Çam yağı ya da (çam terebentin yağı) belirli çam ağaçlarının reçinesinden elde edilen bir yağdır. Terebentin, bazı ağaçların reçinesine verilen isimdir. Doğanın sunduğu pek çok şifa kaynağından biri olarak çeşitli sağlık şikayetlerinde kullanılması herhalde hiç kimseye şaşırtıcı gelmeyecektir. Çam uçucu yağı antibakteriyel, ağrı kesici, idrar söktürücü, enerji verici, antiseptik ve aromatik özellikler taşır.
Bu özellikler hemen bir şişe çam yağını bolca sürünecek kadar başınızı döndürmesin. Çam yağının nasıl kullanılacağı çok çok önemli çünkü terebentin yağı yan etkileri de olabilen bir yağ. Dikkatsizce kullanıldığında zehirli ya da tahriş edici olabilir. Makalemizde çam yağının güvenli olarak nasıl kullanılabileceğini bulabilirsiniz.
Çam yağı özellikle solunum yolları ile ilgili şikayetlerde, idrar yollarının temizlenmesinde ve kas ağrılarında işe yarar gözükmekte. Biraz daha detaylandırırsak bu yağ astım, soğuk algınlığı, öksürük, sigaradan kaynaklanan öksürük, uyuşukluk ve sinüzit gibi sorunların çözümü için, buhar terapisi yöntemiyle kullanılmakta. Ayrıca banyo suyuna katılarak ya da masaj yağlarıyla harmanlanarak astım, selülit, soğuk algınlığı, öksürük, iltihap, romatizma ve sinüzit için uygulanabilir.
Bazı akciğer rahatsızlıklarıyla beraber gelen göğüs tıkanıklığını azaltmak için de çam yağı buharından faydalananlar vardır. Çam yağı solunduğunda göğüs tıkanıklığını azaltabilir. Solunum yollarını iyileştirmek üzere çam yağının buharı solunurken, eklem, kas, sinir ve diş ağrıları için çam yağı bu kez cilde uygulanır.
Cilt üzerinde kullanıldığında, çam yağı ısınma ve kızarıklığa yol açarak alt dokudaki ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Ancak bu ısınma ve kızarıklığın tahriş derecesine varmaması için çam yağının zeytin yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile inceltilmesi önerilir. Çam terebentin yağı sadece sağlıkla ilgili değil pek çok farklı alanda karşınıza çıkar.
Yiyecek ve içeceklerde damıtılmış terebentin yağı tatlandırıcı olarak kullanılır. İmalatta ise çam yağı sabunlarda ve kozmetik ürünlerinde kullanılır. Ayrıca boya inceltici olarak ya da vernik içeriğinde de terebentin yani reçine kullanıldığını duymuş olabilirsiniz.
Solunum Problemlerine İyi Gelir
Çam uçucu yağı solunum problemleri tedavisine oldukça yardımcı bir yağ olup çoğunlukla öksürük ve soğuk algınlığı başlangıcında önerilen ilaçların yapımında kullanılır. Bunun nedeni solunum yollarından balgam ve mukusun sökülüp atılmasını kolaylaştırıcı özellikleridir.
Bronş Enfeksiyonları
Çam yağı antibakteriyel ve antiseptik özelliklerin her ikisini de barındırır. Enfeksiyonla mücadeledeki bu etkileri nedeniyle, aromaterapistler bronşit gibi alt solunum yolu rahatsızlıklarını gidermek için çam yağına sık sık başvururlar. Bazı bilimsel çalışmalar, bronşlarda oluşan enfeksiyonların temizlenmesinde çam yağının kullanılmasını desteklemektedir.
Enfeksiyona karşı faydalarına ek olarak çam yağı, balgam sökücü gibi etki göstererek mukusun parçalanmasına ve ciğerlerinizden atılmasına yardımcı olur. Buhar soluma yöntemi bu tip rahatsızlıklar için en iyi tedavi yöntemidir. Birkaç damla çam yağını 2 fincan kaynar suya damlatın ve çıkan buharı ciğerlerinize çekin. Yalnız bu sırada dikkat edin, gözlerinizi yumduğunuzdan emin olun ki gözleriniz yanmasın.
Soğuk Algınlığı ve Sinüzit
Çam yağı bazı diğer hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı da yararlıdır. Çoğu kişi sinüzit ve soğuk algınlığı durumlarının her ikisinde de çam yağını kullanır. Klinik araştırmalarda, çam yağının da dahil olduğu uçucu yağlarla yapılan tedavi sonrasında sinüziti olan kişilerin durumlarında olumlu bir ilerleme olduğu kaydedilmiştir. Çam yağını tek başına ya da okaliptüs ve çay ağacı yağı gibi enfeksiyonla mücadele eden diğer yağlarla karıştırarak kullanabilirsiniz. Sinüzit ve soğuk algınlığının her ikisi için de başlıca kullanım yöntemi olarak yine buhar soluma yöntemi tavsiye edilmektedir.
Kas Ağrısı
Çam yağı çoğunlukla enfeksiyonla mücadeleye destek olarak el altında bulundurulmasına rağmen size yardımcı olabileceği başka konu başlıkları da vardır. Kas ağrı ve acısını dindirmektir. Çam yağını masaj yağına, zeytinyağına ya da tatli badem yağına karıştırarak, kas ağrıları için kullanabilirsiniz. Çam yağını cildinize doğrudan uyguladığınızda cildinizi tahriş edebileceğinden öncelikle başka bir taşıyıcı yağ ile karıştırıp seyreltmeniz gerektiğini bir kez daha hatırlatmış olalım.
Cilt Bakımı
Çam yağının vücuda en önemli faydalarından biri de çeşitli cilt problemlerinin tedavisinde rol alabilmesidir. Bazı uzmanlar sedef hastalığının, kaşıntının, sivilcelerin, egzamanın, uyuzun, yaraların ve pirelerin yol açtığı belirtilerin azaltılmasında sık sık bu yağı reçetelerine eklemektedir. Çam yağı sadece kaşıntı gidermek için değil cildi güzelleştirmek için de kullanılabilir. Bu yağ size parlak, pürüzsüz, yenilenmiş ve dengelenmiş bir cilt kazandırabilir.
Ayrıca antioksidan etkisi göstererek, cilt sağlığınıza olumsuz etkileri olabilecek serbest radikallerden sizi kurtarır. Serbest radikaller sağlıklı cilt hücrelerine saldırır ve bozulmalarına neden olur. Bunun sonucunda cildinizde erken yaşlanma, kırışıklar ve sarkmalar oluşur. Çam yağı bu olumsuz etkilerle savaşır.
Dikkat: Çam uçucu yağı güçlü etkili bir yağdır. Cilde tek başına, bol bol sürülmemelidir. Aksi halde kaşıntı, yanma, kızarıklık, tahriş benzeri yan etkilere maruz kalabilirsiniz. Tatlı badem yağı ya da Hindistancevizi yağı gibi taşıyıcı yağlara 4-5 damla damlatmanız herhangi bir cilt uygulaması için yeterli olacaktır. Özellikle hassas cildi olanlar önce kol içine bir parça sürerek cildin alerjik bir tepki verip vermediğini kontrol edebilirler.
Kozmetik
Çam uçucu yağı çok hoş bir esansa sahiptir ve kullanıldığı kozmetik ürününe tatlı bir koku, aroma katar. Parfüm ve kokulu ürünlerin yapımında kullanılır. Ayrıca çam uçucu yağı bitleri saçlardan uzak tutar. Geniş ölçüde banyo ve masaj yağı olarak kullanılır. Bu nedenle sabunların ve temizlik ürünlerinin çam yağı içerdiğini sıkça görürüz.
Çam Yağı Nasıl Kullanılır?
Çok güçlü bir uçucu yağ olduğundan çam yağının kullanımında özenli olmakta fayda var. Seyreltilmeden saf bir şekilde kullanılırsa cildi veya mukozayı tahriş edebilir. Ağızdan alınarak tüketimi zehirleyici etkisiyle sağlık adına büyük bir tehlike oluşturabilir.
Çam uçucu yağının 4-6 damlasını küvette sıcak banyo suyuna damlatabilir ya da organik Hindistancevizi yağı veya zeytinyağı ile yarı yarıya karıştırıp seyrelterek solunum sorunlarınız için göğsünüze sürebilirsiniz. Bu yağı ayrıca yağ difüzörleri aracılığıyla koklayarak da kullanabilirsiniz.
Yan Etkileri;
Terebentin yağı uygun şekilde, inceltilerek cilt yüzeyinde kullanıldığında ya da yetişkinler tarafından solunum yoluyla kullanıldığında mümkün mertebe güvenlidir. Terebentin yağı solunduğu zaman özellikle astım ve boğmaca rahatsızlığı bulunan insanlarda, solunum yollarında kasılmalara neden olabilir.
Cilt üzerinde kullanıldığında, cilt tahrişine neden olabilir. Ağızdan alınması ya da cilt yüzeyinde geniş bir alanda kullanılması güvenli değildir. Terebentin yağı ağızdan alındığında baş ağrısı, uykusuzluk, öksürük, akciğerlerde kanama, kusma, böbrek hasarı, beyin hasarı, koma ve ölümle sonuçlanabilecek ciddi yan etkilere neden olabilir.
Çocuklar terebentin yağından uzak tutulmalıdır çünkü çocuklar zehirlenmeye karşı daha duyarlıdır ve bu yağ nedeniyle zehirlenme hayati risk bile doğurabilir. Hamileyseniz ya da bebek emziriyorsanız, astım ve boğmaca dahil akciğer sorunları yaşıyor olsanız bile, çam terebentin yağı kesinlikle kullanmayın.
çam yağı diye bişeymi var reçineyi millete içirip zehirliyecekmisiniz biz onu harmanda patoz kayışınıa sürerdik kasnaktan kaymasın diye
Evet çam yağı diye bir şey var.