
Dişin şişmesi ciddiye alınacak bir durumdur. diş şişmesi durumunda kesinlikle basit yöntemlerle tedavi etmek sakıncalıdır. Dişteki şişlik, kesinlikle ve kesinlikle iltihabı ve enfektif bir durumun söz konusu olduğunun göstergesidir. Bu durum çok ciddiye alınmalıdır. Kesinlikle basit önlemlerle geçiştirilmeye çalışılmamalı, çok kısa bir süre içerisinde profesyonel bir şekilde tedavi edilmelidir.
Apse varlığında şişlik varlığında ilk başvurduğumuz yöntem antibiyotik kullanmaktır. Ama bu ancak doktor tavsiyesiyle yapılırsa uygun olur. Çünkü antibiyotiklerin hepsinin etki mekanizması farklıdır. Kişilerin antibiyotiklere vermiş olduğu cevap farklıdır ve alerjik durumlar bakımından bilinçsiz antibiyotik kullanımı oldukça tehlikelidir.
Eğer dişinizde şişlik varsa, apse varsa, bunları dindirmenin en basit yöntemi yine bir ağrı kesici almaktır. Bölgenin temizlenmesi, tuzlu suyla çalkalama, bölgeye soğuk kompres uygulama, bunlar hem şişliği azaltacaktır, hem de ağrıyı biraz olsun rahatlatacaktır.
Tuzlu Su
Ağız içi ile ilgili sorunların neredeyse hepsine iyi gelen en basit uygulama tuzlu su ile gargaradır. Bunun için 1 bardak ılık suya bir yemek kaşığı tuz ekleyip karıştırılır. Sonrasında sabah, akşam ağız bu su ile gargara yapılır. İlk birkaç uygulamada dişetlerinde hafif kabarmalar olabilir. Ancak bunlar geçici ve zararsızdır.
Karanfil Yağı
Şişmiş dişetlerini tedavi etmek için sıklıkla kullanılan doğal ilaçlardan birisi de karanfil yağıdır. Dişeti şişmesinden etkilenen bölgeye karanfil yağı uygulayarak diş etlerindeki şişme azaltılabilir. Karanfil yağı, bu bölgedeki enflamasyon ve ağrıyı azaltmak için de karabiber ile karıştırılarak kullanılabilir. Uzmanlar, diş ve dişeti sorunlarında karanfil çiğnemenin de faydalı olacağını belirtmekteler.
Karbonat
Dişeti şişmesi için ev tipi çarelerden birisi de karbonattır. Bunun için karbonat ile zerdeçal özütünü karıştırıp, dişetlerinize bu karışım ile masaj yapmak önerilir. Ayrıca dişlerini fırçalamak için de karbonat kullanılarak da şişmiş dişetleri tedavi edilebilir.
Zerdeçal
Tüm ağız sağlığı için etkili bir ev ilacıdır. Zerdeçal; dişetlerinde oluşan ağrı, şişme ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip olan kurkumin adlı maddeyi içermektedir. Bununla birlikte zerdeçal, çeşitli oral problemlere neden olan bakteri aktivitesinin yayılmasını önleyici özelliktedir.
Siyah Çay
Dişeti iltihaplarını azaltmak, hafifletmek için siyah çay poşetlerinden faydalanmak önerilir. Siyah çayın içindeki antioksidan özellikler ağız sağlığını desteklemektedir. Bunun için çay poşetini 2-3 dakika kaynar suda bekletip çıkartmak ve ılıklaşmasını beklemek gerekiyor. Ardından çay poşetini diş etlerinin etkilenen bölgesinde 10-15 dakika tutup sonrasında ağzı ılık bir tuzlu su karışımıyla yıkamak tüm dişeti sorunlarına iyi gelir.
Aloe Vera
Aloe vera, her derde deva bir üründür. Şişmiş ve kanayan dişetlerini tedavi etmek için de aloe veranın şifalı etkisinden faydalanmak gerekir. Aloe vera bitkisi antiinflamatuar olmasının yanı sıra ağızda plağa neden bakterilerin büyümesini engelleyici ve iltihaplı dişetleri yatıştırıcı anti- bakteriyel özellikler taşımaktadır.
Hardal Yağı
Hardal yağı, ağızdaki bakteri yok eder ve dişetlerini çok hızlı bir şekilde iyileştirir. Bununla birlikte hardal yağının, antimikrobik ve antibakteriyel özellikleri, ağrı azaltıcı etki gösterir.
Sarımsak
Doğada bulunan en güçlü antibiyotik türü olarak bilinmektedir. Sarımsak; antibakteriyel enfeksiyonu önler, enfeksiyon ve iltihap ile savaşan allisini içeren sülfürik bileşikler içerir. Dolayısıyla da ağız içinde oluşan her hangi bir virüs kaynaklı, bakteri ya da mikrop kaynaklı enfeksiyonların doğal yoldan giderilmesi için sarımsaktan faydalanmak en doğrusudur. Bunun için eritilmiş sarımsak suyunu enfekte olan bölgeye uygulamak ve gerektiğinde düzenli olarak tekrarlamak önerilir. Aynı etkiyi almak için taze sarımsak çiğnemek veya ağzı sarımsak suyu çalkalamak da faydalı olur.
Nane Yağı
Nane yağı; bakterileri yok eden antiseptik maddeler ve ağrılı şişmeyi hafifleten anti-inflamatuar özellikler barındırmaktadır. Bunun için parmakları veya bir top pamuğu nane yağına batırarak enfekte bölgeye hafifçe masaj yapmak önerilir.
Elma Sirkesi
Doğal koşullarda üretilen katkı maddesiz elma sirkesi; dezenfekte edici ve enfeksiyonları önleyici özelliktedir. Bu sebeple de dişetlerindeki şişmeyi hafifletmek için elma sirkesinden faydalanmak önerilir. Bunun için ağzı bir yemek kaşığı çiğ organik elma sirkesiyle çalkalamak faydalı olur. Hem ağız içi hijyeni sağlamak hem de dişeti şişmelerini azaltmak için her gün 2-3 defa elma sirkesi ile gargara yapmak faydalı olur.
Zencefil
Zencefil, dişeti şişmelerini tedavi etmek için önerilen doğal ilaçlardan birisidir. Zencefilin içinde zenceoller olarak adlandırılan bileşikler, antioksidan özellikli anti-inflamatuar ajanlar bulunmaktadır.
Limon
Limon; pektin lifi, A vitamini ve C, potasyum, kalsiyum gibi bazı besleyici maddeler açısından zengin olan meyvedir ve anti-enflamatuar, anti-bakteriyel ve alkalileştirici özelliklerle şişmiş dişetlerinin iyileştirilmesine yardım eder. Bunun için taze sıkılmış limon suyu ile ağız içini çalkalamak veya bir bardak ılık suyun içine yarım limon sıkarak içmek önerilir.
Hint Yağı
Hintyağı, enfeksiyonların yayılmasını önleyici özelliktedir. Bu sebeple de 1 yemek kaşığı hintyağını ısıtıp etkilenen bölgeye yağ ile masaj yapmak önerilir.
Diş Etine İyi Gelen Diğer Bitki Ve Yöntemler
Çeşitli araştırmalar aşağıda geçen bitkisel veya diğer doğal reçetelerin diş etlerini daha sağlıklı kılabildiğini göstermiştir.
Yeşil çay; içerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde vücutta iltihabı azaltan ve önleyen bir etkiye sahiptir. Bu gücünü diş eti iltihabı söz konusu olduğunda da gösterebilir.
Çay ağacı yağı; doğanın bize sunduğu etkili antiseptiklerden biridir. Diş etini güçlendirmek ve diş eti hastalığını iyileştirmek için, diş etini bu yağ ile ovabilirsiniz.
Ada çayı; demleyip, bir bardak ada çayına 2 çay kaşığı kurutulmuş kekik attıktan sonra ağzınızı bu karışımla çalkalayın. Bunu gün içerisinde birkaç defa tekrarlayabilirsiniz.
Bitkilerle tedaviye geçmeden önce sigara içmemek, dişleri düzenli şekilde fırçalamak, diş ipi kullanmak, düzenli olarak diş kontrolüne gitmek, vitamin takviyesi almak gibi diş eti sağlığı için dikkate almanız gereken başka önlemler olduğunu da unutmayın.
Eğer diş etinizde enfeksiyon varsa şekerden mutlaka uzak durmanız gerektiğini de hatırlatalım. Şeker bakteriyel enfeksiyonu besler ve böylece hem enfeksiyonu kötüleştirir hem de canınızın daha çok yanmasına yol açar.
Diş etlerinizde bir problem olduğunu fark ettiğiniz an, vakit geçirmeden bir diş doktoruna muayene olmanız sizi ileride yaşayabileceğiniz çok daha büyük sıkıntılardan kurtarabilir.