Yediğimiz ve içtiğimiz besinlerden arta kalan gereksiz maddelerin bedenimizden ve hücrelerimizden atılmasına yardımcı olan sisteme boşaltım sistemi adı verilmektedir. Bu sistem adı üstünde boşaltım işlemini gerçekleştirmektedir. Boşaltım işlemi sırasında kanımızda var olan ve hücreleri de olumsuz etkileyen maddeler idrar yolu ile atılır. İdrar yolunun yanı sıra nefes alıp vermenin ve terlemenin de bir tür boşaltım sistemi olduğunu belirtmek isterim. Bu sistem içinde görev yapan organlar ise idrar kesesi, böbrekler, sidik kanalı ve üretirlerdir.
Boşaltım sistemi hastalıkları bu sistem içinde görev yapan organların bir şekilde zaman içinde deforme olması ya da iltihaplanması ile ortaya çıkan hastalıklardır. Bu hastalıklardan en çok rastlanılan hastalıklar, böbrek taşı, böbrek iltihaplanması, böbrek yetmezliği, üremi, albümin ve mesane iltihaplanmasıdır.
Böbrek iltihaplanması
Diğer adı nefrit olan bu hastalık adından anlaşılacağı üzere vücudumuzda var olan böbreklerin iltihaplanmasından meydana gelir. Akut ya da kronik olabilir. Burada iltihaplanmaya neden olan mikrop böbreği olumsuz etkiler ve görevini yapmasını engeller. Kişilerde ilk önce akut nefrit meydana gelir. Böbrekte ağrı ve idrara çıkarken yanma gibi şikâyetler görülür. Akut nefrit tedavi edilmezse kronik nefrite çevirmektedir.
Böbrek yetmezliği
Bu boşaltım sistemi organı hastalığı da akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu hastalıkta böbrek kendi faaliyetlerini tam olarak gerçekleştirememektedir. Hastanın kan değerlerine bakıldığında bunu üre ve kreatin değerlerinden anlamak mümkündür.
Böbrek taşı
Böbrek içinde ya da idrar yolunda meydana gelir. Bedenimizde işe yaramayan ve zararlı olan maddelerin dışarı atılamaması ile bu organlarda meydana gelen tıkanıklık ile baş göstermektedir.
Mesane iltihaplanması
Diğer adı sistit olan bu boşaltım sistemi hastalığı, idrar kesesinde meydana gelen iltihaplanma ile kendini gösterir.
Albümin
Böbreklerimizde yer alan ve idrarı süzme görevi olan kapsüllerin bunu tam olarak yerine getirememesinden dolayı ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
Üremi
Bu rahatsızlığa yakalanan kişinin kandaki üre oranı oldukça yüksek çıkar. Bunun nedeni böbreklerin üreyi doğru şekilde ayrıştıramamasıdır.
Boşaltım sistemi hastalıklarında meydana gelen belirtiler nelerdir?
- Sık sık idrara çıkma isteği
- Yüksek ateşle birlikte görülen terleme hissi
- Kasık, karın ve bezende makat kısmında görülen şiddetli ağrılar
- İdrar yaparken meydana gelen ağrı ve yanma hissi
- Kötü kokulu, bulanık ve bazen de kanlı idrar
- Bulantı ve kusma
- Yorgunluk ve halsizlik
- El ve ayaklarda ödem toplanması
- Hiç idrar yapamama
Boşaltım sistemi hastalıkları tedavisi
Öncelikle bu hastalıklara yakalanmamak için bir takım önlemlerin alınması ve bazı kurallara uyulması gerekir. Özellikle kış aylarında idrar yollarının ve böbreklerin üşütülmemesi önemli bir önlemdir. Kişinin temizliğe de dikkat etmesi gerekir. Dışarıdan mikrop kapılmaması önemlidir. Ayrıca günde en az 2-3 litre arasında su tüketilmesi böbreklerin ve diğer boşaltım sistemi organlarının sağlığı açısından gereklidir.
Bunun dışında eğer sizde yukarıda saydığımız boşaltım sistemi hastalıklarından herhangi birine maruz kaldıysanız öncelikle doktora başvurmalısınız. Onun vereceği ilaçlar ile bunu iyileştirmeye çalışmalısınız. Doktorlar size iltihaplanmayı giderici ilaçlar ile ağrıları dindirecek ağrı kesiciler önerecektir. Kum taş gibi maddelerin neden olduğu hastalıklar mevcut ise bu sefer daha kapsamlı bir tedavi uygulanabilir.
Taş ve kumu yok etmek için ilaç tedavisinin yanı sıra lazer ve ameliyat yöntemleri uygulanır. Bunun yanı sıra bir takım şifalı bitkilerden de yararlanmak mümkündür. Üzüm, pırasa, enginar, badem, ısırgan otu, maydanoz ve ayrıkotu bu şifalı bitkilerden sadece birkaçıdır.