Boş gebelik, gebelik kesesi içinde bebeğin görülememesi demektir. Halk arasında su gebeliği, tıp dilinde de anembriyonik gebelik olarak adlandırılır. Bu konu oldukça merak konusudur. Merak konusu olduğu kadar üzücü bir durum halidir. Boş gebelik, genellikle erken hamileliklerde gerçekleştirilen bir tanı olduğu için, bazı özel durumlara dikkat edilmesi gerekir.
Özellikle de, adet kanamaları düzensiz görülen kişilerde, yumurtlamanın gerçekleşmesi beklenen tarihten daha sonra gerçekleşmiş olabilme ihtimalinden dolayı, bu durum özellikle dikkate alınmalıdır.
Boş Gebelik Neden Oluşur?
İlk 12 haftada gerçekleşen düşüklerin genel sebebi, boş gebeliktir. Bu durumun nedeni de, görülen kromozomal anomalilerdir. Vakaların büyük bir kısmında, vücut; hamileliği devam ettiremeyecek, sağlıklı bir bebek olamayacak durumda olan anormal kromozomları belirler. Boş gebelik genellikle yanlış hücre bölünmesinden, kaliteli olmayan sperm veya yumurtadan kaynaklanır.
Her yaş grubunda boş hamilelik kesesinin görülmesi ile beraber, anne ve baba adayının yaşlarının fazla olması ile birlikte riskte buna paralel olarak artar.
Boş Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?
Bildiğiniz üzere gebeliğin ilk belirtisi adet gecikmesi ve sonrasında yapılan testin pozitif sonuçlanmasıdır. Bazı gebeliklerin ilk dönemlerinde bir iki damla kan gelmesi ya da sık sık kramp girmesi durumu söz konusu olabilir. Sonrasında vücut hamileliği sonlandırır ve dışarı atar.
Bazı kötüye giden hamileliklerde, her şey normal gibi görülür, kanda hamilelik hormonu artmaya devam eder ve plasenta büyür. Bu tarz durumlarda ise, daha çok 8. haftada yapılan ultrasonografi esnasında hamilelik kesesinin boş olduğu görülerek, tanı konur.
Boş Gebelik Tekrarlanabilir Mi?
Boş gebelikler genellikle 1 kez olur. Bu durumu yaşayan çoğu kişi tedirgin olur. İstisna olarak tekrarlayan boş gebeliklerde tüp bebek gibi bir şans olabilir. 2 veya 3 defa düşük geçmişi olmadan, özel kan ve genetik tahlilleri yaptırmaya ihtiyaç duyulmaz.
Boş Gebelik Nasıl Sonlandırılır?
Ultrasonografi muayenesinde, hamilelik kesesinde bozulma, kişide kanama görülmesi durumunda kendiliğinden düşme ihtimali daha yüksek olduğundan dolayı, riskleri bulunan ve kürtaj yapılmadan takip altına alınmalı. Fakat birden çok hamilelik kaybı olup, genetik araştırma yapılmasının planlanması halinde veya vücut kendi kendine atamıyorsa kürtaj ilk tercih olmalıdır.