Cilt Lekeleri Neden Olur? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Cilt lekeleri çıplak gözle dışarıdan görülebilen, cildin normal tonuna kıyasla daha açık veya koyu renkte olabilen en sık rastlanan cilt hastalıklarından bir tanesidir. Cilt lekeleri vücudun herhangi bir bölgesinde olabilmekte fakat en rahatsızlık verici olanı yüz ve boyun bölgesinde olanlardır.

Lekelerinin Oluşmasına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Yüzümüzde, özellikle elmacık kemikleri üzerinde ortaya çıkan kahverengi lekelerin ana nedeni güneştir. Yaz aylarında sık güneşlenen insanların omuz çevresinde oluşan lekelenmelerde güneşin etkilerindendir. Cilt lekelerini güneş dışında oluşturan diğer faktörlerden bazıları aşağıdaki gibidir.

  • Hormonal değişiklikler
  • Bazı genetik hastalıklar
  • Ergenlik sivilceleri
  • Enfeksiyon hastalıkları
  • Yanlış kozmetik ürün kullanımı
  • Hamilelik

Cilt Lekelerine Karşı Uygulanan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Peeling

Cilt tedavisinde en çok kullanılan yöntemdir. Derinin üst kısmında ki zarar görmüş ölü deriyi temizlemek için kullanılır. Renk açıcı kremlerle kullanıldığında daha başarılı sonuçlar alınır. Teknoloji gelişimi ile beraber son dönemde enzim peeling adı verilen yeni bir tedavi yöntemi ortaya çıkmıştır. Bu tedavi yolu ile renk açıcı kremlere gerek kalmadan tek bir uygulama ile başarılı sonuçlar elde edilir. Bu tedaviyi yapıldıktan sonra hastalara güneş ışınlarından kaçınılmaları önerilir ve güneşten korunma kremleri tavsiye edilir. Hatta mümkünse tedavinin kış ayında olması gerektiği söylenir.

Mezolift

Cilt tedavisi yöntemlerinde en büyük sorun tedavinin üstünden belli bir zaman geçtikten sonra yeniden cilt lekelerinin ortaya çıkmasıdır. Mezolift özellikle yaşlanma belirtileri ile ortaya çıkan lekeleri yok etmek için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Deri altına çeşitli vitamin ve minarelerin enjekte edilmesi şeklinde uygulanır.

Kriyoterapi

Bu yöntemde amaç dokuyu yıpratmak ve yok etmektir. İnsanın dokularında bulunan saf sular dondurularak buz kristalleri haline getirilerek hücrelerin ölümü sağlanır. Bu yöntem genellikle vücutta güneş lekeleri ve siğiller ortaya çıkması durumunda uygulanır. Bu yöntemde siğillerin tekrar etme olasılığı düşüktür, bazı derilerde cerrahi müdahale ihtiyacını ortadan kaldırması ve fiyatın biraz daha erişilebilir olması nedeniyle çok sık uygulanmaktadır.

Lazer

Bu tedavi özellikle deri altında oluşan lekeleri ışık atımı ile yok etmeyi amaçlayan tedavi yöntemidir. Tedavinin başarılı sonuç verebilmesi cilt türüne, kullanılan lazer cihazına ve ışık yoğunluğu bağlı olarak değişmektedir.

Maske

Cilt lekelerinin tedavisinde evde hazırlanması kolay olduğu için en fazla tercih edilen yöntemlerin başında maskeler gelmektedir. Evde hazırlanan maskeler mutlaka doğal yöntemlerle hazırlanır ve içerisine kimyasal maddeler eklenmez. Özellikle açık cilt tonuna sahip kişilerin maske yaparken daha dikkatli davranması gerekmektedir. Birçok maskenin temel amacı cilt yüzeyindeki ölü deriyi aşındırarak yok etmesine bağlı geçici çözümler üretmektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz