Egzersizi Günlük Yaşan­tıya Dahil Etmek

günlük hayatta egzersiz

“İşleyen vücut gelişir. İşlemeyen ise ağır ağır eriyip yok olur.”
HİPOKRAT

Düzenli egzersiz yapmak, hastalıklara karşı koruma sağlar. Hatta, daha kısa zamanda etkisini gösteren faydaları da mevcuttur. Dayanıklılığınızı artırır, yediğiniz yiyeceklerin vücudunuzda daha verimli bir biçimde işlenmesini sağlar, uyku kalitesini artırır ve stresi, depresyonu ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olur.

Düzenli olarak egzersiz yapan kişiler, fiziksel olarak daha iyi his­sederler, ancak aynı zamanda daha rahat hissettiklerini ve stresle daha kolay başa çıkabildiklerini de be­lirtirler. Egzersiz yapmak, beyinde endorfin denen hormonları salgılar; bunun da, vücut üzerinde sakin­leştirici etkisi vardır ve insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlar. Egzersiz aynı zamanda, yağ yakıp kaslarınızı geliştirirken, daha iyi bir görünüşe kavuşmanızı sağlar.

Daha fazla egzersiz yapmaya baş­layıp aynı zamanda yediğiniz yemek miktarını artırsanız bile (dolayısıyla kilo vermeyeceksiniz), düzenli egzer­sizin yine de sağlığınıza faydası olur. Eğer kiloluysanız, kilo kaybı sağlayan düzenli egzersizin iki kat daha fazla faydasını görürsünüz.

Birçok insan, yaptıkları egzersiz miktarını artırmanın en iyi yolu­nun, hareketi günlük yaşantının bir parçası haline getirmek oldu­ğunu bilir.

Egzersizi, Günlük Yaşa­mınıza, Aşağıdaki Önerileri Uygula­yarak Dahil Edebilirsiniz:

Asansöre binmek yerine birkaç kat (ya da yapabildiğiniz kadar fazla) merdiven çıkarak.

Gideceğiniz yere kadar kısa, sağlıklı bir tırmanış yapmak amacıyla, arabanızı otoparkın en alt katına park ederek.

Markete, tren istasyonuna ya da işe yürüyerek ya da bisikletle giderek.

Her gün öğle arasında 20 dakika tempolu yürüyüş yaparak.

Bir arkadaşınızla, bir yerde oturup kahve içmek yerine, yürüyüş yapıp sohbet etmek için bir araya gelerek.

Birkaç basket atışı yaparak veya çocuklarınız ya da bir arkadaşı­nızla disk atarak.

Temizlik ve bahçe işlerinizi kendiniz yaparak.

Isınma ve Gevşeme Egzersizleri

Fiziksel olarak ne kadar zinde olur­sanız olun, kaslarınızı ve eklemle­rinizi en az 5-10 dakika boyunca ısıtarak vücudunuzu egzersiz yap­maya hazırlayın; bu, yaralanmaların önüne geçmeyi sağlar. Isınma faslı, aynı zamanda, kanınızı harekete geçirir ve sizi psikolojik olarak da egzersize hazırlar.

Egzersizi tamamladığınızda, aynı hareketleri yaparak gevşeyin. Egzersizi asla aniden bırakmayın; egzersiz yoğunluğunu yavaş ya­vaş azaltın ve nefes alıp vermeniz normale dönene kadar yürüyün. Egzersiz bitiminde rahatlama hare­ketleri yapmak, adele kasılmaları­nın önüne geçer.

Şu Adımları İzleyin:

Ellerinizi arkanızda birleştirin ve göğsünüzün üst kısmının ve omuzlarınızın esnediğini hissetmek için, kollarınızı yukarı ve arkaya doğru hareket ettirin.

Omuzlarınızı ve kollarınızı ısıtmak için, kollarınızı iki yana doğru dümdüz açın ve birkaç kez öne ve arkaya doğru geniş daireler çizin.

Dizlerinizi ve baldırlarınızı esnetmek için, bir bacağınızı diğerinin tam önüne yerleştirip dizinizi kırarak ve bükülmüş olan dize çok fazla baskı yapmamaya dikkat ederek öne doğru eğilin. Bu hareket, arkada kalan bacağınızdaki baldır kaslarını esnetmeye yarayacaktır.

Diz arkasındaki kirişleri, dimdik ayakta durarak ve bir bacağımızı göğsünüze doğru çekerek  esnetin. Bacağınızı bir müddet bu pozisyonda tutun, indirin ve bu hareketi her iki bacağınızla birkaç kez tekrarlayın.

Egzersize başlamadan önce ve egzersiz bitiminde hafif tempolu yürüyüş yaparak tüm vücudunuzu hareket ettirin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz