekler
Balık; Omega-3 bakımından zengin olan somon, sardalya ve alabalık balık türleri, Vücut tarafından üretilemeyen yağ asitlerinin dışarıdan alınması
Elma; Düşük potasyumlu bir meyve olan elma, böbrekler için ideal bir besindir.
Kıvırcık Lahana; C vitamini, K vitamini ve lif bakımından zengin bir besin olan kıvırcık lahana, böbreklerin çalışması için son derece önemlidir. Salatalarda ve yemeklerden rahatça kullanılabilir.
Kızılcık; Yüksek antioksidan özelliği bulunan kızılcık, idrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesinde etkilidir. Böbreklerin gerektiği gibi çalışmasını sağlamasının yanında farklı kanser türleri ve kalp rahatsızlıklarında da etkilidir.
Sarımsak; Yemeklerde kullanılan sarımsak kullanılması gereken tuz miktarının azalmasını sağlar. Bu yönü ile daha az tuzlu yemek tüketilmesini sağlar ve böbreklerin daha sağlıklı olmasında etkili olur.
Soğan; Sarımsak ile aynı aileden gelen soğanda da antioksidan özelliği oldukça fazladır. Bu nedenle böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar.
Yumurta Akı; Yumurtanın beyaz kısmı, yüksek miktarda protein içerir. Bunun yanında düşük potasyum özelliği bulunan yumurta akı, böbreklerin iyi çalışmasında etkilidir.
Zeytinyağı; Sağlıklı yağ türlerinden olan zeytinyağı, salata ve sebze yemeklerinde sıklıkla kullanılır. Sağlıklı yönünden çok yararlı olan bu yağ, böbrekler için de çok sağlıklıdır.
Önlemler ve Uyarılar: Böbrekler vücut için hayati organlardır ve böbreklerinizle ilgili herhangi bir şikayetiniz olduğunda hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekir. Bazı bitkiler idrar yolları için önerilebilir fakat bu durum kesinlikle aynı bitkinin böbrek hastalarına da iyi geleceği anlamına gelmez. Böbrek rahatsızlığı gibi ciddi bir konuda, bitkilerden yardım almayı düşünüyorsanız, mutlaka önce doktorunuzla görüşmeniz gerekir.