Bulantıya Hangi Bitkiler İyi Gelir?
Bulantı, midede kusacakmış hissi yaratan, rahatsız edici bir histir ve kusma ile de sonuçlanabilir. Araç tutması, hazımsızlık, stres veya hamilelik gibi nedenler bulantıya neden olabilir. Uzun süren ve geçmeyen bulantının altında başka bir rahatsızlık yatıyor olabilir. Bu gibi durumlarda fazla zaman geçirmeden doktora görünmek gerekir. Bazı bulantılar için bitkisel çaylar, pastiller veya tentürler işe yarayabilir. Bitkiler toplumda ‘zararsız’ olarak bilinir ama bitkilerin de yan etkileri vardır ve herhangi bir bitkisel tedavi öncesi sağlık uzmanına başvurulması gerekir.
Zencefil
Dünyanın pek çok bölgesinde yetiştirilen zencefil, Hindistan kökenli bir bitkidir. Geleneksel şifacılar bulantı, sindirim ve mide sorunları için bitkinin köklerinden faydalanır. Bulantının farklı nedenleri olduğunu söylemiştik. Zencefilin en çok sindirim güçlüğü, araç tutması yüzünden ve ameliyat sonrası meydana gelen bulantılara iyi geldiği görülmüştür. Zencefil çayı, tentür veya kapsülleri bulantı için kullanılabilir. Bitki, sindirim için gerekli enzimlerin salgılanmasını teşvik eder. Ancak bulantı nedeninizi tam olarak bilmiyorsanız, önce bir doktora başvurulması en iyisidir. Safra kesesinden rahatsız olanlar ve kan inceltici ilaç kullananlar zencefil kürü uygulamaktan kaçınmalıdır.
Papatya
Papatya mide ve bağırsak sorunları, yol tutması ya da anksiyete için en sık önerilen bitkilerin başında yer alır. Yemek yedikten sonra meydana gelen mide şişliği veya bulantı hazımsızlıktan ya da gazdan kaynaklanıyor olabilir. Bir bardak papatya çayı, gaz veya sindirim sorunlarına iyi gelecektir. Bu da bulantının kesilmesi anlamına gelir. Bulantıyı tetikleyen sinir bozukluğu için de papatya çayı önerilen bitki çayları arasındadır. Papatyanın faydaları göz dolduruyor ama papatyaya alerjisi olan kişilerin olduğu da unutulmamalı. Papatya çayı midenizi rahatlatacağı yerde bulantıyı arttırıyor, nefes darlığı veya yutkunma zorluğuna yol açıyorsa, alerjik tepki veriyorsunuz demektir.
Nane
Nane tüm dünya mutfaklarında yer bulan, aromatik bitkilerden biridir. Yaprakları mide bulantısına ve mide kramplarına iyi gelen uçucu yağlar bakımından zengindir. Bu bitki gerginlikten veya soğuk algınlığından kaynaklanan mide bulantıları için sıkça önerilir. Ameliyat sonrası ortaya çıkan mide bulantısı için etkisi zayıftır. Nane çayı, nane pastilleri ya da tentürleri bulantı şikayeti için kullanılabilir. Nane çayına zencefil katmak da bulantıya karşı sık uygulanan bir tariftir. Ancak mide ekşimesi veya reflü şikayeti olanlar nane kürü uygulamamalıdır.
Limon
Limon çayı mideyi rahatlatmak ve bulantıyı azaltmak için etkili olabilir. Bir bardak sıcak suya yarım limon sıkıp biraz bal katabilirsiniz. Ancak bal karıştırılırken su kaynar olmamalı. Kaynar su ve bal karıştırıldığında bal, toksik etki yapar. Limon, midedeki asidi ve yemek borusu spazmlarını yatıştırır. Yemeklerden sonra sindirimi kolaylaştırır. Nane-limon ülkemizde de sıkça tüketilen ve bilinen bir karışımdır. Yarım limon, demliğe kabuğuyla doğranıp ardından bir tutam taze veya kurutulmuş nane koyulur. Üzerlerine kaynar su eklenerek nane-limon demlenmeye bırakılır.
Bulantıya İyi Gelen Diğer Bitkiler
Lavanta çayı kaygıdan kaynaklanan bulantılara iyi gelebilir. Lavantanın sakinleştirici etkisi bazı bilim çevrelerinde de kabul görmektedir. Ancak lavanta ilaçlarla etkileşime geçen bir bitki olduğundan, özellikle ilaç kullanan kişiler lavanta kürüne başlamadan önce doktora danışmalılar.
Meyan kökü, midede koruyucu bir tabaka oluşturması sayesinde, mide asitlerinin dokulara zarar vermesini önleyici bir etkiye sahiptir. Boğazı yumuşatan bu tatlı çay, bulantıyı hafifletmeye de yardımcı olabilir.