Evli çiftlerin çoğunun aklında olan sorulardan bazıları çocuk sayısı ve kardeşler ile ilgilidir. Tek çocuk mu yoksa birden fazla çocuk mu? Paylaşmayı öğrenmesi için kardeşi mi olmalı? Aralarında kıskançlık olması nasıl engellenebilir? gibi sorular her zaman için birbirlerine sordukları türden sorulardır.
İlk çocuğumuza kardeş yaparken düşüncemiz genelde hayatta yalnız kalmasın, bir dayanağı olsun yönündedir. Hep ikisinin iyi anlaşacağını, birbirleriyle arkadaş olacağını hayal ederiz. Ancak her ikisi de küçükken işler genelde bu şekilde yürümez. İki kardeş arasında evin içinde kıyasıya bir rekabet yaşanabilir. Kardeşler arasında rekabetten korkmayın ancak bunun her zaman olabileceğini de aklınızda bulundurmalısınız.
Kardeş rekabeti hayatın kaçınılmaz gerçeklerinden biridir, konu olup olmayacağı değil bunu ne zaman ve ne boyutta yaşayacağınızdır. Kardeşler aynı evin içinde yaşamayı seçmemiş olan yegane kişilerdir. Büyüdükçe birbirlerini sevseler de birbirlerinin en iyi arkadaşları olmayabilirler. Akraba olmaları, aile dışında birçok ortak noktaları olacağı anlamına gelmez.
İki kişi aynı ödül için yarıştığında rekabet kaçınılmazdır. Kardeşler için söz konusu ödül anne ve babanın ilgi ve sevgisidir. Rekabeti en alt düzeye indirmek yine sizin elinizdedir. Her çocuğa sahip oldukları için ilgi ve beğeni göstermeli, her bir çocukla düzenli olarak yalnız kalarak zaman geçirmeli, hakların eşdeğer olmasını sağlamalı, ayırım yapmamalısınız. Yine de iki çocuğunuza ne kadar adil davranırsanız davranın rekabeti tamamen ortadan kaldırmanız olası değildir.
En iyi kardeş ilişkilerinde bile rekabetin varlığı yadsınamaz. Gereksiz anne baba baskısı ve müdahalesi olmadığında çocuklarınızın iyi bir ilişki geliştirme şansı daha fazla olacaktır. Birlikte oynamaları, gezintiye çıkmaları için onlara olanak verin. Eğer çocuklarınız birbirlerinin en iyi arkadaşı olabiliyorsa bu çok güzel, ancak olamıyorsa da dünyanın sonu değildir, zorlamamak gerekir. Zamanla birbirlerine saygı duymayı ve destek olmayı öğrenirlerse gelecekte iyi bir ilişkinin sağlam temelleri atılmış olacaktır.