Çileğin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Yaz aylarının vazgeçilemez meyvesi olan çilek, çilek reçeli, çilekli meyve suyu, çilekli süt ve marmelat şeklinde tüketilmekte ve çileğin faydalarından yararlanılmaktadır. Çilek vücudumuza birçok faydası bulunan ve birçok rahatsızlığa iyi gelen bir meyvedir. Çünkü ortalama olarak 100 gram çilekte sadece 37 kalori bulunmakta ve çilek 0 kolesterol içermektedir. Sadece 0,5 gram yağ içeren çilek 0,7 gram protein, 8,4 gram karbonhidrat ve 21 miligram fosfor içerir. 1,3 gram lif içeren çilek B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri yönünden de oldukça zengindir.

Ağız Sağlığına Faydalıdır

İçerisinde barındırdığı fosfor sayesinde diş etlerini güçlendirici özelliğe sahiptir. Ağız yaralarının hızlı şekilde düzelmesini sağlayan çilek aynı zamanda ağız kokusunun giderilmesine de yardımcı olmaktadır.

Cilt İçin Faydalıdır

Çilek yüze maske olarak uygulandığı zaman canlandırıcı ve nemlendirici etki göstermektedir. Çilek ciltte bulunan gözeneklerin açılarak yağların ve kirlerin dışarı atılmasına da yardımcı olmaktadır.

Romatizmaya İyi Gelir

Çilek iltihaplı eklem ağrılarının geçmesine, romatizmanın iyileşmesine ve vücutta biriken iltihapların dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda damar sertliğini gidererek tehlikeli birçok hastalığın oluşma riskini düşürmektedir.

Çilek Doğal Antidepresandır

Çilekte doğal bir sakinleştirici özellik bulunmaktadır. Bu sebeple çilek stresi engellemekte ve strese bağlı görülen birçok rahatsızlığı engellemektedir. Ayrıca sakin bir ruh hali uykuya geçmenize, rahat bir şekilde dinlenebilmenize de fayda sağlamaktadır.

Tansiyonu Düşürmektedir

Çilek içinde bulunan mineraller sayesinde kan basıncının standart bir değerde kalmasına yardımcı olarak tansiyonun düşmesini sağlamaktadır. Ayrıca bir önceki maddede belirttiğimiz antidepresan etkisi sebebiyle strese bağlı tansiyon yükselmelerinin de önüne geçmektedir.

Ateş Düşürücüdür

Çilek ateşli şekilde geçirilen hastalıklarda ateş düşürücü etki göstererek tedavi sürecinin biraz daha rahat şekilde atlatılmasına yardımcı olmaktadır.

Kanı Temizler

Düzenli çilek yemek kanda biriken toksinlerin atılarak kanın temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kanı temizleme özelliği sayesinde karaciğerin görevini yerine getirmesine yardımcı olmakta ve karaciğere faydaları dokunmaktadır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmektedir

Çilekte bulunan vitaminler ve antioksidanlar vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek yaz aylarında yakalanılan hastalıklara karşı insanları korumaktadırlar. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlü olması sayesinde ileri de birçok ciddi hastalığa karşıda insanların bünyelerinin dayanıklı olmasını sağlamaktadır.

Kurt Dökmeye Yardımcı Olur

Çilek lif içeren bir besin maddesi olduğu için idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır. Bu sebeple kabızlık sorunu çeken kişilerde müshil etkisi göstermektedir. Kurt dökme konusunda ise kabak çekirdeğinden sonra en faydalı olan besin maddesi çilektir. Kurt dökmek isteyen kişiler çilek tüketimlerini arttırarak bu sorunlarından kurtulabilirler.

Karaciğere İyi Gelir

Çilek kanı temizleme özelliği sayesinde karaciğerin aşırı çalışarak yıpranmasına engel olmaktadır. Ayrıca çilekte karaciğeri onarmaya yardımcı olan bileşenler bulunmaktadır. Bu sebeple çilek tüketmek karaciğerin daha hızlı şekilde iyileşmesini sağlamaktadır.

Şeker Hastaları Çilek Yiyebilir Mi?

Doktorlar diyabet rahatsızlığı olan kişilerin gönül rahatlığıyla çilek tüketebileceklerini belirtmektedirler. Çünkü çilekte bulunan tatlılık onun doğal meyve şekerine sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Meyve şekeri ise normal şeker gibi zararlı bir madde değildir. Bu sebeple şeker hastası olan kişiler veya şeker rahatsızlığına yakalanmak istemeyen kişiler şeker kullanımını azaltarak meyve tüketimine ağırlık vermelidirler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz