Enfeksiyona İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Lezzetleriyle mutfakların vazgeçilmezi olan taze veya kurutulmuş bitkiler aynı zamanda iyileştirici özellikleriyle sağlığımıza da katkıda bulunurlar. Fesleğen, nane, kekik gibi mis kokulu bu otlar tatlarının yanı sıra antibakteriyel ve antimikrobiyal oluşlarıyla da öne çıkarlar. Enfeksiyonlardan korunmak için bitkilerden faydalanmak hiç de inanılmaz görünmüyor. Vücudunuzda enfeksiyon varsa bu, bir mikrobun veya organizmanın içinizde yayılmaya başladığı anlamına gelir. Mantar, soğuk algınlığı veya idrar yolları enfeksiyonu gibi pek çok türü vardır. Enfeksiyonları önlemek veya tedavi etmek için bitkisel destek almak konusunda doktorunuza danışarak dozaj ve kullanım süreleri ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Fesleğen

Mikroorganizmaların karşısına çıkabilecek güçlü savaşçılardan biri de fesleğendir. Bazı bitkilerden elde edilen esansiyel yağların mikroorganizmaların büyümesini ve hayatta kalmasını engelleyebildiği, çeşitli araştırmalar yoluyla doğrulanmıştır. Fesleğen yağının, antibiyotiklere karşı direnç gösteren, bazı patojenik bakteri türlerinin önünü kesmekte etkili olduğu görülmüştür. Fesleğenin akciğer enfeksiyonuyla alakalı bakterilerin büyümesini sınırladığına ilişkin bilimsel makaleler yayımlanmıştır. Bu bitki DNA’yı koruma özelliğiyle de çok önemlidir. Konuyu fesleğen yağından açtık ancak taze fesleğen ve ayrıca kurutulmuş fesleğen çayı da antioksidan ve iyileştirici özellikleriyle oldukça faydalıdır.

Mercanköşk

Vatanı Avrupa olan, yüzyıllardır yetiştirilen ve artık dünyanın pek çok farklı bölgesinde bulunabilen bir bitkidir. Mercanköşk yağı, içerdiği timol ve karvakrol asitleri sayesinde, antibakteriyel ve mantara karşı etkili özelliktedir. Terlemeyi artırması ateş düşürmek için kullanılabilir. Akciğeri ve bronşları temizler. Mercanköşk zengin bir vitamin deposu olmasının yanı sıra çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Ayrıca özellikle domatesli yemeklere yakışan çok lezzetli bir baharattır.

Ekinezya

Kışın soğuk algınlığına karşı ekinezya çayı önerilmesi boşuna değildir. Antibakteriyel, antiviral ve antimikrobiyal özellikleri enfeksiyona karşı en çok tavsiye edilen bitkilerden biri olmasını açıklıyor. Bitkinin faydalarından geleneksel olarak en çok yararlananların başında gelen Kızılderililer, yaraları ve enfeksiyonları iyileştirmek için ekinezyayı ilaç olarak görmüşlerdir. Bugün aktar tezgahlarında doğal antibiyotik olarak yer alan bitki, boğaz, kulak ve sinüs enfeksiyonlarındaki güçlü etkisiyle öne çıkar.

Sarımsak

Hem yemek ustaları hem de herbalistler için sarımsak her zaman el altında olması gereken bir bitkidir. Sarımsaktaki etkin madde alisin, antibakteriyel, antiviral ve mantar düşmanı kimyasal bir maddedir. Sarımsağın alternatif bir tedavi yöntemi olarak kullanımı çok eskilere dayanır. Grip, soğuk algınlığı ve hatta veba tedavisi için sarımsağa başvurulmuştur. Günümüzde doğal antibiyotiklerden biridir. 30 farklı bakteri ailesinin büyümesini engellediği yönünde araştırma sonuçları yayımlanmıştır. Sarımsak taze olarak tüketilebileceği gibi, tabletleri de satılmaktadır.

Enfeksiyona İyi Gelen Diğer Bitkiler

Nane

Nanenin uçucu yağları güçlü bir antibakteriyel ve antimikrobiyal olarak karşımıza çıkar. Nanenin ana bileşeni mentol, nane çayının ateşli rahatsızlıklar için sık başvurulan bir ev yapımı ilaç olmasını sağlamıştır. Nane antibakteriyel olması dışında, mentol sayesinde vücut iç ısısını düşürür ve bu da terlemeyi arttırır. Herbalistler bu nedenle ateş düşürmek için sık sık naneyi önerir.

Kara Mürver Ağacı

Kara mürver (Sambucus nigra) ana vatanı Avrupa kıtası olan küçük bir ağaç türüdür. Çiçekleri hem antiviral hem de antibakteriyeldir. Viral enfeksiyonlarda, ciğerlerden mukus ve balgamın temizlenmesi için, bir iç temizleyici olarak işe yarayabilir. Kurutulmuş çiçeklerinden çay hazırlanabilir veya koyu renk meyvelerinden ekstrakt elde edilir. İlaç kullanan kişilere ve diyabet hastalarına önerilmez. Ayrıca kara mürver dikkatli tüketilmesi gereken bir bitkidir çünkü az da olsa siyanür içerir ve özellikle bitkinin taze hali zehirleyici olabilir.

Önlemler ve Uyarılar: Enfeksiyon da dahil olmak üzere sağlık sorunlarını çözmek için bitkisel reçeteleri kullanmadan önce bu çarelerin faydaları yanında olası sağlık risklerini de iyice öğrendiğinizden emin olmalısınız. Bitkisel takviyeleri, doğal tıp uzmanlarının önerdiği dozda ve şekilde uygulamak gerekir. Aksi takdirde yan etkilerle karşılaşabilir veya herhangi olumlu bir sonuç elde edemeyebilirsiniz. Özellikle uçucu yağlar, çoğu kez oldukça güçlü yağlardır. Tek başına veya inceltilmeden kullanılmamalıdır. Bazı bitki yağlarının ise sadece harici olarak kullanılması önerilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz