Çocuklar ile Düzgün İletişim Kurmak

çocuklarla düzgün iletişim kurmak


Çocukların hayatları boyunca etkisini hissedecekleri güçlü bir kavram vardır: ÖZGÜVEN. Bu evrensel kavram, herkes tarafından bilinir ve önemlidir. Özgüven, çocukların kendilerine olan inançlarını şekillendirir, kendi yeteneklerine güvenmelerini ve hayatta karşılaşacakları zorluklarla başa çıkmayı öğrenmelerini sağlar. Kendine güvenen bir çocuk, gelecekteki başarılarının temelini atmaya hazırlanırken, içsel gücü sayesinde hayatının pek çok alanında pozitif bir etki yaratır.

Peki, nedir bu Özgüven? Nasıl oluşur?

Gelin birkaç adımda evde basit bir şekilde çocuğunuza uygulayabileceğiniz adımlara bakalım…

Eğitimin başladığı yer olan aile içinde ebeveynlerin çocuğu da bir birey olarak kabul ederek işe başlaması gerekiyor. Çünkü ebeveynlerin çocuğa karşı takındığı tavır, söylediği sözler çocuk üzerinde etki bırakır.

Çocuğa karşı tavrınız her zaman net olmalı, anne ve baba olarak ortak bir tutum geliştirin.

Karar vermesini destekleyin

Böylece kendi davranışlarının sorumluluğunu da üstlenmeyi öğrenir. Örneğin; arkadaşıyla oyun oynarken çok gürültü yaptığında susmasını söylemek işe yaramayacaktır. Fakat bir karar vermesini, ya sessizce oynamalarını ya da farklı bir odaya geçmelerini, dışarı çıkmalarını söylerseniz, bu ona özgürce seçim yapma olanağı sağlar. Bu tavır ebeveyni de her şeye kızan ebeveyn rolünden çıkarmış olur.

Kendisini ifade etmesine yardımcı olun.

Çocuklar duygularını daha sert yaşayabilirler. Örneğin; birine kızdığında ondan nefret ettiğini söyleyebilirler. Fakat aileler de çocuklarının duygularını açıklığa kavuşturmalıdır. Çocuğa sorarak duygularını keşfetmesine ve kendini ifade etmesine yardımcı olmalıdırlar. – arkadaşın seninle oynamadığı için mi kızgınsın? – kardeşin oyuncağını kırdığı için mi ona vurdun?

Çözümün bir parçası haline getirin.

Çocuğunuz sizin istemediğiniz bir davranışı yapıyorsa, davranışına müdahale etmek yerine ben dili ile konuşun. Sorunu olan sizmişsiniz gibi “ bir probleminizin olduğunu ve bu davranıştan rahatsız olduğunuzu” belirtin ve ondan bir çözüm bulmasını isteyin. Böylece kendisinin yardımına ihtiyaç duyulduğunu hisseder ve harekete geçer.

Şaka bile olsa onu sevmediğinizi dile getirmeyin.

Olumsuz davranışlarında dahi ona olan sevginizi değil davranışı eleştirin. “seni seviyorum ama bu davranışın hoşuma gitmedi” diyebilirsiniz. Ardından doğru davranışın nasıl olacağı konusunda model olabilirsiniz.

Hareket ihtiyacını kısıtlamayın.

Her işini kendiniz yapmayın. Bırakın ayakkabısının bağcığını bağlamayı denesin. Denemek ister misin? Deyin. Bu sizi beş dakika daha fazla bekletir sadece. Çocuğunuzu korumak için “koşma düşersin” yerine “ ayakkabılarının bağcığını bağladığından emin ol” diyebilirsiniz.

Birkaç küçük adım ile işe başlayıp bunu tutum haline getirin. İleride kendini ifade eden, kendi özelliklerini tanıyan, sosyal ortamlara daha kolay girebilen, kendinden emin, bağımsız bireyler yetiştirmek sizin elinizde.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz