Beyazlaştırma/Ağartma
Beyazlaştırma, yaşa bağlı olarak veya sigara kullanımı ya da yiyecek lekeleri sebebiyle kararan dişlerin renginin açılması işlemidir. Bu ağrısız işlem, profesyonel beyazlaştırma tedavilerinin en ucuzudur. Beyazlaştırma işleminde diş doktorunuz, dişinizi bir beyazlaştırma çözeltisiyle boyar, daha sonra dişinizi sıcağa veya ışığa tutarak beyazlaşma sürecini harekete geçirir. Işık, ufak bir tabancayla uygulanır.
Bu uygulamaya alternatif olarak diş doktorunuz, çözeltiyi bir ağızlığa döker ve bu ağızlığı ağzınızın içine yerleştirir, ya da çözeltiyi diş macunuyla karıştırır ve fırçalar. Tedavi 6 ile 12 ay süre etkili olur, ancak evdeki ilave tedbirlerle, etki süresini uzatabilirsiniz.
Diş Beyazlaştırma Kitleri Ve Evde Beyazlaştırma
Evde kullanım için öngörülen diş beyazlatıcılar, lekeleri aşındırma veya beyazlaştırma yöntemiyle çıkanr. Güvenilirlikleri etki dereceleri, kullanılan tipe göre değişir. İçinde aşındırıcı etken madde barındıran kitler başlangıçta dişleri beyazlatır ancak zamanla zararlı olmaya başlar zira doğal yaşlanma sürecini hızlandırır. Bu süreçte diş minesi, ağır-ağır aşınır ve altındaki sarımtırak dentini açığa çıkarır.
Beyazlaştırma, diş doktorunuzun kontrolü altında yapıldığı zaman, lekelerin çıkarılması için evde kullanılan en güvenli ve etkili yoldur. Değişik türde mevcut birçok sistem vardır; etken maddesi hidrojen peroksit veya bir başka beyazlaştırıcı olanlar en etkili olanlardır. Yan etkileri, diş eti iltihabı; dişin sıcak ve soğuğa karşı hassaslaşması, beyazlaştırıcı çözeltiyi yutmaktan dolayı ishal, bulantı ve boğaz yaralarının oluşması şeklindedir.
Doktorunuz, gece koruyucusu denen yumuşak plastikten bir uygulamayı hazırlayabilmek için ağzınızın kalıbını çıkartacaktır. Bu koruyucuya koyacağınız beyazlatıcı hakkında doktorunuz size gereken bilgiyi verecektir ve günde 6 ile 8 saat arası kullanmanızı ve genellikle uyurken takmanızı isteyecektir. Uygulama iki amaca hizmet eder.
Dişlerinize beyazlık verir ve diş etinizi ve ağzınızdaki yumuşak dokuları korur. 6 hafta içinde beyazlaşma tamamlanır. Bu süre içinde, etkilerini kontrol etmesi için düzenli olarak doktorunuza gitmeniz gereklidir.
Yapıştırma
Yapıştırma, diş lekelerini kapatmak, çatlakları gizlemek veya delikleri doldurmak için dişlerin üstüne bir kaplama konulmasıdır, apıştırma için bir reçine bileşimi (plastiğe benzer bir madde) dişin üstüne sürülür ve ışık kürüne sokulark sertleşmesi sağlanır. Onarım 3 ila 5 yıl arası etkili olur.
Kaplamalar
Kaplamalar, pürüzlü, lekeli ve çatlak diş minelerini düzeltmek için, dişlerin yüzeyine takılan ince kabuklardır. Diş doktorunuz, bir frezle diş minesini alır ve sonra kabuğa benzer kaplamayı plastik bir tozla uygular; daha sonra dişe şekil verilir ve düzlenir. İşlem ağrısızdır. Kaplamaların ömrü 3 ile 12 yıl arasındadır.