Doğum Kontrolünde Doğal Yöntemler

doğum kontrol

Doğal Doğum Kontrolü

Etkili ve doğal aile planlaması, her ay en az 10 gün boyunca -yumurtlamadan yaklaşık bir hafta önce ve yumurtalama sonrası bir­kaç gün boyunca cinsel ilişkiye girmemeye dayanır. Bu doğum kontrol yöntemi, kadının adet döngüsü süresince yumurtlama belirtilerine özenle dikkat edilmesini gerektirir. Ayrıca, riskli günlerde ilişkiye girmeme prensibine sahip olmayı gerektirir.

Her ay, yumurtlama döne­minde, yumurtalıktan bir yumurta salınır. Yumurta, daha sonra, fallop tüpler yoluyla, döllenmenin ger­çekleştiği rahime ulaşır. Döllen­memiş bir yumurta, 12 ila 24 saat yaşayabilir, döllenme gerçekleşme­diği takdirde, adet dönemi içeri­sinde düşer. Sperm, fallop tüplerin içerisinde 1 hafta yaşayabilir.

Peki, yumurtalamanın ne za­man olacağını nasıl tahmin ede­ceksiniz?

Bunun için birkaç yön­tem vardır. Servikal mukus (rahim ağzında bulunan akıntı) yöntemin­de, (rahim ağzında tutulan) vajinal akıntının yoğunluk çizelgesini tutarsınız. Yumurtlama dönemini kapsayan günler, akıntı kıvamının yoğunluğuna göre belirlenir.

Üremeye en müsait olan dö­nemde, akıntı, çiğ yumurta akına benzer bir biçimde, kaygan, ber­rak ve esnektir. Yumurtlama sonra­sı güvenli dönemde, akıntı bulanık ve yoğundur. Bazı kadınlar, değer­lendirme yapabilecek kadar akın­tıları olmadığından, bu yöntemi güvenli bir biçimde kullanamazlar.

Vücut ısısı yönteminde, kadın, her gün (yataktan kalkmadan önce) özel, çok hassas bir ısıölçer ile ateşini ölçer ve her güne ait dereceyi aylık bir çizelgeye yazar. Yumurtlama döneminde, vücut ısısı hafif artar ve bu günlerde ilişkiden kaçınırsınız.

Özellikle de adetleriniz düzenliyse, önceki yumurtlama dönem­lerine bakarak, bir sonraki yu­murtalama döneminin ne zamana denk geleceğini hesaplayabilirsiniz ve yumurtalama olmasını bekle­diğiniz günden önceki birkaç gün (ideal olanı 1 haftadır) boyunca ve vücut ısısı yumurtlamanın gerçek­leştiğine işaret ettikten sonraki 72 saat boyunca, korunmasız ilişkiden kaçınabilirsiniz.

Doğal doğum kontrol yöntem­leri, en düşük güvenilirliğe sahip olanlardır, çünkü etkili olabilmeleri için, her iki partnerin de çok dik­katli olmasını ve adet döngülerinin çok düzenli olmasını gerektirir. Eğer bu yöntemlerle ilgileniyor­sanız, yöntemler üzerine eğitim veren sınıflar hakkında bilgi almak için, doktorunuza başvurun.

Diğer Korunma Yöntemi – Spiral

Rahim içi araç (spiral), plastikten yapılan ve doktorunuzun rahmi­nizin içine yerleştirdiği T şeklinde bir araçtır. İki tür RIA vardır. Biri, vücuda azar azar kadınlık hormo­nu progesteron salgılar; diğeriyse bakırla kaplıdır.

Progesteron içeren RİA’nın her yıl değiştirilmesi gerekir. Rahim ağzında bulunan akıntının kıvamı­nı yoğunlaştırarak, spermin rahime ulaşmasını engeller. Ayrıca, rahime ve fallop tüplere ulaşmaya çalışan spermleri öldürür ve döl yatağı zarında değişimlere yol açarak, döllenmiş yumurtanın yerleşmesini engeller.
Bakırla kaplı bir RİA, 10 yıla kadar yerleştirildiği yerde kalabilir. Döllenmiş yumurtanın döl yatağı zarına yerleşmesini engeller.

Bu aracı yerleştirmek için, doktorunuz öncelikle rahim ağzı­nızı genişletir. Aracı yerleştirmeye bağlı nadir görülen sorunlar, rahim duvarının zedelenmesi ve enfeksi­yona yol açan bakterilerin rahime girmesidir.

Yerleştirildikten sonra, RİA’nın vajinadan aşağı doğru sarkan ip­lerini aylık olarak kontrol edin. Kontrolünüz sırasında eğer ipler elinize gelmezse, doktorunuzu arayın. RİA, adet dönemlerinde meydana gelen ufak büzülmeler­den dolayı rahimden kurtulmuş olabilir. Yalnızca 2,5 cm uzunlu­ğunda ve 1,25 cm eninde olduğu için, yerinden çıktıysa, tuvalete düşebilir.

RİA’ya ilişkin en sık görülen yan etki, daha uzun, daha ağır adet dönemleri, adet dönemleri arası kanamalar, ve adet ağrısıdır. Bir RİA kullanmak, pelvik enfeksi­yon (rahim iltihabı) ve buna bağlı olarak da, gelecekte hamile kalamama riskinizi artırabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz