1896 yılında Malatya’da doğan Eflatun Cem Güney, 1981 yılında İstanbul’da vefat etti. Güney 1918’de Sivas Lisesi’ni bitirdikten sonra yurdumuzun çeşitli illerinde Türkçe ve Edebiyat Öğretmenliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 1950 yılından 1956 yılına kadar Topkapı Müzesi Müdür Yardımcılığı yaptı. Yazar, 1956’dan sonra 5 yıl kadar, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Müdür Yardımcılığı ve Halk Eğitimi Başkanlığı görevlerinde bulundu.
Yazar, milletimizin Milli Mücadele yıllarında Konya’daki Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’nin Temsil ve İrşat Heyeti’nde görev aldı. Araştırmacı yazar, aynı zamanda Eskişehir, Konya, Sivas, Kayseri, Samsun ve Afyon illerinde yayın faaliyetlerine devam ederek dergi ve gazete çıkardı.
“Eflatun Cem Güney” Edebiyatımızdaki Yeri
Yazar, İstanbul’a geldiğinde folklor çalışmalarına ağırlık vererek halk hikâyesi, masal ve efsaneleri derlemeye başladı. Ardından derlediği bu eserleri kitaplaştırdı. Aynı zamanda yazar, kendisi de masal yazmaya başladığı için “Masalcı Baba” olarak tanındı. Türk Çocuk Edebiyatı’nın en önde gelen yazarlarından biri olan Eflatun Cem Güney birçok masalımızın günümüz Türkçesiyle yeniden ortaya çıkarılmasında büyük rol oynayan birisidir.
Danimarka’da bulunan “Andersan” kurumu Eflatun Cem Güney’e 1956 yılında “Aaçıl sofram, açıl” adlı eserinden dolayı Dünya Çocuk Edebiyatı onur belgesi verdi. Ardından Eflatun Cem Güney, Dede Korkut Masalları adlı kitabıyla 1960 yılında bu eseri tekrar kazanma başarısı gösteren bir yazar oldu. Aynı zamanda Güney, İstanbul Radyosu’nda masal programları yapmıştır. “Bir varmış, bir yokmuş” adlı masal programlarıyla Güney, tanınan bir isim olmuştur.
Eflatun Cem Güney edebiyatımızda araştırmacı kimliğiyle tanınan ve bu alanda çok önemli eserler veren birisi olarak ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü o edebiyat ile olan ilişkisini Halk Edebiyatı’na vakfederek bu alanda adını duyurmuştur. Halk Edebiyatı alanında çalışma yapacak olan kişiler için Güney’in kitapları bir kaynak kitap niteliğindedir.
“Eflatun Cem Güney” Eserleri
Halk Şiiri Antolojisi, Dertli Kaval, En Güzel Türk Masalları, Halk Türküleri, Bir Varmış Bir Yokmuş, Nasrettin Hoca Fıkraları, Evvel Zaman İçinde, Dede Korkut Masalları, Gökten Uç Elma Düştü, Az Gittim Uz Gittim, Folklor ve Eğitim, Folklor ve Halk Edebiyatı,