Burun Tıkanıklığının Nedenleri Nelerdir?

Yaşam kalitemizi ve sağlığımızı ciddi anlamda etkileyen burun tıkanıklığının birçok nedeni vardır. Burun tıkanıklığının nedeninin doğru tespit edilip tedavi edilmesi çok önemlidir. Çünkü uzun süren tıkanıklıklar vücudumuzda ciddi hasarlara neden olabilir.

Burun Tıkanıklığının Temel Nedenleri Nelerdir?

Fiziksel (Yapısal) Bozukluklar

Burnumuzun içinde bulunan ve burnumuzun direği olarak adlandırdığımız kemiğin eğilmesi, kayması gibi nedenlerle solunum yolunu tıkaması en sık karşılaşılan nedendir. Tıp dilinde “Septum Deviasyon” olarak nitelendirilen bu durum doğuştan geldiği gibi sonradan da oluşabilmektedir. Doğum esnasında bebeklerin yaklaşık %7’sinin burunlarında zedelenme meydana gelir. Yaşamımız boyunca kaçınılmaz olarak burnumuzu bir yerlere çarparız. Tüm bu etkenler burun kemiğimizin eğrilmesine neden olabilir.

Enfeksiyonlar

Genellikle kış aylarında nezle, grip, soğuk algınlığı benzeri hastalıklara yakalanırız. Virüse bağlı oluşan bu hastalıklar burnumuzun tıkanmasına neden olur. Çok uzun sürmeyen bu hastalıklar çoğu kez burun tıkanıklığı bize zarar vermeden atlatılır. Ancak sinüzit iltihapları tehlikelidir. Sadece burun tıkanıklığına neden olmaz. Bir de kronik hale gelmişse alt solunum yollarını da tehdit ederek astım, bronşit gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.

Geniz Etinin Büyümesi

Okul öncesi çocukların kabusu olabilen geniz eti, bu yaş grubu (0-7 yaş) çocuklarda burun tıkanıklığının temel nedenlerinden biridir. Geniz eti lenfosit üreterek bağışıklık sisteminin gelişmesinde rol oynar. Ancak büyümesi ve üst solunum yolunda tıkanmaya neden olması çocuklarda sürekli hastalanma, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemeleri, horlama, göz altı morlukları gibi pek çok rahatsızlığa neden olmaktadır.

Alerji

Alerjik reaksiyonlar tamamen vücudumuzun bağışıklık sistemiyle ilgilidir. Bağışıklık sistemimiz toz, polen, hayvan tüyleri, kimi gıda maddeleri gibi bazı şeyleri tehdit olarak algılar ve aşırı tepki verir. Bu durum da alerji olarak adlandırılır. Alerjik reaksiyonlara bağlı olarak kaşınma, kızarma, kabarma, burun tıkanıklığı gibi farklı belirtiler meydana gelir. Burun tıkanıklığı alerjiye bağlı olarak sık görülür.

Burun Etlerinin Büyümesi

Burnumuzun içinde bulunan etlere “konka” adı verilir. Bu yüzden bu rahatsızlığın diğer adı konka büyümesidir. Havanın ısıtılması ve nemlendirilmesinde etkin rol oynayan burun etleri burnun işleyişine göre kimi zaman küçülür kimi zaman büyür. Ancak iltihabi ya da alerjik durumlardan kaynaklı olarak burun etlerinin aşırı büyümesi ve rahat nefes alımını engellemesi sık görülen durumlardan biridir.

Burun Çatısında Daralma

Tıp dilinde bu duruma “Valv Daralması” denir. Doğuştan gelen bir durumdur. Burun çatısındaki darlık nedeniyle kişi rahat nefes alamaz.

Burun İçi Polipleri

Birkaç milimetreden birkaç santimetre büyüklüğe ulaşabilen; iltihap, alerji, tahriş gibi nedenlerle ortaya çıkan şişlikler olarak tanımlayabileceğimiz polipler burun içinde yayılarak ya da büyüyerek burnun tıkanmasına neden olabilir.

Burun Tıkanıklığının Neden Olduğu Sağlık Sorunları Nelerdir?

Burun tıkanıklığının neden olduğu sağlık sorunlarını okuyunca belki de çok önemsemediğiniz bu durumun ne kadar ciddi olduğunu göreceksiniz. Devamlı ağızdan solunum yapmak zorunda olduğumuz için sık sık boğaz enfeksiyonları gelişir. Buna bağlı olarak da farenjit hastalığı kronikleşir. Uyku düzenini olumsuz etkiler. Horlama, uyku bozukluğu, sabah yorgun uyanma ve ağız kuruluğu en sık görülen durumlardır. Ayrıca gece uyurken düzensiz nefes almak ya da nefes durması kalp ritminin bozulmasına neden olur.

Düzenli nefes alamamak vücuttaki oksijen miktarının da azalmasına neden olur. Bu da akciğer ve kalp hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olur. Diğer tüm organlar da olumsuz etkilenir. Özellikle astım hastalarını çok olumsuz etkiler. Hastalığın ciddi boyutlara ulaşmasına neden olur. Yeterli oksijen alamamaktan dolayı yorgunluk ve halsizlik sık görülür. Kronik yorgunluk oluşabilir.

Kişinin cinsel yaşamını da olumsuz etkiler. Cinsel fonksiyonlarda bozukluklar ortaya çıkar. Depresyon hali kronikleşir. Özellikle uzun süreli burun tıkanıklığı problemi yaşayanlar sinirli olurlar ve psikolojik sıkıntılar yaşarlar. Burnun en önemli işlevlerinden biri olan kendimize özgü sesimizin olmasıdır. Burun tıkanıklığı ses kalitemizin bozulmasına ve burundan konuşmamıza neden olur.

Burun tıkanıklığı baş ağrısına neden olur. Özellikle sinüslerin dolması bu durumu tetikler. Migren hastaları için de baş ağrılarının en önemli tetikleyicilerinden biri burun tıkanıklığıdır. Çocuklarda da ciddi sorunlara yol açar. Çocuklarda gece alt ıslatma problemleri görülür. Geniz etine bağlı tıkanıklıklarda ciddi iştah kapanması görülür. Bu durum da çocukların sağlık kilo almasını engeller.

Tıkanıklığa bağlı geniz akıntıları öksürüğe neden olur. Ağzı açık uyudukları için çocuklarda da horlama problemi ortaya çıkar. Bu sorunların hepsi yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen problemlerdir. Bu yüzden burun tıkanıklığının uzman bir doktor tarafından gerek ameliyatla gerekse ilaçla tedavi edilmesi gerekir.

Burun Tıkanıklığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Burun tıkanıklığının tedavisi nedenine göre değişmektedir. Kulak, burun, boğaz uzamanı kontrolünde önce doğru teşhis arkasından da tedavi süreci zaman geçirmeden başlamalıdır.

Fiziksel (yapısal) bozuklukların tek tedavisi ameliyattır. Yapılacak cerrahi müdahale ile burun kemiği eski halini alacak ve sizi rahatlatacaktır. Bu ameliyat gelişen teknolojiyle beraber çok kolay ve risksizdir. Yarım saat civarı sürmekte ve hemen ertesi gün günlük hayatınıza devam edebilmektesiniz.

Enfeksiyonlardan kaynaklanan burun tıkanıklığının tedavisi ilaçlarla yapılmaktadır. Grip, nezle gibi hastalıklarda ilaç kullanmanıza bile gerek kalmadan dinlenerek atlatabilirsiniz. Ancak sinüzit iltihaplanması ciddi bir durumdur. Kesinlikle uzman bir doktora görünmeniz ve tedavinizi doktor kontrolünde devam ettirmeniz gerekmektedir. İlacın çözüm olmadığı durumlarda sinüslerin açılması için endoskopik müdahale uygulanmaktadır.

Geniz eti genellikle çocuklarda görülen bir durumdur. Yaş ilerledikçe geniz etinin büyümesi durur ve kişi geliştikçe tehlike olmaktan çıkar. Ancak çocuklarda okul öncesi dönemde ciddi sıkıntılar oluşturabilir. Geniz eti için ilk önce ilaç tedavisi uygulanır. Eğer bir sonuç alınmazsa basit bir operasyonla geniz eti alınır. Burada dikkat etmeniz gereken durum çocuğunuzdaki tıkanıklığın nedeni alerjik mi geniz eti mi, doğru belirlenmesidir.

Alerjik bir reaksiyon olarak burun tıkanıklığı tedavisi ilaçla yapılmaktadır. Bunun için de alerji testi yaptırarak neye karşı alerjinizin olduğunu tespit ettirmeniz gerekir. Daha sonra doktorun önereceği alerji ilaçlarıyla tedavi başlayabilir.

Burun etlerinin büyümesi genel olarak iltihabi bir durum olduğu için tedavisi de ilaçla yapılmaktadır. Eğer ilaç tedavisi çözüm olmazsa ses dalgası yardımıyla burun etlerini küçültme operasyonu da bir başka tedavi seçeneği olabilir.

Doğuştan gelen burun çatısında daralama sorununu estetik cerrahi alanına girer. Bu bölgede yapılacak estetik operasyonla çözüm bulabilirsiniz.

Burun içi polipler için ilk önce ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Eğer bir çözüm sağlanmazsa endeskopik müdahalelerle burun içindeki polipler temizlenmektedir.

Uzun süren burun tıkanıklığı iç organlara ciddi zararlar vererek dönüşü olmayan hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle burun tıkanıklığı deyip geçmemek ve tedavi yöntemlerini araştırmak gerekir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz