Emzirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yeni doğan bebekler için anne sütü tek başına 4-6 ay yeterlidir. Su ilave edilebilir ancak çok gerekli değildir. Bebek doğar doğmaz emzirilmelidir. Özellikle memeden ilk gelen sarı süt çok değerlidir ve bebeğin hastalıklara karşı korunmasında faydalıdır. Bebek ağlayarak ağzını açıp sağa sola çe­virince, saati gelmedi diye beklemeden, emzirilmelidir. Uyuyan bebek, mama saati geldi diye uyandırılmamalıdır. Acıktığında emzi­rilmelidir. Çocuğun emme gücüne bağlı olarak, emme süresi 20-30 dakikadan fazla olmamalıdır.

Her emzirmeye, son emzirilen me­meden başlanmalıdır. Emzikli kadın protein-tuz ve vitamince zen­gin gıdalarla beslenmelidir. Anne uykusuz kalmamalı ve aşırı yorul­mamalıdır. Süt veren anne sigara, alkol, aşırı çay, kahve gibi keyif verici maddeleri kullanmamalıdır. Bu maddeler çocuğun sinir siste­mi ve beyninde yıkımlara ve bozukluklara neden olabilir.

Anne rahat bir yere oturmalı ve bebeğini öyle emzirmelidir. Hiçbir zaman gece yatağına alıp, üzerine eğilerek emzirmemelidir. Çocu­ğun üzerine abanarak memeyi ağzına verdiği esnada uyuyabilir ve bebek boğularak ölebilir. Ülkemizde, bu tarzda sebepsiz gibi görülen ölümlerin asıl sebebi annenin dikkatsizliğidir. Bu nedenle rahat bir yere oturup, emzireceğiniz memeyi dışarı çıkartın ve karbonatlı su ile temizleyin. Hangi memeyi verecekseni­niz bebeği o kolunuza yatırın. Başı yüksekte olmalıdır. Elinizle koltu­k altını kavrayın. Diğer elinizin işaret ve orta parmağı ile memenin çevresini sıkıştırın.

Temizlenmiş hazır memeyi bebeğin ağzına ve­rin. 10 dakika boyunca emzirin. Sonra diğer memeye geçin, aynı işlemi o­rada da yapın. 20 dakika kadar sonra bebek artık emmiyorsa zor­lamayın. Ağzının durulanması için bir tatlı kaşığı temiz su içirin. Sonra gazını çıkartın. Bunun için:

  • Bebeğin yüzü omuzunuzdan bakacak şekilde kendinize yaslayın.
  • Sırtını hafif hafif sıvazlayın.
  • Bu sırada gürültülü bir sesle ağızdan gazını çıkaracaktır.
  • Bu arada ağızdan birazcık süt gelebilir.
  • Altını memeden önce değiştirdiğiniz bebeğinizi, yavaşça yatağına yatırın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz