Diş Fırçalarken Hangi Fırça Ve Macun kullanılmalıdır?

diş fırçalama

Ağız ve diş sağlığı temizliğinde fırçalama tekniği, mekanik temizliğin önemi kullanılan ürünlerden çok daha önemli. Hastalarımız diş eti çekilmesi, diş eti kanamaları, diş aşınma ve hassasiyeti gibi şikâyetlerle kontrole geldiklerinde çoğunlukla gördüğümüz şey yanlış fırça veya yine yanlış fırçalamadan kaynaklı oluşan problemler.

Yani cerrahi operasyon sonrası kullanılacak seviyede çok yumuşak bir fırça günlük kullanım için yeterince plağı temizlemediği için plak birikimine ardından diş eti iltihaplarına ve kanamalarına sebep olabiliyor. Ya da aşırı sert bir fırça kullanımı veya sert fırçalama tekniği dişlerde istenilmeyen aşınmalara sebep olabiliyor. Hatta bazen hastalar bu aşınmaları diş eti çekilmeleri ile karıştırabiliyor.

Hangi Fırça Kullanmalıyız?

Hangi ürünleri kullanmalıyız sorusunun cevabına gelince orta sertlikte, düz fırça kıllarına sahip diş fırçaları diyebilirim. Küçük başlık tercih edilmesi ağız içinde en arka dişlere de ulaşımı kolaylaştırdığı için öncelikli tercihimiz olmalı. Ama sadece fırçalama yeterli değil.

Diş ipi ve ağız duşu gibi tamamlayıcı ağız ve diş temizleyicilerini de olaya dahil etmek gerekiyor. Diş ipi kullanımına çok da alışkın olmayan bir toplum olsak da neyse ki yeni nesil bu konuda biraz daha açık fikirli. Diş ipi de fırçalama kadar önemli ve olmazsa olmaz. Çünkü özellikle diş fırçasının ulaşamadığı alanlarda kalan gıda artıklarını uzaklaştırmak için en etkili yöntem.

Nitekim çürüklerin çoğu, özellikle de ara yüz çürüğü olarak isimlendirdiğimiz çürükler, dişin fırçalanmasına rağmen kalan artıklar yüzünden oluşuyor. Bu sebeple özellikle diş araları sık olan hastalarda diş ipi muhakkak kullanılmalı. Diş aralarında boşluklar olan hastalar için ise diş ipi yeterli gelmeyeceği için diş arası fırçalarının kullanımı daha uygun olacaktır. Ama hangisini kullanmanız gerektiğini öğrenmek için bir hekim kontrolünde yol almanız önemli.

Ağız duşu uzun zamandır var olan bir ürün olsa da toplum gerekliliğini yeni yeni öğrenmeye başlıyor. İçeriğinde bulunan su haznesine koyduğunuz su, gargara karışımını ağız içine uygun basınç ve kuvvette püskürterek diş aralarında, diş ceplerinde, köprü altı ve implant çevresinde hatta ortodonti tedavisi gören hastalarda braket çevresinde birikmiş plağı temizlemede oldukça etkili bir ürün.

Bu sebeple etkili ve tam bir temizlik için istediğimiz uygulamalar diş fırçalama, diş ipi ve ağız duşu kullanımı. Zaten bu uygulamaları düzenli olarak kullanan hastalar etkili temizlik sağladıklarından çürük ve ağrı sebebiyle değil hekimlerine yalnızca yıllık kontrolleri için gidiyorlar.

Hangi Macunu Kullanmalıyız?

Kullandığınız macunun çürük önleyici olmasını istiyorsanız unutmayın ki çürük oluşumunu engelleyen yardımcı ajanların bulunduğu ürünleri tercih etmeniz gerekir. Özellikle diş macunlarına eklenen florür bu işe yarıyor.

Beyazlatıcı macunlar içeriğinde bulundurduğu aşındırıcılar sayesinde plağı diş yüzeyinden uzaklaştırdığı için kişide beyazlama algısı oluşturuyor. Çoğu üründe beyazlatıcı özellikte kimyasal yok. Bazı ürünlerde bulunan beyazlık algısı oluşturan mavi renkli içerikler de yine profesyonel bir beyazlık sağlamıyor, sadece beyaz algısı oluşturuyor. İçeriğinde hidrojen peroksit ve karbamid peroksit içeren ürünler ise gerçek beyazlatma özelliğine sahip.

Diş Dostu sakızlar ağız ve diş sağlığı için yardımcı

Özellikle diş dostu logosu bulunduran sakızların ağız ve diş sağlığını korumada, mekanik temizliği desteklemede, tükürük akışını hızlandırmada ve yine dolaylı olarak lubrikasyon dediğimiz tükürük akışına bağlı tükürük ile ağzı yıkamada, yemek sonrası oluşan asidik ortamı nötrlemede ve zayıflamış çiğneme kaslarını geliştirmede oldukça önemli bir yeri var. Dikkat etmemiz gereken şey ise kas ve eklemlerimizi yormadan sakızı en fazla 15-20 dakika kadar çiğnemeniz gerektiği.

Ağız ve diş sağlığının idamesi ve temizliği için günde en az iki defa diş fırçalama, en az bir defa diş ipi ve ağız duşu kullanmak etkili bir mekanik temizlik için olmazsa olmazlardan. Ağız suları, gargaraları, sakız kullanımı ise bazen bazı hastalıkların tedavisinde ve ağız temizliğini desteklemede yardımcı ürünler. Bu ürünleri kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışmalı ve onun kontrolünde ilerlemelisiniz.

Diş Dostu Dergisi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz