Boyun Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Her insan hayatının belli dönemlerinde boyun ağrısı çekmiştir. Boyun ağrılarının nedenleri oldukça fazladır. Yapılan ters hareketler, üşütme ya da bazı fiziksel hareketlerin sonucunda boyun tutulabilir ve ağrıya neden olabilir. Boyun omurgasını oluşturan kemikler ve eklemler ile omurların arasındaki disklerin, omurga etrafında yer alan kas ve bağların bozulması ya da hasar görmesi sonucunda boyun ağrısı meydana gelir.

Yetişkin insanların vücudunda 33-34 adet omur vardır. Kafatasının hemen altından başlayan omurlar, kuyruk sokumuna kadar gider ve birbirleri ile üstlü altlı eklem yaparak, omurgayı oluştururlar. Vertebral Kolon, omurganın latince’deki ismidir.

Boyun ağrısına yol açan faktörler nelerdir?

Boyun ağrısı birçok nedenden kaynaklanabilen bir sorundur. Fiziksel hareketleri sınırlayan boyun ağrısı, çok şiddetli ya da hafif bir şekilde seyredebilir. Şiddetli vakalarda, hasta kıpırdayamaz hatta nefes almakta güçlük çekebilir. Hafif vakalar ise, ters hareket ya da rüzgar yiyerek oluşmuş boyun ağrıları olup 1-2 gün içinde kendiliğinden geçen cinstendir.

Boyun Ağrısı nedenleri nelerdir?

Boyun ağrısına yol açan nedenlerin başında, stres gelmektedir. Stresten uzak durun. Fiziksel aktivitelerde bulunarak yanlış pozisyonlarda bulunmak boyun ağrısına yol açar. Psikolojik sorunlar, tekrarlayan tikler şeklinde gerçekleştiği zaman, aşırı kullanıma bağlı hasar görme ya da zedelenme adı verilen boyun ağrılarının ortaya çıkarır. Uzun süre başı öne eğik durmak, uzun süre bilgisayar başında kıpırdamadan oturmak ya da ani hareket etmek boyun ağrısına sebep olan faktörler arasındadır. Bilgisayar başında uzun süre boyunca başı yukarı ve aşağı oynatmak, boyun bölgesinde bulunan kasların kasılmasına neden olarak boyun ağrısı yaratır.

Miyofasyal Ağrı

Miyofasyal ağrı ise boyundaki kaslardan kaynaklanan ağrıdır. Boyun ve sırtta tetik noktalar bulunmaktadır. Bu noktaların zedelenmesi, boyun ağrılarını yaratır. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu boyun ağrıları, kas ve iskelet sisteminden kaynaklanmaktadır.

Bir diğer boyun ağrısı nedenleri ise boyun zedelenmelerinden kaynaklanana boyun ağrılarıdır. Boynumuz balunuzu taşıdığı için, boyun zedelenmelerine çok sık rastlamak mümkündür. Düşmeler, spor kazaları ya da trafik kazaları boyun ağrılarına neden olabilmektedir. Kas ve bağ dokuların zedelenmesi yüzünden yumuşak doku zedelenmeleri olmaktadır. Ağır boyun zedelenmeleri boyun kemiklerinde kırığa yol açabileceği gibi, boyun kaymasına da neden olabilir. Omurilik zedelenmeleri, kişinin hayatı boyunca zarar görebileceği hasarlara yol açmaktadır. Boyun ağrılarını hafife almamalı, tedavi olunmalıdır.

Boyun ağrısına yol açan bir diğer faktör de boyun fıtıklarıdır. Disk içeriği dışarıya doğru çıktığı zaman, boyun fıtığı oluşmaktadır. Omurgayı oluşturan kemiklerin arasındaki disk zamanla zayıflar ve boyunda fıtığa neden olur.

Disk Dejenerasyonu

Disk dejenerasyonu da, disk yapılmasının bozulması ile ortaya çıkar. 40 yaşından sonra ortaya çıkan bu durum, sigara içen insanlarda, yaşlı insanlarda, beslenme alışkanlığı olmayan insanlarda ve fiziksel aktivi içinde bulunan insanlarda çok sık görülmektedir.

Boyun ağrıları kireçlenmeden de kaynaklı olabilir. Boynun kemikleri arasındaki eklemler, zamanla bozulur ve yaş ilerledikçe kendiliğinden zayıflama gösterir. Başın arka tarafındaki kronik ağrılar da, kireçlenmeye neden olabilen faktörler arasındadır.

Enfeksiyonlar boyunda tümörlere neden olabilmektedir. Ayrıca omurga kemiklerinde doğuştan gelen anormallikler de, boyun ağrılarına neden olmaktadır.

Boyun ağrısı için tedavi yöntemleri nelerdir?

Boyun ağrısı çekenler öncelikle doktora gitmeli ve boyun ağrılarının neyden kaynaklandığını öğrenmelidir. Birçok sebebi olduğu için, önce nedenleri araştırılmalı ve ona uygun tedavi doktor tarafından yapılmalıdır. Ancak boyun bölgenizi sıcak tutmanız kas gevşetici ilaçlar kullanmanız ağrılarınızı azaltır. Yatak ve yastık seçiminizi ortopedik yapmanız gerekmektedir. Boyun egzersizleri ile boynunuzu güçlendirebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz