Dukan Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

dukan diyet

Dukan Diyeti Nedir?

Dukan diyetini hepiniz duymuşsunuzdur. Protein ağırlıklı diyet olan dukan diyeti sayesinde yağlarınızı çok hızlı bir şekilde eritebiliyorsunuz. Diyetin genel mantığı proteinlerin sindiriminin ve enerjiye dönüşümünün zor olmasına dayalı ayrıca düşük glisemik indeks nedeniyle de kanda insülin değerini aniden artırmadıklarından doğrudan kilo almaya blokaj oluşturan proteinlerin yaklaşık %40 kadarı zaten kendisini sindirmek için harcanıyor.

Şu şekilde örneklendirelim diyelim ki 100gram protein tükettiniz bunun sadece 50 gramı protein değerine sahip kalanı değersiz atık oluyor bu 50 gramın da ciddi bir kısmı sindirim sırasında harcandığından aldığınız kalori miktarı diğer besinlere göre oldukça düşük oluyor.

Proteinlerin bir diğer güzel özelliği de doyurucu olmalarıdır. Aynı miktar karbonhidrata göre proteinler tok tutar. İşte Dukan diyeti mucizesini proteinlerin bu temel özelliklerine borçlu. Diyetin genel yapısında 4 aşama bulunmaktadır. İlk aşamada sadece saf proteinleri tüketebiliyorsunuz bu aşamaya atak evresi deniyor. Süresi verilmesi gereken kilo miktarına göre 1 ile 10 gün arasında değişiyor. 7 gün ve üzeri için doktora danışılması önerilmektedir.

Atak Evresi

Atak evresinin hemen akabinde ise seyir evresi geliyor seyir evresinde saf protein günlerini sebze + saf protein günleri izliyor. Bu dönüşüm günleri 1 gün – 1gün de olabilir 5 gün – 5 gün de olabilir fakat tavsiye edilen 1-1 dönüşümdür. Bu arada atak evresinde her sabah 1,5 yemek kaşığı yulaf kepeği yemelisiniz seyir evresinde bu miktar 2 yemek kaşığı olmaktadır.

Seyir Evresi

Seyir evresini hedef kiloya ulaşana kadar sürdürüyorsunuz akabinde üçüncü evre geliyor bu evrenin adı consodilation yani sağlamlaştırma evresi verilen her yarım kilo için 5 gün yani 1 kilo için on gün sürecek bu evreyi ikiye bölüyoruz ilk yarısında haftada bir öğün sınırsız yemek yeme özgürlüğümüz var. Ayrıca artık beslenme listemizde muz kiraz ve üzüm hariç meyveler de var.

Bunun yanında mercimek gibi protein açısından zengin , bulgur ve pirinç gibi işlenmemiş karbonhidratlara da izin var ancak bunlar sınırsız değiller. Sadece bir porsiyon yemelisiniz eğer fazla yerseniz koruma evresini delmiş olursunuz. Bu aşamada beyaz ekmeğe yine izin yok fakat haftada iki kez hamurişi yiyebilirsiniz.

Koruma Evresi

Koruma evresinin de bitiminden itibaren artık bulunduğunuz kilonuzu korumanız gerekiyor. Bunun için haftada bir gün saf protein diyeti yapmanız ve hergün 15-20 dakika tempolu yürümeniz yeterli.  Son bir tavsiye olarak beyaz ekmek yerine kepek ekmeği veya tam buğday ekmeği tüketmeniz sağlığınız açısından daha faydalı olacaktır.

Atak Evresinde Neler Yiyebilirsiniz?

Atak evresinde yağsız dana eti ızgara veya haşlama, tavuk göğüs eti, her türlü balık eti (konserve olanlardan değil) , balığınızı yağda kızartmayın ızgara fırın veya buğulama.. günde en fazla 2 yumurta (fazlası yüksek kolesterol içermektedir) yağsız yoğurt ve yağsız peynir , lor peyniri ayrıca bunlar tuzsuz da olmalıdır.  Koyun etinin her türlüsü yasak çünkü çok yağlı .. yine light da olsa kaşar peyniri tüketmeniz yasak.. Yağ oranı %8 ve üzeri olan her türlü yiyecek protein oranı yüksek de olsa yasaktır . Bu evre saf protein evresidir bu nedenle sucuk da yememelisiniz çünkü sucukların içerisinde ortalama %20 ile %40 arasında hayvan yağı bulunmaktadır. Salam ve sosis de çok yüksek oranda trans yağ ve hayvansal yağlar içermektedir bunları da kullanmayın.

Görüldüğü gibi her çeşit saf protein yenebiliyor ama yağlı olanlar yasaklanmış. Bu diyetin her döneminde en az 1.5 litre su içilmesi tavsiye edilmektedir. Bu su sayesinde böbreklerimiz daha aktif çalışır ve proteinle birlikte üretilen üre atılır. Diğer taraftan su metabolizmayı hızlandırma etkisine sahiptir. Protein de metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Diyetin motoru bu iki özelliktir.

Seyir Evresinde Neler Tüketilebilir?

Seyir evresinde bir gün saf protein bir saf protein + sebze demiştik bunu 3-3 veya 5-5 dönüşümlü de yapabilirsiniz. Protein olarak zaten yukarıda bahsettik sebze olarak domates salatalık biber kırmızı biber sakız kabağı her türlü yeşillik ıspanak pırasa tüketilebilir. Her öğünde sebze yemek de yok örneğin sabah sebze yemişseniz öğle öğününde atlıyorsunuz akşam yiyorsunuz bu kez de ertesi sabah yemiyor öğle yiyorsunuz yani birer öğün ara vermeniz lazım.

Diyetin en zorlayıcı taraflarından biri de kabızlık şikayetidir. Ağırlıklı olarak proteinlerle beslenen bu dönemde az lifli proteinlerden dolayı sert bir dışkılama söz konusu olur bu durumun üstesinden gelebilmek adına bağırsak çalıştıran çaylardan içebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz