Diş apsesi, bir dişin kökünde veya diş ve diş etleri arasında oluşan enfeksiyonu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Genellikle diş iltihabına, bir boşluktan veya çatlaktan giren ve kök ucuna kadar yayılan bakteriler neden olur. Bu, iltihaplanmaya ve apseye yol açar. Çoğu durumda, aşırı diş çürümesi veya dişeti hastalıkları nedeniyle gelişir. Buna ek olarak, diş hijyenin sağlanmaması ve şeker, karbonhidrat ve yapışkan yiyecekler bakımından zengin beslenmek, bu problemi yaşama riskini artırır. Zonklama ve keskin diş ağrısı, iltihabın ve apsenin ortak belirtisidir.
Diğer belirtiler ve semptomlar arasında, çiğneme zorluğu, sıcak veya soğuk yiyecek hassasiyeti, şekerli içeceklere karşı hassasiyet, tat duyularında değişiklik, kötü nefes kokusu, yanakta şişlik, kırmızı ve acılı dişeti, ağzı açmakta güçlük çekmek, yutma güçlüğü, şişmiş lenf düğümleri, çene bölgesinde yanma bulunur.
Tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon dişi destekleyen kemiğe yayılabilir ve hayatı tehdit eden ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Apse patladığında, ağrıda önemli bir azalma olsa bile, hala diş tedavisine ihtiyacınız olacaktır.
Bazen enfeksiyonun bir sonucu olarak diş kökü ölür ve böylece ağrı azalır. Bununla birlikte, enfeksiyon hala dokuya yayılmaya devam edeceği için sorunun geçtiği anlamına gelmez. Diş iltihabı belirtileri fark ederseniz, en kısa zamanda bir diş hekimine danışın çünkü kendi başına geçmez. Ek tedavi olarak, enfeksiyonla mücadele etmek ve semptomları hafifletmek için bazı doğal ev ilaçlarını da deneyebilirsiniz.
Sarımsak
Sarımsak, apseyi tedavi etmekte oldukça faydalıdır çünkü antienflamatuvar ve doğal antibiyotik özelliklere sahiptir. Ağrıyı hafifletmeye ve enfeksiyonun yayılmasını önlemeye yardımcı olur.
Ağzınıza bir diş taze sarımsak alın ve dişlerinizle ezin. Acı azalıncaya kadar çiğneyin. Tükürün ve ağzınızı ılık su ile durulayın. Sarımsak kokusunu azaltmak için, ılık suya birkaç damla karanfil yağı ekleyebilir ve ağzınız onunla çalkalayabilirsiniz.
Diğer bir seçenek ise, yarım çay kaşığı toz sarımsağı, bir tutam sofra tuzu ile karıştırmak ve doğrudan etkilenen dişe uygulamaktır. 10 dakika bekletin, sonra ağzınızı suyla yıkayın.
Ayrıca etkilenen dişe sarımsak yağı sürebilirsiniz.
Bu ilaçlardan herhangi birini birkaç hafta boyunca günde 3 veya 4 kez tekrarlayın.
Yağ Çekme (Oil Pulling)
Eski bir Ayurveda yöntemi olan yağ çekme, diş iltihabını veya ağrılı diş apsesini tedavi etmek için de kullanılabilir. Bu eski uygulama ağızda bulunan bakteri miktarını azaltmaya yardımcı olur. Ağzınızdaki toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Ağzınıza 1 çorba kaşığı saf Hindistan cevizi yağı koyun.
En az 15 dakika boyunca ağzınızda çevirin ancak yutmayın.
15 dakika sonra tükürüp ağzınızı ılık su ile durulayın.
Olumlu sonuç almak için işlemi yaklaşık bir ay boyunca günde iki kez tekrarlayın.
Not: Bunu aç karnına yapmaya çalışın.
Karanfil
Karanfil, iltihap dahil her türlü diş sorunu için en iyi ilaçlardan biridir. Diş ağrısı, iltihap ve ağrıyı hafifleten antiseptik, analjezik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Bir top pamuğu karanfil yağına batırın ve birkaç dakika boyunca ağrıyan bölgede bırakın.
Diğer bir seçenek de enfekte dişiniz ile yanağınız arasına bir karanfil yerleştirmektir. Karanfilin suyunu serbest bırakmak için zaman zaman çiğneyin. Ağzınızda en az 30 dakika kalmasına izin verin. Daha sonra ağzınızı ılık su ile durulayın.
Siyah Poşet Çay
Siyah poşet çay, iltihaplanmış bir diş için iyi bir ev ilacıdır. Ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olan tanen içerir. Buna ek olarak, enfeksiyonla savaşmaya ve ağız sağlığını korumaya yardımcı olan antioksidanlar ihtiva eder.
Poşet siyah çayı, ılık suda birkaç dakika bekletin.
Sudan çıkarın, sıkın ve çay poşetini etkilenen dişe koyun.
Orada birkaç saat ya da gece boyunca (sorun olmayacaksa) bırakın.
Ağzınızı ılık bir tuzlu su çözeltisi ile durulayın.
Birkaç hafta boyunca günde bir kez tekrarlayın.
Hidrojen Peroksit
Hidrojen peroksit dezenfektandır ve apsedeki bakterileri öldürmeye yardımcı olan antibakteriyel özelliklere sahiptir. Ayrıca iltihap ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Dahası, dişlerinizdeki sararmayı azaltır. Ağız sağlığı için sadece gıda sınıfı, yüzde 3 hidrojen peroksit çözeltisi kullanın.
1 yemek kaşığı ılık su ile 2 çay kaşığı hidrojen peroksiti karıştırın. Ağzınızı yıkamak ve tükürmek için bu çözeltiyi kullanın. Haftada 3 kez bu gargarayı kullanın.
Bir macun yapmak için yeterli miktarda hidrojen peroksit (yaklaşık 1/2 çay kaşığı) ile 1 çay kaşığı karbonatı karıştırın. Bu macunu etkilenen bölgeye birkaç dakika uygulayın ve daha sonra ağzınızı ılık suyla iyice durulayın. Bu yöntemi haftada birkaç kez uygulayın.
Doğal Elma Sirkesi
Elma sirkesi diş iltihabı için çok etkili bir ev ilacıdır. Etkilenen bölgeyi dezenfekte ederken, ağrı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan antienflamatuvar ve dezenfektan özelliklere sahiptir.
Birkaç dakika boyunca ağzınızda 1 çorba kaşığı ham ve filtre edilmemiş elma sirkesini çalkalayın. Yutmayacağınızdan emin olarak, tamamen tükürün. Ağzınızı ılık su ile durulayın. Bu işlemi günde birkaç kez tekrarlayın.
Bir başka seçenek de, 1 tatlı kaşığı çiğ ve filtre edilmemiş elma sirkesinin bir bardak su içinde karıştırılması ve günde iki kez içilmesidir.
Zerdeçal
Zerdeçal, antibiyotik, antiseptik ve antienflamatuvar özellikler bakımından zengin olduğundan, iltihaplanan dişin neden olduğu ağrı ve inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca ağız sağlığını da destekler.
1 tatlı kaşığı toz zerdeçalı biraz su ile karıştırın. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra, macunu doğrudan etkilenen bölgeye uygulayın. 15 ila 20 dakika bekletin, sonra ılık su ile durulayın.
Ayrıca 1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı toz zerdeçalı bir bardak ılık suda karıştırın. Ağzınızı günde birkaç kez bu su ile çalkalayın.
Diğer bir seçenek, yarım çay kaşığı toz zerdeçalı, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı veya hardal yağı ile karıştırmaktır. Bu karışımı etkilenen bölgeye uygulayın. Ağzınızı ılık su ile durulamadan önce 15 dakika bekletin.
Bu yöntemleri günde birkaç kez tekrarlayın.
Kekik Yağı
Kekik yağı, antibakteriyel ve antioksidan özellikler içerir, bu da diş iltihabi için iyi bir ilaçtır. Aynı zamanda bağışıklığı artırır ve vücudun diş enfeksiyonlarına karşı savaşmasına ve iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olur.
Doğrudan etkilenen diş ve diş etlerine birkaç damla kekik yağı sürün ve en az 15 dakika bekletin.
1 fincan ılık su içinde 3 ila 5 damla kekik yağını karıştırıp bir gargara hazırlayın. Bu çözeltiyi ağzınızda yaklaşık 3 dakika boyunca çevirin, sonra tamamen tükürün.
Bu ilaçlardan birini günde 3 veya 4 kez tekrarlayın.
Nane
Nane, diş iltihabıyla seyreden ağrının azalmasına yardım eder. İltihaplanmayı azaltmanın yanı sıra enfeksiyonun yayılmasını önleyen antibakteriyel ve antienflamatuvar özelliklere sahiptir.
Parmak uçlarınıza birkaç damla nane yağı sürün ve iltihaptan etkilenen bölgeye dokunun.
Ayrıca, nane yapraklarından elde ettiğiniz taze nane suyunu etkilenen dişinize uygulayın.
Bu yöntemlerden birini günde birkaç kez uygulayın.