Yediğimiz ve içtiğimiz besin artıklarından, hastalık tedavisi sürecinde kullanılan antibiyotiklerden oluşabilen lekelerdir. Kişinin estetik görünümünü bozar ve psikolojik olarak rahatsız eder. Güzel ve bakımlı dişlere sahip biriyseniz; kendinizden emin gülümseyerek etrafınıza pozitif enerji gönderebilirsiniz. Dişlerinizde estetik görünümü olumsuz etkileyen lekeler bulunuyorsa, sizi psikolojik olarak da etkileyebileceğini unutmayın.
Diş Lekeleri Neden Oluşur?
Diş lekeleri neden oluşur, tedavi işlemleri nasıl yapılır, diş lekelerine neden olan besinler nelerdir? Soruların detaylı yanıtları burada…
Hangi Gıdalar Diş Lekelerine Neden Olur?
Diş lekelerine neden olan besinler; diş renginde değişikliğe, diş minesinin zarar görmesine neden olurlar.
Soda ve Kola: İçerdikleri yoğun asit sebebi ile diş minesinde leke yaparlar.
Şarap: Kırmızı şarap; yoğun rengi, beyaz şarap ise içeriğindeki yoğun asit nedeniyle dişlerde lekelenmelere yol açar.
Kahve ve Çay: Ülkemizde alışkanlık haline gelmiş içeceklerden kahve ve çay aşırı tüketim sonucunda kafein ve doğal renklendiriciler nedeni ile dişlerde leke bırakır.
Havuç suyu ve vişne suyu gibi içinde “kromojenic” içerikli gıdalarda diş lekelerine sebep olur.
Hazır Gıdalar: Enerji içecekleri ve hazır gıdalarda bulunan gıda boyaları da leke oluşumunu hızlandırır.
Diş Lekelerinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Estetik görünümü olumsuz etkileyen diş lekeleri kısa sürede, pratik uygulamalarla tedavi edilebilir. En çok tercih edilen tedavi yöntemleri; diş beyazlatma ve yaprak porselen uygulamasıdır.
Beyazlatma İşlemi
Diş lekelerinde en çok uygulanan tedavi diş beyazlatma işlemidir. Bu işlemde iki farklı beyazlatma yöntemi vardır. Birinci yöntem ev tipi beyazlatma yöntemidir. Diş Hekimi tarafından dişlerinizin üzerine takmanız için ağız ölçünüze uygun kalıplar hazırlatılır. Bu kalıbın içerisine Amerikan FDA onaylı bir ilaç konularak ve beyazlatılacak dişlerin üstüne yerleştirilir. Günde ortalama 4–6 saat takılması gerekir. İkinci ise muayenehanede uyguladığımız beyazlatma işlemidir.
Dişlerdeki gözeneklerin temizlenmesinde “Hidrojen peroksit” yani oksijenli su veya türevi “ Karbamid peroksitli jeller kullanılıyor. Bu maddeler 45 dakika süreyle lazer ışığı verilerek aktive edilip beyazlama gerçekleşiyor. Bu uygulamada dişeti ve dokular özel koruyucularla korunduğundan zarar görmemektedir. Kişinin diş minesinin rengine bağlı olarak beyazlama oranı değişmektedir.
Yaprak Porselen Uygulaması
Renklenmelerde, bleaching (diş beyazlatma) gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki antibiyotik, flor lekelerinde kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında son derece etkilidir. Laminate venerler ince porselen yapraklardır. Materyalin ışık geçirgenliğinden dolayı oldukça doğal bir görünüm sağlayan porselen venerler kişinin dişlerinde sadece 0,15 ile 0,30 mm aşındırmayla dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılırlar. Bu sayede bireyler dişlerinde beğenmedikleri şekil ve rahatsız oldukları renkleşmelerden kurtulabilirler.