Erişkin haldeki kök hücre tiplerinin yani mezenkimal kök hücrelerinin içeriğinde bulunan maddelerin sağlanmasında, üretilmesinde ve organizma bedeninde sağlıklı olarak bulunmasında rol oynayan,kristal yapılı kimyasallar C vitamini yani Askorbik Asit olarak bilinmektedir.
Suda eriyen bir vitamindir ancak suda parçalanmaz ve bu yönüyle monosakkarit türevi sayılmaktadır. C vitamini üzerinde ilk araştırmalar skarbüt hastalığı üzerinden yapılmıştır. Erişkinlerde günlük ortalama 150 microgram alınmalıdır.
C vitamini Eksikliğinde Görülen Rahatslıklar Nelerdir?
C vitamini mezenkimal dokuların hücrelerarası maddeleri yani fibröz doku, dişi kıkırdak, kemik ara maddelerinin oluşumunda rol oynamaktadır. Bu sebeple eksikliğinde mezenkimal dokular, her ne kadar üreyebilse bile, hücrelerarası madde üretemezler. Bu durum, ağır ve ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır ve bu sağlık sorunlarının başında ‘Skorbüt’ hastalığı gelmektedir.
Hem çocuk hem de yetişkinlerde görülen skorbüt, organizmada C vitamininin tamamen tükenmesine bağlı olarakortaya çıkan kansızlık ve kanama bozuklukları ile diş ya da kemiklerde meydana gelen anormalliklerdir. Hastalık, basit bir yaralanma ve doku zedelenmesinin çok ağır sonuçlar doğurmasına yol açmaktadır.
C vitamini eksikliğinde diş, cilt ve saç sağlığı olumsuz etkilenmekte ayrıca diş etlerinde lezyonlar meydana gelerek, diş etlerinin şişerek kanamasına yol açmaktadır. Ciddi vakalarda diş kayıpları da yaşanabilmektedir. Cildin erken kırışmasında, cilt ve saç sorunlarında da C vitamini eksikliği rol oynayabilmektedir.
C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
C vitamini insan organizmasına dışardan besinler yoluyla alınmaktadır. Portakal, greyfurt, mandalina, limon gibi Turunçgiller en önemli C vitamini olarak bilinmektedir. Bunun yanında elma, kivi, çilek, yaban mersini, ananas, kavun, kuru soğan, bezelye, lahana, karnabahar, kuşburnu, acı biber, yeşil biber, domates ve domates suyu zengin C vitamini kaynaklarıdır.
C Vitamini Neye İyi Gelmektedir? Faydaları nelerdir?
Soğuk algınlığı, grip, nesle gibi hastalıklarda C vitamini alınması gerektiği ve kış aylarında C vitamini ile bedenin hastalıklara karşı korunabileceği bilinmektedir. Bu yersiz bir bilgi değildir. Gerçekten de C vitamininin grip, nezle gibi hastalıklara karşı virüslerin çoğalmasını engelleyerek organizmayı savunduğu, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, organizmayı felç riskine karşı koruduğu, kronik kalp hastalığının gelişimini ve gözlerde katarakt oluşumunu engellediği, hücre sağlığının korunmasında etkili olduğu tespit edilmiştir.
C vitamininin antioksidan özelliği sebebiyle cilt güzelliği ve sağlığı üzerinde de bilinen, olumlu etkileri vardır. Cilt kırışıklıkları ile savaşta önemli bir rol oynamakta, pembe ve sağlıklı diş etlerine sahip olmayı kolaylaştırmaktadır. Bunun yanında saç dökülmelerini engellemekte ve yıpranmış saçları güçlendirmekte, sivilce oluşumunu azaltmaktadır.
C vitamini ile ilgili yapılan son araştırmalar, kansere karşı doğal bir koruma sağladığını bulgulanmıştır.