Bebeğim Diğer Bebeklerle Ne Zaman Oynamaya Başlar?

bebeklerin diğer bebeklerle oynamaya başlaması

Bebekler büyüdükçe isteriz ki hemen birlikte oynamaya başlasınlar. Çok iyi anlaşsınlar, her şeyi paylaşsınlar, hiç kavga gürültü olmasın. Gelin görün ki gerçekler pek böyle değil. Bebeklerin birbirleriyle iletişim kurması beklediğimiz kadar kolay ve çabuk olmayabilir.

Bebekler yan yana geldiklerinde genellikle birbirleriyle hiç ilgilenmeden oynarlar. Zaman içinde birlikte oynamaya başlar, bir oyuncak için kavga eder, yine yeri geldiğinde tek başlarına oynamaya devam ederler. Bebeklik döneminden itibaren bebekler başka bebeklere duygusal olarak bağlanabilir. 8 aylık bir bebeği bir oyun grubuna götürdüğünüzde başka bebeklerle yan yana oynayacağını ancak birbirlerine hiç bakmadan saatler geçirebildiğini görebilirsiniz. Küçük bir bebekte arkadaşlık kurabilmek için gerekli olan dinleme, yanıt verme, sırasını bekleme gibi temel özellikler bulunmadığından birlikte oynamaları mümkün olamaz.

Ancak aynı ortamı paylaşıyor olmaları bile birbirlerine bağlanmaları için yeterlidir. Örneğin 18 aylık bir bebek için arkadaş kavramı belirmeye başlayabilir. Gün içinde sık sık arkadaşlarının isimlerini tekrar edebilir, resimlerini öpebilirler. Yine bir araya geldiklerinde paylaşım çok yoğun olmasa da birlikte zaman geçirebilirler.

Çocukların arkadaşlık kavramını öğrenebilmesi ve diğer çocuklarla birlikte oynayabilmeleri için sizin de onlara destek olabileceğiniz konular var. Birlikte oynamaları için aynı oyuncaktan iki tane bulundurun. Çocuklar birbirlerinin davranışlarını gözlemler ve taklit eder. Birlikte oynayan çocukların etkileşimleri yoğun olur ve öğrenmeleri çok hızlı gerçekleşir. Ancak favori olan bir oyuncakla ikisinin de aynı anda oynamak istemesi çok normaldir.

Bu gibi durumlarla baş edebilmek için aynı oyuncaktan iki tane bulundurmanızda fayda var. Her oyuncaktan iki tane bulundurmanız mümkün olmayacaktır ancak renkli bir kamyon, ses çıkaran bir bebek gibi bir kaç favori oyuncaktan iki tane bulundurmanız birlikte oynamalarını kolaylaştıracaktır.

Oyun saatini planlarken dikkat edin. Söz konusu okul öncesi çocuklar olduğu zaman huzurlu bir oyun grubu olması için saat oldukça önem taşır. Özellikle 2 yaşından küçük çocuklar için akşamüzeri saatleri en yorgun oldukları saatler olacağından uygun değildir. Başlangıç için yarım saat bir saat arası bir zaman dilimi yeterli olacaktır. Çocuklar o yaşlarda çabuk yorulduğundan daha uzun tutmak birbirlerine zarar vermelerine sebep olabilir. 2 yaşından küçük çocukları oyun gurubuna bırakıp gitmek iyi bir fikir olmayabilir. Siz olmadan da kendisini iyi hissediyor gibi gözükse de siz orada olduğundan çok daha güvende hissedecektir.

Farklı yaş gruplarından çocukları bir araya getirmeyi deneyin. Büyük çocuklarla küçüklerin ne kadar iyi kaynaştığını ve ne kadar huzurlu bir ortam olduğunu görmek sizi şaşırtacaktır. Büyük çocuklar kurdukları oyunlarda genellikle anne, öğretmen gibi rolleri üstlenmekten hoşlanır. Küçük çocukları da kurdukları oyunların içine keyifle dahil ederler. Bazen de oyuncak olmayan bir ortama giderek çocuklarınızın ortamdan keyif almasını sağlamayı deneyin.

Örneğin sadece çiçeklerin, ağaçların, kuşların olduğu bir parka gidebilir ya da kumsala giderek çocukların etrafı gözlemlemesini ve keşfetmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede bir oyuncak için mücadele etmeden şarkılar söyleyerek atlayıp zıplayan çocuklarınız arkadaşlıklarını pekiştirme fırsatı bulacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz