En Çok Uygulanan Diş Tedavileri

diş tedavileri

Diş Çekimi

Diş hekiminiz, birçok farklı sebeple dişinizin çekilmesini önerebilir. Bu sebepler, dişinizin kötü bir şekilde kırılmış veya çürümüş olması veya diş apsesi veya aşırı çarpıklıktır. Diş çekim­lerinin birçoğu, diş doktorunuzun veya diş cerrahının muayeneha­nesinde, lokal anesteziyle yapılır.

Birden fazla dişin çekilmesi gerekiyorsa veya çekim işleminin kendisi zor olacaksa (bazı kemiğe kaynamış dişlerin çekimi gibi), diş doktorunuz ilaçla yatıştırmayı ya da hatta, işlem sırasında kendinizi daha rahat hissedebilmeniz için genel anesteziyi önerebilir. Dişler genellikle, diş çekim pensesiyle çekilir. Pense dişin taç kısırını kavrar ve dişi yuvasında tutan bağlan koparır. Yuva kademeli olarak açılır ve diş dışarı çekilir.

Çekimden sonra, kanama, cerrahi işlemin yapıl­dığı alana konulan ve ısırtılan gazlı bezle kontrol altına alınır; basınç, kanamanın 30 dakika içinde durmasını sağlar. Çekim sonrası ağrıyı dindirmek için doktorunuz, parasetamol gibi bir ağrı kesici kullanmanızı önerecektir. Aspirin ve ibuprofen kanamayı uzatır ve pıhtılaşmayı engeller.

Doktorunuz, pıhtının oynama­sını engellemek için, işlemden sonra 24 saat boyunca, dişleri­nizi çokça yıkamaktan kaçın­manızı ve kamışla sıvı almama­nızı önerebilir. Bundan sonra, dişinizi hafifçe, tuzlu sıcak suyla yıkamanız, ameliyat alanının iyileşmesine yardımcı olacaktır. Bu alanın tamamen iyileşmesi 7 ile 10 gün sürer.

Kuron Ve Köprüler

Kuron, dişin üst (görünebilen) kısmının bir bölümüne yapılan kaplamadır; diş doktorları kuronu dişin çürümüş, çatlak veya kırık olan kısımlarına yerleştirmek için kullanırlar. Köprüler, metal alaşımdan (genellikle platin veya altın) ve porselen kaplı bir ya da daha fazla yapay dişten oluşur; kaybedilen dişlerin bıraktığı boşlukları doldurmak için kullanılırlar. Kuronlar, ön dişler için porse­lenden ya da arka dişler için metal-porselen karışımından yapılır ki böylece çiğnemeden dolayı oluşan basınca dayanabil­sinler. Kuron takılacağı zaman lokal anestezi yapılması gereklidir.

Kuron

Diş doktorunuz önce, kuron takılacak dişin kalıbını çıkarır. Bunun için sizden, hamura benzeyen yumuşak bir malzemeyi ısırmanız istenecektir; ısırdığınız hamurun üstünde kuron takılacak dişin şeklinin izi kalacaktır. Sonra, frez yardımıyla, kuronun takıla­cağı, dişin alt koçanına (henüz doğal haliyle alttaki kemiğe bağlıdır) şekil verilir. Bu koçana, kuron preparasyonu denilir ve bir başka kalıp da bunun şekli için çıkartılır.

Kuron preparasyonu ve takılacak kuronun kalıbından, orijinal dişin kuronunun ve kuron preparasyonunun ölçülerine uyan yapay bir diş hazırlanır. Kuron hazırlanıncaya kadar, geçici bir kuron koçanın üstüne konulur ve böylece ağzınızda boş alan kalmaz. Diş doktorunuza bir sonraki gidişinizde, hazırlanan kuron, kuron preparasyonunun üzerine yapıştırılır.

Köprü

Köprü bir veya daha fazla dişten oluşur. Takma dişlerden farklı olarak köprüler, ağzınızın çatısına uygun bir plaka üzerine takılı değildirler. Bunu yerine, köprünün doldurulacak alanları birleştiren metal bir çerçevesi vardır. Birleştirilecek dişler (henüz sağlıklı iseler), kuron takılmak (bkz. Bir önceki makale) üzere hazırlanmalıdır. Köprünün de kuron gibi porselen kaplaması olur ve böylece doğal dişlere benzer. Köprünün tamamlanma­sına kadar birçok defa diş dokto­runa gitmek gerekir.

Köprü veya kuron taşıyorsanız büyük bir diş eti hastalığı riski altındasınız zira yapay dişler plakları toplar. Fırçalama ve iple temizlemeye ek olarak, lastik uçlu diş eti uyarıcı çubuk­larla kuron ve köprülerin yanın­daki diş eti hattını temizleyin. Diş doktorunuz, diş arası fırça kullan­manızı tavsiye edebilir, bu küçük uçlu bir fırçadır ve sadece belli bir alanı temizler. Diş çekme aparatı denilen bir cihaz da köprünün altının temizlenmesi için kullanı­labilir.

Kök Kanalı Ameliyatı

Kök kanalı ameliyatı, diş özünün (bir dişin ortasındaki canlı doku) yerine bir dolgu malzemesi konul­ması işlemidir. Kök kanal ameli­yatı, genellikle dişin çürümesi veya hasar görmesi sonrasında özün enfekte olması veya ölmesi sonucunda yapılan bir işlemdir. İşlemden önce doktorunuz, tedavi edilecek kök sayısını belir­lemek için röntgen çekecektir. Kesici dişlerin (ön dişler) tek kökü vardır, küçük azı dişlerinin iki kökü vardır ve azı dişlerinin üç ya da dört kökü vardır. Lokal anestezi verilir ve plastik bent denilen plastik bir örtü, tedavi edilecek dişin etrafına konulur ve altındaki doku koruma altına alınır.

Kök kanal tedavisinde ilk hedef, diş özünü dişten çıkart­maktır. Girişi sağlamak için, dişin içine bir delik açılır ve öz, delgi denilen bir alet kullanılarak alınır. Daha sonra, minik törpüler kulla­nılarak, kökün kenarlar temizlenir. Kök kanalı temizlendikten sonra, diş doktorunuz, alanı anti bakteriyel bir çözeltiyle yıkar ve sonra da kurutur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz