Çocuk Aşısı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

çocuk aşısı

İnsanlık tarihinin en önemli buluşlarından biri olan Aşı, toplum sağlığının iyileştirilmesi bakımından önem çok önemli bir yere sahiptir. Bağışıklık, vücuda giren yabancı(zararlı) maddelere vücudun karşı koyması/direnç göstermesi ve vücudun bu zararlı maddeleri ortadan kaldırma yeteneğidir. Bu bağlamda değerlendirildiğinde, Aşı sayesinde insan vücudunun bağışıklık sistemi kuvvetlendirilir ve vücut hastalıklara karşı daha dirençli bir hale gelir.

Aşılamanın amacı, bağışıklık sisteminin daha verimli savaşabilmesi için vücudun mikroplarla karşılaştırılması/tanıştırılmasıdır. Bu tanışma sayesinde mikrobun vücuda girmesiyle birlikte vücut, mikrobun hastalık yapmasına izin vermeden mikrobu yok eder. İki tür aşıdan bahsetmek mümkündür. Bazı aşılar tek dozda ömür boyu koruyuculuk imkânı sağlarken bazılarının ise tekrar edilmesi gerekebilir.

Ebeveynler; Difteri, verem, sarılık, menenjit, çocuk felci, kabakulak, tetanos, suçiçeği vb. hastalıklar ile bu hastalıklara bağlı sakatlık ve ölümlerin önüne geçebilmek için çocuklarını aşılatmaları gerekmektedir. Türkiye’de aşı konusunda en üst düzeyde koruma sağlamak için “Ulusal Aşı Takvimi” geliştirilmiştir. Bu takvim sayesinde ebeveynler çocuklarının aşı dönemlerini rahatlıkla takip edebilmektedirler.

Aşılanma sayesinde;

Bulaşıcı hastalıkların salgın haline dönüşmesi engellenir.
Ölüm ile neticelenen veya çok ciddi sağlık problemlerine neden olan hastalıklara yakalanma riski en aza iner.
Bazı ölümcül denebilecek hastalıkların yok edilmesi sağlanır. Örnek verecek olursak; “Çiçek Hastalığı” aşı sayesinde yok edilmiştir. Dünyanın son otuz yılında Çiçek Hastalığına rastlanılmadığı bilinmektedir.

Peki aşılanmanın zamanı var mıdır? Ne zaman aşı olunmaz?

  • Çocuğun ateşli hastalık geçirdiği zamanlarda,
  • Aşıya karşı alerjik belirtiler varsa,
  • Yaşanılan konutta bağışıklık sistemi zayıf hasta varsa,
  • Vücutta yanık varsa,
  • Deri enfeksiyonu varsa,
  • Bir hastalığın iyileşme dönemi devam ediyorsa,
  • Çocuğun antibiyotik tedavisi sürüyorsa aşılama yapılamaz…

Sonuç olarak; aşılama, hem bireysel sağlık hem de toplum sağlığı açısından son derece önem arz eden bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Ebeveynlere bu hususta büyük görevler düştüğü unutulmamalıdır.

Ne zaman aşı yaptırmalı? Ne zaman çocuk aşısı yapılabilir gibi sorulara bu makalede cevap bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz