Yaz aylarının severek tüketilen meyvesi olan dut çeşitli tedavilerde, hastalıklarda ve egzema gibi hastalıklarda görülen lekelerin giderilmesinde oldukça faydalıdır. Kanamaları durdurmak veya çeşitli hastalıklara yakalanmamak içinde beyaz dut veya kara dut sürekli pekmez veya pestil şeklinde tükettiğimiz bir meyvedir.
Yaraları Kapatmaktadır
Dut meyvesinin taze yaprakları kanamanın olduğu yere tampon yapıldığında pıhtılaşmayı hızlandırarak kanamayı durdurucu etki göstermektedir.
Osmanlı dönemlerinden bu yana Anadolu topraklarında dut iltihaplı yaraların kapanması ve iyileşmesi için sıklıkla kullanılmaktadır. Dut doğal bir antibiyotik olmakta ve antiseptik etki göstermekte olduğu için özellikle şeker hastalarının derilerinde oluşan yaralarda kullanılmaktadır. Bunun için;- Bol miktarda dut yaprağını bir miktar suyla kaynatıp yoğun kıvamlı çay haline getiriyorsunuz. Ardından bu çayı yaranın olduğu yere sürerek pansuman yapıp sarıyorsunuz. Beyaz dut kurusu kürü olarak bilinen bu yöntem iltihaplı yaraların iyileşmesini hızlandırmaktadır.
Dutun İyi Geldiği Rahatsızlıklar
Karadut şurubu gargara yapılarak kullanıldığında ağız ve boğaz hastalıklarına iyi gelmektedir. Karadut şurubu aynı zamanda diş etlerinin onarımını sağlayıp bebeklerde görülen pamukçuk hastalığını da yok etmektedir. Dut ağacının yaprakları idrar söktürücü olarak tüketilebilmektedir. Ağacın kabukları ise kurt dökmek isteyen kişiler tarafından kullanılmaktadır.
Dutun kendisi ise böbrek ağrılarına, romatizmal ağrılara iyi gelmektedir. Stres, yorgunluk gibi etkileri yok edip kansızlığı gidermektedir. Dut Pekmezi gastrit, ülser vb. mide rahatsızlıklarını giderici etkiye sahiptir. Astım, bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarının giderilmesinde ve akciğerlerin onarılmasında oldukça faydalı olmaktadır. Ayrıca zeka geliştirici özelliğe de sahiptir.
Dut Pestilinin Faydaları Nelerdir?
Vücudun su kaybını azaltmakta ve vücuda yüksek oranda enerji sağlaması dut pestilinin faydaları arasında bulunmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve çeşitli kanserlerde iyileştirici etki göstermektedir.
Karadut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
Kansızlık (anemi) hastalığı olan kişilerde ilk tercih edilen besin maddesidir. En iyi düzeyde kan yapıcı besin maddesi olan dut pekmezi soğuk havalarda vücut direncini arttırmakta ve vücudun enerji ihtiyacının büyük bir oranını karşılamaktadır. Ayrıca ön plana çıkan ikinci özelliği ise akciğer hastalıklarında olumlu etki göstermesidir.
Karadut Şurubunun Faydaları Nelerdir?
Mide salgısını arttırması, sindirimi düzenlemesi, mideyi rahatlatması ve hazmı kolaylaştırması sebebiyle karadut şurubu tüketilmektedir.
Dutun Çeşitli Rahatsızlıklarda Kullanımı
Ağız Yaraları İçin Karadut Şurubu: 1 fincan karadut şurubuna 3 fincan su eklenerek günde 5 kez gargara yapıldığında ağız yaralarını iyileştirmektedir.
Ateş Düşürücü Olarak Dut Yaprağı: 50 gram dut yaprağı 1 litre suda kaynatılıp günde 3 sefer içildiğinde ateş düşürücü etki göstermektedir. Fakat aynı zamanda idrar söktürücü etkide göstermektedir.
Diş Ağrıları İçin Dut Yaprağı: 8 adet dut yaprağına yarım litre su ekleyip 10 dakika kaynatıyoruz. Ardından soğumasını bekleyip gargara yaptığınızda diş ağrılarının geçici süreliğine azalmasını sağlayabilirsiniz.
Egzama Tedavisinde Dut Kullanımı: 15 adet beyaz dutu yarım litre suyla 15 dakika kaynattıktan sonra suyun biraz soğumasını bekleyip ellerimizi suyun 20 dakika kadar bekletiyoruz. Ardından elimizi sudan çıkarıp 45 dakika boyunca yıkamıyoruz 45 dakika geçtikten sonra sabun vb. herhangi bir temizleyici kullanmadan ellerimizi yıkayabiliriz. Bu uygulamayı egzema rahatsızlığı geçene kadar 2 günde bir uygulayabilirsiniz.
Kabızlık Tedavisinde Dut Kullanımı: Kabızlık sorunu çeken kişiler 15 adet dut meyvesini aç karnına yedikleri zaman dutun idrar söktürücü özelliği sayesinde kabızlık sorunundan kurtulabilirler.
Mide ve Bağırsak İltihaplarında Dut Şurubu: Günde 1 bardak dut şurubu içmek midedeki ve bağırsaklardaki iltihapları giderici özelliğe sahiptir.