Ebeveynler İçin Ergenlik Sorunları ve Çözümleri

ergenlik sorunları

Ergenlik herkesin başından geçen bir dönemdir. Anne ve baba olarak, çocukların bu dönemi rahat bir şekilde atlatabilmeleri için, her zaman onların yanında olmak gerekmektedir. Onları yalnız olduğunu hissettirmememiz gerekir.

Ergenlik, bir sorun değildir, sadece bir dönemdir. Geçici olan bu dönem, çeşitli sorunları beraberinde getirmektedir. Bu sorunları kızlarınızla ortaklaşa çözmelisiniz. Ergenlik, yetişkinliğe geçişe atılan ilk adımdır.

Ergenlik; 12-21 yaş arasında görülür. Ergenlik döneminde birey, kimlik karmaşasına girer. Başkasına özenerek onun gibi olmak ister ya da başarısız kimliklerle bunalıma girer. Bu dönemde aile her zaman, ergenin yanında olmalıdır. Ergenler bu dönemde sakarlaşırlar. Bu sakarlaşmalarının altında yatan neden;  bu dönemde aşırı büyümeleri ve boyunun uzamasıdır. Orantısız olarak uzayan kol ve bacaklar, dengesizliğe sebep olmaktadır. Bu dönemde ergenlere, azarlanıp kızılmamalı, aksine bu durumu geçiştirmelidir.

Odasında yalnız kalmak isteyen ergenlerin de, anneleri üstüne gitmemelidir. Yalnız bırakmalı fakat onunla iletişimini arkadaş gibi kurmalıdır. Bir süre sonra kız çocuğu, annesinin her zaman yanında olduğunu hissedecek ve artık müziklerle şarkılarla avunmak yerine, annesiyle dertleşerek rahatlayacaktır. Ona cinsellik ve seks hakkında gerekli bilgilendirmeyi verin. Çünkü bu bilgiye sahip olmayan ergenler, interneti kötü şekilde kullanırlar. Kimlik arayışına girdikleri için de, kendi bedenini ve diğerlerinin bedenini keşfetmek isterler. Ergen kızlar, ergenlik döneminde ilgiye ve sevgiye ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde, kızlar flörtlerinden ayrıldıktan sonra ağladıklarında ya da başka bir sebep yüzünden üzüldüklerinde, yaslanacak bir omuz ve başını okşayacağı bir el arar. İşte bu yüzden kız çocuklarınızla fiziksel olarak teması her zaman kullanın.

Dokunmak sevgiyi aktarır, iyileştirir. Düzenli uyku uyumaları da onların streslerini azaltır ve anneyle olan iletişimi kolaylaştırır. Ergen kızlara her zaman sevgiyle yaklaşmalı, başına buyruk davranmalarına izin vermemeli fakat özgür olma isteğini de anlayışla karşılamalısınız. Gidilebilecek yerlere gitmesine izin verin, yapmak istediği şeyleri yapmasına da izin verin. Tabi sizin kontrolünüz dâhilinde.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz