
En çok gençleri etkileyen ve çoğu insan tarafından şikayet edilen konsantrasyon bozukluğu kişinin performansını ve başarısını olumsuz yönde etkiler. Yani o kişi yaptığı bir işe adapte olmakta zorlanır, ilerleyen dönemlerde bu durum kişiyi küçük çaplı bir bunalıma ve strese sürükleyebilir.
Konsantrasyon Bozukluğuna Neden Olan Etkenler Nelerdir?
Özellikle uykusuzluk, düzensiz uykular, baş ağrısı, gürültülü ortamlar, fizyolojik yorgunluk, stres, yapılan işe karşı isteksizlik, hayalperest yapı gibi etkenler konsantrasyon bozukluğuna neden olur. Eğer bu saydığımız etkenlerden bazıları sizde veya ortamda mevcutsa bir işe adapte olmanız hayli güçleşir.
Sorunu Çözmek İçin Neler Yapabiliriz?
Eğer kişinin diğer sağlık sorunlarından kaynaklanan dikkat eksikliği varsa öncelikle bunların giderilmesi, sorunun çözülmesini kolaylaştıracaktır. Sonrasında kişi, nasıl daha rahat ediyorsa öyle bir ortamda olacak şekilde çevresini düzenlemesi gerekir. Yapılan işe karşı, kişinin yaklaşımı da dikkati etkileyen önemli unsurlardan biridir. Severek ve önemseyerek yapılan işlerde kişilerin motivasyonu yüksek olduğu için kişinin dikkatinin dağılması daha zor olmaktadır. Eğer yukarıdaki anlatılanları yaptığınızı düşündüğünüz halde sorununuz ortadan kalkmamışsa psikiyatriste danışmak sizin için faydalı olacaktır.
Öğrencilerde Konsantrasyon Bozukluğu
Öğrenciler genellikle ders çalışırken dikkatimi bir türlü veremiyorum gibi şikayetlerle kendilerini savunurlar. Çevrede öğrencilerin dikkatini dağıtacak birçok etmen bulunmaktadır, cep telefonu, bilgisayar, televizyon gibi araçlar öğrencinin aklının bir köşesindeyken, öğrencinin tam anlamıyla dikkatini çalıştığı konuya verebilmesi mümkün değildir. Ayrıca öğrencinin çalışma ortamının da bu durum üzerindeki etkisi büyüktür. Ortamda ki dikkat dağıtan araç gereçler kaldırılarak öğrenciye sessiz bir ortam sağlanmalıdır.
Geçici Konsantrasyon Bozukluğu
Kişi dikkatinin dağılmaması için, kendini denemesi, nelerden rahatsız oluyor, nerede rahat ediyor hepsini belirleyip ona göre bir ortam yaratması gerekir. Bunun dışında bazı dönemlerde geçici dikkat dağınıklığı durumu meydana gelebilir. Kişinin hasta olması, aşırı yorgunluk, uykusuzluk, stres gibi olumsuz durumlar kişide geçiçi dikkat eksikliği ve konsantrasyon bozukluğu meydana getirebilir.
İnsanlar dikkat eksikliğini bir bahane olarak görürler ve çoğu zaman önemsemezler ama bu durum insanın bir işe yoğunlaşmasını engeller ve adapte olmasını zorlaştırır. Genellikle bu durumu yaratacak etkenlerden ortamdan uzaklaştırıldığında sorun kendiliğinden çözülür. Eğer kendi çabanızla durumu kontrol altına alamıyorsanız mutlaka bir uzmana danışmak gerekir.
Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Dikkat sorunları olan çocuklar hiperaktif, düşüncesizce hareket eden, dikkatleri kolayca dağılabilen ve kendilerine verilen işleri yapamayan çocuklar olurlar. Bu sorunlar genellikle okul çağından önce başlar ve okul çağında da devam eder. Bazen de ilk olarak anaokulunda ya da ilkokul birinci sınıfta görülür. Bu hastalığın nörolojik bir nedeni olduğuna ve genetik olabileceğine inanılmaktadır.
Çocuğunuzun evdeki hayatının yanı sıra okul hayatını ve sosyal başarılarını da etkileyen ciddi bir dikkat problemi olduğundan endişe ediyorsanız ilk olarak çocuk doktorunuz ile konuşun. Doktor sizi bir uzmana yönlendirebilir ya da kendi uzmanlık alanına bağlı olarak bu sorunu kendisi çözmeye çalışabilir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun tedavisi genelde üç aşamalı bir yaklaşım gerektirir: Davranışsal yönetim, eğitim ve ilaç tedavisi. Yapılan araştırmalar, en etkili olanının ilaç tedavisi olduğunu gösterse de bu yöntemler birlikte uygulandıklarında daha başarılı olurlar. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu konusunda uzman bir doktor çocuğunuzu düzenli olarak izler.
Çocuğunuzun okuldaki başarısı, sosyal başarıları ve kendine saygısı da dahil olmak üzere doktor çocuğunuzu uzun süreli ve yakından takip etmeye devam eder.
Bu rahatsızlığı bulunan çocuklar gençlik ve yetişkinlik dönemlerinde de benzer sorunlar yaşasalar da (araştırmalar %30 ile % 70 arası olduğunu göstermektedir) çocukların büyük çoğunluğu zamanla oldukça düzelirler.