Cahit Sıtkı Tarancı Kimdir? Eserleri Nelerdir?

Cahit Sıtkı Tarancı
Cahit Sıtkı Tarancı

4 Ekim 1910’da Diyarbakır’da dünyaya gelen şair, 1956 yılında Viyana’da vefat etti. Tarancı, eğitim hayatına Diyarbakır’da başlayıp İstanbul’da devam etti. Kadıköy Fransız Lisesi’nde ve Galatasaray Lisesi’nde eğitim gördü, Fransızcayı çok iyi bilen şair Fransız Edebiyatı’nın güçlü isimlerinden etkilenmiştir. Şiir yazmaya birçok şair gibi o da lise yıllarında başlamıştır. Bu sebeple şairlerin lise yılları her zaman edebiyatları için büyük bir öneme sahip olmuştur.

İlk şiirlerini Galatasaray Lisesi’nin Akademi isimli dergisinde ve Servet-i Fünun dergisinde yayımladı. Ömür boyu çok sıkı dostu olacak olan Ziya Osman Saba ile Galatasaray Lisesi’nde tanıştı. Bir müddet Mülkiye Mektebi’nde ve Yüksek Ticaret Okulu’nda eğitim gördü. Cumhuriyet gazetesinde çalışırken aynı zamanda bu gazetede kendi öykülerini yayımladı. Daha sonra gazetenin sahipleri tarafından üniversite yüksek öğrenimini tamamlaması için Paris’e gönderildi.

Paris’te bulunduğu sıralarda Paris radyosunda Türkçe yayınlar spikerliği yaptı. Bu esnada hala gazetede öyküler yayımlamaya devam ediyordu. Paris’teki öğrencilik yıllarında edebiyatımızın bir başka değerli isimi Oktay Rıfat ile tanıştı. İkinci dünya savaşı sırasında Paris’ten bisiklet ile kaçarak Türkiye’ye geri döndü. Hayatının ilerleyen yıllarında Anadolu Ajansı’nda ve Toprak Mahsulleri ofisinde çalıştı.

“Cahit Sıtkı Tarancı” Edebiyatımızdaki Yeri

Şair edebiyatımızda “Otuz beş yaş şairi” olarak bilinir. Bu şiiri 1946 yılında CHP şiir ödülünde birinciliği kazandı ve ardından ülke çapında tanınan bir şair oldu.

Lise eğitimini Fransız okullarında almış olmasından dolayı, özellikle ilk şiirlerinde Fransız şairlerinin izleri görülür. Yazar, “Sanat için sanat” ilkesiyle şiirlerini kaleme almıştır.

Ona göre şiir bir sanattır; ama kelimelerle güzel şekiller kurularak yapılan bir sanattır. Şair, şiirlerini vezin ve kafiyeden kopmadan yazmıştır; ancak ister ölçülü, isterse serbest olsun, her şiirin güzel olacağına inanmıştır. Şairin çok açık ve sadece bir üslubu vardır. Otuz beş yaş şiirinde, bu özelliği çok açık bir şekilde belli olur. Şair gerçeğe bağlı şiirler yazarak hayal ürünlerinden ve uzak çağrışımlardan yana olmamıştır.

“Cahit Sıtkı Tarancı” Eserleri

ŞİİR:

Ömrümde Sükût

Otuz Beş Yaş

Düşten Güzel

Sonrası (Ölümünden sonra yayımlanan bir şiir kitabıdır.)

MEKTUP:

Ziya’ya Mektuplar (Ölümünden sonra yayımlanmıştır 1957. Ziya Osman Saba’ya öğrencilik yıllarından itibaren kaleme aldığı mektupları vardır.)

ÖYKÜ:

Cahit Sıtkı’nın Hikâyeciliği ve Hikâyeleri (Şairin vefatından sonra Selahattin Ömerli tarafından derlendi,)

Bütün Şiirleri (Bu kitabı, Asım Bezirci derledi, 1983)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz