En İnce İğne Oyası Teknikleri

ince iğne oyası

İğne oyası, başlıca geleneksel el sanatlarımızdan biridir. Anadolu Türk kültüründe özelikle kadınların başlarına bağladıkları tülbentlerini (yer yer bölgelere göre baş örtüsü, yazma, yemeni, çember de denilebilmektedir) güzelleştirmek amacı ile iğne ile oya yaptıkları görülmektedir. Yalnızca tülbent kenarlarına değil havlu kenarları, tespih uçları, yatak örtüleri, namaz örtüleri, oda takımları, mendil kenarları ve abajurlar, seccade veya çakmak kılıfları olarak da iğne oyası yapılabilmekte ve farklı alanlarda kullanılabilmektedir.

Tüm bunlar gelinlik kızların çeyiz sandıklarının adeta vazgeçilmezleri haline gelmiştir. Ayrıca kolye, küpe gibi takı malzemeleri de oldukça otantik olmakta ve çok hoş görünmektedir. Tığ ile yapılan oyadan çok daha farklı ve zor bir işlemdir. Gösterilen emek ise ortaya çıkan güzellik ile doğru orantılıdır.

Tüm sanat dallarında olduğu gibi iğne oyası sanatının da bir takım incelikleri ve nüansları vardır. Üstelik sadece bu sanat Anadolu’daki kadınlarımızca değil, şehir yerleşkesindeki kadınlarımızca da günümüzde bir hobi olarak yapılmaktadır. Hatta kimi halk eğitim merkezlerinde eğitimli ve ehil insanlar tarafından iğne oyası kursları da verilmektedir.

İğne oyasının tekniklerinden başlıca olanlarını sayacak olursak bunlar; fiyonk tekniği, kirpik tekniği, tığ tekniği, kuyumcu tekniği, arttırma tekniği, zürafa tekniği ve kaya tekniği şeklindedir.

Önemli olan nokta iğnenin ince olmasıdır. Aksi halde yazmada kalın delikler açacaktır ve narin görüntüyü bozacaktır. İpi iğneye her doladığınızda çifter düğümler atmanız daha sağlam yapacaktır ve daha dik motifler ortaya çıkacaktır. Ayrıca daha da sağlam olacaktır. Düğümler sıkı ve sert olmalıdır. Bu şekilde yaparsanız sanki motifleriniz kolalanmış gibi görünecektir. Gevşek olması ise motifi göstermeyecek ve sağlam da olmayacaktır.

İğne oyasını süslemek amacı ile pul, boncuk, misina gibi birtakım süsleme malzemeleri de kullanılabilir. Önemli olan kumaşınızın malzemesine göre doğru ip türünü ve doğru iğneyi seçmenizdir. Bunun yanında seçeceğiniz iğnenin ucunun ince olması, oya yaparken elinize batması halinde canınızı yakmayacaktır. İğne oyası geleneksel kültürümüzün yansımalarından biri olup yukarıda da izah edildiği gibi birçok farklı alanda yaratıcılığa bağlı olarak üretilebilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz