Sağlıklı diş ve diş etlerinin ilk adımı bebeklik döneminde başlıyor. Diş temizleme alışkanlığı kazandırılan çocuklar, ileri yaşlarda da sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip oluyorlar. Bütün bir yaşam boyunca sağlıklı dişlere sahip olmanın çocukluk döneminde elde edilen diş fırçalama alışkanlığı ile olur.
Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırma yolları;
Dişlerini fırçalarken ayrı bir diş fırçası ile siz de kendi dişlerinizi fırçalayın.
Çocuklar sizi ne kadar sık diş fırçalarken görürse sizi örnek alarak bu alışkanlığı edinecektir.
Çocuklara çeşitli renklerde sevdiği birkaç fırça alın. Hatta bulabiliyorsanız sevdiği bir karaktere ait diş fırçalarını da alın.
Farklı renklerde diş macunları alın. Her fırça ile farklı macunlar kullanarak değişik kombinasyonlar yapın. Bu seçim onun diş fırçalama isteğini ve motivasyonunu artıracaktır.
Bir diş fırçalama panosu oluşturun ve her fırçalamadan sonra pano üzerinde işaretleme yapın. Bir ayın sonunda pano eksiksiz dolarsa onu ödüllendirin.
Banyoya bir kum saati yerleştirin ve her fırçalamada kum saatini ters çevirerek zaman tutun yaklaşık 2 dakikalık diş fırçalama yeterli olacaktır.
Dişlerini fırçaladıktan sonra mutlaka takdir edin ve onu ödüllendirin.
Ona yapışkan özelliği olan şeker, çikolata, bisküvi yedirin ve aynada dişlerinin üzerine nasıl yapıştığını gösterin. Daha sonra dişlerini fırçalatın ve dişlerinin ne kadar güzel, temiz ve beyaz olduğunu ona aynada gösterin.
Diş hekimiyle tanışması ne kadar erken olursa, bilinçlenme de o kadar kolay olur. Dişlerinde problem olmasa bile 6 ayda bir kontrole gelmesi hem diş hekimi korkusunu yenmesi hem de diş fırçalama ve bakımına özendirilmesine yardımcı olur.