Bazen soğuk, sıcak, tatlı ya da ekşi yiyecekler, dişinizin sinir uçlarına derinlemesine etki eden keskin ve ani bir acıyı tetikleyebilir. Bu rahatsızlık diş hassasiyeti olarak bilinir. Dişlerin kökleri, pulpa veya dişin sinir merkezine giden binlerce küçük kanal içerir. Sıcak, soğuk ya da tatlı, dişinizdeki sinire ulaşmak için bu tüplerden geçebilir.
Diş hassasiyetine diş çürümesi, kırık dişler, aşınmış dolgular, diş eti hastalığı, aşınmış diş minesi ve aşınmaya maruz kalan kökler neden olabilir. Yaşlanma, yanlış oral ürünler kullanmak ve çok fazla asidik gıda tüketmek de bu probleme katkıda bulunabilir. Neyse ki, diş hassasiyeti iyileştirilebilir. Durumu yönetmeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak için evde deneyebileceğiniz bazı yöntemler vardır.
Hindistan Cevizi Yağı ile Yağ Çekme
Hindistan cevizi yağı ile yağ çekilmesi ağzınızdaki Streptococcus mutans bakterilerinin sayısını ve diş hassasiyetini azaltmaya yardımcı olabilir. Doğal bir antibakteriyel ajan olan Hindistan cevizi yağı dişlerinizde bulunan plağı azaltmaya yardımcı olur. Aslında, yağ çekme genel olarak ağız sağlığını destekler ve diş ağrısı, ağız kokusu ve diş eti hastalığı gibi sorunları önler.
- Ağzınıza 1 çorba kaşığı saf Hindistan cevizi yağı koyun.
- 20 dakika kadar çevirin.
- Yağı çıkarın ve ağzınızı ılık su ile iyice durulayınız.
- Durulandıktan sonra, dişlerinizi her zamanki gibi hafifçe fırçalayın.
- Sabahları yemek yemeden veya dişlerinizi fırçalamadan önce yapın.
- Ayrıca susam yağı ile de yapabilirsiniz.
Not: Ağzınızdaki zararlı bakteriler yağa aktarıldığından, asla yutmayın veya gargara yapmayın.
Tuzlu Su
Diş hassasiyetini hızlı bir şekilde azaltabilir. Tuzlu su ağızdaki pH dengesini iyileştirir, böylece zararlı bakterilerin hayatta kalamayacağı bir alkali ortam yaratır. Diş ağrısını azaltmaya yardımcı olabildiği gibi, diş eti yaralarının ve yeni diş uygulamalarının yan etkilerinin tedavi edilmesine yardımcı olabilir.
- 1 fincan ılık suyla yarım çay kaşığı tuzu karıştırın.
- Ağzınızı bu tuzlu su solüsyonu ile çalkalayın.
- Ağzınızın her tarafına ulaşmalıdır, bu yüzden birkaç dakika çalkalamaya devam edin.
- Çözeltiyi tükürün ve ağzınızı su ile durulayın.
- Sonuçtan memnun kalana kadar günde iki kez tekrarlayın.
Karanfil ve Karanfil Yağı
Karanfil diş hekimliğinde, diş ağrısını azaltmaya ve oral enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan anti-enflamatuar, anestetik ve antibakteriyel özellikleri için yaygın olarak kullanılmaktadır. Avicenna Journal of Phytomedicine’de yayınlanan bir 2013 çalışmasında, analjezik etkiye sahip olan karanfilin özütü de değerli bulunmuştur. Bu nedenle, diş hassasiyetini ve diş ağrılarını azaltmak için yararlı olabilir. Aşağıdaki üç yöntemden herhangi birini günde birkaç kez kullanın:
2 diş karanfili ezin, biraz zeytinyağı ile karıştırın ve bu malzemeyei etkilenen dişlerinize sürün ve en az 30 dakika bekletin.
Karanfil yağına bir top pamuk batırın ve 20 ila 30 dakika boyunca doğrudan etkilenen dişinize yerleştirin.
1 bardak ılık suya 5 veya 6 damla karanfil yağı karıştırın. Ağzınızı bu çözelti ile durulayın.
Guava Yaprağı
Ayurvedik tıpta diş ağrısı için guava yaprakları kullanmanız önerilir. Diş hassasiyetinden dolayı keskin bir acı çekiyorsanız, rahatlatmak için bu yolu deneyin. Uluslararası İlaç ve Biyoloji Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan bir 2012 araştırmasına göre, guava yaprağı quercetin gibi flavonoidler içerir; keampferol, antienflamatuvar ve analjezik özellikler barındırır; rutin serbest radikal süpürücü aktiviteye sahiptir. Böylece diş hassasiyetini ve diş ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Aşağıdaki yöntemlerden birini günde 2 veya 3 kez kullanın.
1 veya 2 guava yaprağını çiğneyin, birkaç dakika bekletin ve tükürün.
1 fincan suya 4 ila 5 guava yaprağı koyun ve 5 dakika boyunca kaynatın. Soğumaya bırakın, biraz tuz ekleyin ve bu çözeltiyi ağız gargarası olarak kullanın.
Sarımsak
Sarımsak diş hassasiyetiyle de yakından ilgilenir. İçerisindeki allisin, güçlü bir antibakteriyel ajan ve doğal bir anestetik olmasını sağlar. Diş hassasiyetinden ve ayrıca apse enfeksiyonundan kaynaklanan ağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir. Oral enfeksiyonlara ve çürüklere neden olan mikropları öldürmeye yardımcı olur.
1 diş ezilmiş sarımsak, 2 veya 3 damla su ve biraz sofra tuzunu karıştırarak bir macun yapın. Doğrudan etkilenen diş üzerine uygulayın. Sıcak tuzlu su ile durulamadan önce birkaç dakika bekletin. Birkaç gün için günde iki kez tekrarlayın.
Alternatif olarak, bir sarımsağı ortadan kesin ve iç tarafı ile 7 ila 10 dakika boyunca hassasiyetten etkilenen yerleri yavaşça ovalayın. Ilık suyla durulayın. Ağrıyı hafifletmek için günde 2 veya 3 kez tekrarlayın.
Çiğ Soğan
Soğan, antienflamatuvar özelliklere sahip olan quercetin flavonoidleri içerir. Bu, diş hassasiyetinin neden olduğu ağrıdan kurtulmanızı sağlar. Ayrıca, soğanın antimikrobiyal özellikleri ağızdaki zararlı bakterileri öldürerek oral enfeksiyonları bitirir.
Bir parça soğanı ağzınıza rahatça sığacak küçük bir boyutta kesin.
Kesilen dilimi etkilenen dişe koyun.
5 ila 10 dakika bekletin.
Nefesinizin soğan kokmasını önlemek için ağzınızı tuzlu su ile iyice durulayın.
Birkaç gün için günde 2 veya 3 kez tekrarlayın.
Kekik Yağı
Diş hassasiyetinden kurtulmak için kekik yağı antibakteriyel, antienflamatuvar ve antioksidan özelliklerinden dolayı çok etkilidir.
Temiz parmağınıza 2 veya 3 damla kekik yağı koyun ve etkilenen dişe hafifçe uygulayın. Ağzınızı ılık su ile yıkamadan önce 10 ila 15 dakika bekletin. Birkaç gün boyunca, günde iki kez tekrarlayın.
Alternatif olarak, 1 fincan ılık su ile 4 veya 5 damla kekik yağını karıştırın. Bu çözeltiyi birkaç gün boyunca günde 2 veya 3 kez gargara olarak kullanın.
Asitli Gıdalar Tüketmeyin
Yüksek asit içeriği olan yiyecek ve içeceklerin sıkça tüketilmesi diş minesini çözebilir ve bu da diş hassasiyetibe neden olabilir. Asitli yiyecek ve içeceklerin neden olduğu emaye aşınmasını ve diş hassasiyetini azaltmak için aşağıdaki ipuçlarını kullanın:
Karbonatlı içecekler, turunçgiller ve şarap gibi asidik yiyecek ve içeceklerden kaçının veya azaltın.
Asitli yiyecek veya içecek yedikten veya içtikten sonra, ağzınızdaki asit seviyelerini dengelemek için su için.
Diş minesine zarar verebileceğinden, asitli maddeler yedikten veya içtikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamaktan kaçının. Dişlerinizi fırçalamadan önce 30 dakika bekleyin.
Ek ipuçları;
Diş taşı, diş minesini yıpratabilir ve dentini açığa çıkarabilir.
Dişlerinizi sıkıp sıkmadığınızı anlamak için stresli zamanlarda dikkat edin. Eğer öyleyse, rahatlamak için birkaç derin nefes alın. Dişlerinizi uyurken sıkıyorsanız, bir ağız koruyucu kullanın.
Diş beyazlatıcı ürünlerin kullanımını sınırlandırın, çünkü içerdikleri sert kimyasallar diş minesini zedeler ve hassasiyete neden olabilir.
Mine aşınmasına ve diş hassasiyetine neden olabilecek şeker tüketiminden kaçının.
Tuzlu su işe yarıyor teşekkür ederim.