Diş Lekesi Nasıl Temizlenir?

dış lekeleri

Yediğimiz ve içtiğimiz besin artık­larından, hastalık tedavisi sürecinde kullanılan antibiyotikler­den oluşabilen lekelerdir. Kişinin estetik görünümünü bozar ve psikolojik olarak rahatsız eder. Güzel ve bakımlı dişlere sahip biriyseniz; kendinizden emin gülümseye­rek etrafınıza pozitif enerji göndere­bilirsiniz. Dişlerinizde estetik görü­nümü olumsuz etkileyen lekeler bulunuyorsa, sizi psikolo­jik olarak da etkileyebile­ceğini unutmayın.

Diş Lekeleri Neden Oluşur?

Diş lekeleri neden oluşur, tedavi işlemleri nasıl yapılır, diş lekelerine ne­den olan besinler nelerdir? Soruların detay­lı yanıtları burada…

Hangi Gıdalar Diş Lekelerine Neden Olur?

Diş lekelerine neden olan besinler; diş rengin­de değişikliğe, diş minesinin zarar görmesine neden olur­lar.

Soda ve Kola: İçerdikleri yoğun asit se­bebi ile diş minesinde leke yapar­lar.

Şarap: Kırmızı şarap; yoğun ren­gi, beyaz şarap ise içeriğindeki yoğun asit nede­niyle dişlerde lekelenmelere yol a­çar.

Kahve ve Çay: Ülkemizde alışkanlık haline gel­miş içeceklerden kahve ve çay aşırı tüketim sonucunda kafein ve do­ğal renklendiriciler nedeni ile dişlerde leke bıra­kır.

Havuç suyu ve vişne suyu gibi içinde “kromojenic” içerik­li gıdalarda diş lekelerine sebep olur.

Hazır Gıdalar: Ener­ji içecekleri ve hazır gıdalarda bulunan gıda bo­yaları da leke oluşumunu hızlandı­rır.

Diş Lekelerinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Estetik görünümü olumsuz etkileyen diş lekeleri kısa sürede, pratik uygu­lamalarla tedavi edilebilir. En çok ter­cih edilen tedavi yöntemleri; diş beyazlatma ve yaprak porselen uygulamasıdır.

Beyazlatma İşlemi

Diş lekelerinde en çok uygu­lanan tedavi diş beyazlatma işlemi­dir. Bu işlemde iki farklı beyazlatma yönte­mi vardır. Birinci yöntem ev tipi beyazlatma yöntemi­dir. Diş Hekimi tarafından dişlerinizin üze­rine takmanız için ağız ölçünüze uygun kalıplar hazırlatılır. Bu kalıbın içe­risine Amerikan FDA onaylı bir ilaç konularak ve beyazlatılacak dişlerin üstüne yerleştiri­lir. Günde ortalama 4–6 saat takılması gerekir. İkinci ise muayenehane­de uyguladığımız beyazlatma işlemidir.

Dişler­deki gözeneklerin temizlenmesinde “Hidrojen peroksit” yani oksi­jenli su veya türevi “ Karbamid peroksitli jeller kullanılıyor. Bu madde­ler 45 dakika süreyle lazer ışığı verilerek aktive edilip beyazlama gerçekleşiyor. Bu uygulama­da dişeti ve dokular özel koruyucularla korun­duğundan zarar görmemekte­dir. Kişinin diş minesinin rengine bağlı olarak beyazlama oranı değişmektedir.

Yaprak Porselen Uygulaması

Renklenmelerde, bleaching (diş beyazlatma) gibi metot­larla sonuç alınmayan ile­ri derecedeki antibiyotik, flor lekelerinde kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında son derece etkilidir. Laminate venerler in­ce porselen yapraklardır. Materya­lin ışık geçirgenliğinden dola­yı oldukça doğal bir görünüm sağlayan porselen venerler kişi­nin dişlerinde sadece 0,15 ile 0,30 mm aşındır­mayla dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılırlar. Bu sayede bireyler dişlerinde beğen­medikleri şekil ve rahatsız oldukları renkleşmelerden kurtulabilir­ler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz