Dâhiler Hakkında Bilmediğiniz 20 Şey

1. Nobel Ödülleri’ne aday gösterilip gösterilmediğinizi öğrenmek için ya ödülü kazanmak ya da 50 sene beklemek zorundasınız. Çünkü Nobel komitesi ödül adaylarını bu süre içerisinde açıklıyor.

2. 1956’da Nobel fizik ödülünü ileteçin icadıyla alan William Shockley, IQ seviyesi yeterince yüksek olmadığından çocukken dâhiler araştırmasına kabul edilmemişti.

3. 1968’de de tarih kendini tekrarladı. Luis Alverez, asal partiküller üzerine yaptığı çalışmayla Nobel ödülünü kazandı ancak Shockley gibi o da aynı araştırma programından dışlanmıştı.

4. Dâhiler araştırması 1928 senesinde Stanford Üniversitesi’nden Louis Terman tarafından yaratıldı. Terman, dâhileri bulabilmek için IQ testinin kullanılmasını teşvik eden kişidir ve ona göre 140’tan yüksek IQ’su olanlar dâhi olabilir.

5. Araştırmaya alınan çocuklarının hiçbiri Nobel ödülünü kazanamadı.

6. Araştırmaya katılanlardan Jess Oppenheimer TelePrompTer’ı icat etti ve Norris Bradbury Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’na alındı.

7. 19. ve 20. yüzyıl yaratıcı dâhilerinin çoğu birkaç kişiyle evlilik yaşamış. Bunlara örnek olarak Richard Feynman, Albert Einstein ve Bertrand Russell gösterilebilir.

8. Bir teoriye göre erkek dâhiler genelde risk almanın heyecanını seviyorlar ve bu da testosterone hormonuyla ilgili.

9. 1981’de Shockley ve insan ırkını geliştirmeye çalışan Robert Klark Graham, Güney California’da Germinal Tercih Havuzu’nu kurdu. Bu havuzda Nobel Ödülü kazananların ve yüksek IQ sahibi olanların spermleri bulunduruluyordu.

10. Graham 1997’de öldü. Germinal Tercih Havuzu ise 1999’da kapatıldı.

11. Dâhi olmak finansal güvence anlamına gelmiyor. Ohio Devlet Üniversitesi İnsan Kaynakları bölümünde yapılan bir araştırmada doğum oranının yüksek olduğu bir dönemde dünyaya gelen vasat ve düşük IQ’lu insanların, yüksek IQ’su olan insanlar kadar kolay para biriktirebildiği ortaya konuldu.

12. Albert Einstein’ın Nobel Ödülü’nden kazandığı paranın çoğunu kötü yatırımlarda kaybettiği söyleniyor.

13. Avusturyalı bir pediatrist olan Hans Asperger, bugün Asperger sendromu adı verilen hastalığı tanımladı. Bu hastalığa yakalananlar, çok dar kişisel ilgi alanına sahip olunan bir otizm biçimini yaşıyor.

14. Asperger, matematik ve bilimsel dehalar ve sendromu arasında bir bağ olduğuna inanıyor, bilim ve sanatta başarı için otizmin şart olduğunu öne sürüyordu.

15. Sibernetik alanının kurucusu olan Norbert Weiner, unutkan dâhilerin prototipini oluşturuyordu.

16. Bir keresinde Weiner konferansa arabasıyla gittiğini unutup eve dönüşte otobüsü kullanmış ve park yerinde aracını göremeyince çalıntı ihbarında bulunmuştu.

17. 1990’larda Bell Labs, en değerli ve üretken elektrik mühendislerinin bir dehâ sahibi olanlar değil; uyum, empati, yardımlaşma, ikna ve mutabakata varma konularında iyi olanlar olduğunu anladı.

18. Kyoto Üniversitesi araştırmacılarının 2007’de yaptıkları bir çalışmada şempanzelerle kolej öğrencileri hafızaya dayalı üç zeka testine sokuldu. En yüksek puanı alan şempanze ilk testte tüm öğrencileri geçti, ikinci testte birkaç öğrenciyle eşit puanı aldı ve üçüncü testte yine şampiyon oldu.

19. Geçen Eylül’de 31 yaşında ölen gri papağan Alex, dünyanın en zeki kuşu olarak görülüyordu. Alex 50 nesneyi, yedi renk ve şekli ve altıya kadar miktarları tanımlayabiliyordu.

20. Avustralya’daki Sydney Üniversitesi ve Macquarie Üniversitesi, zekanın en azından kısa dönemli olarak artırılabileceğini söylüyor. Günlük 5 mg kreatin (kas dokusunda bulunan bir bileşen) kullanarak bunun yapılabileceği iddia ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz