Enginarın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Geleneksel tıp uygulamalarında enginarın yaprakları böbrekleri çalıştırmak, safra akışını sağlamak veya idrar söktürücü olarak sıklıkla kullanılmıştır. Fakat daha sonraları yapılan araştırmalarda enginarın karaciğerin temizlenmesini sağlama ve tüm sindirim sistemi sorunlarına yardımcı olma gibi değişik faydaları da tespit edilmiştir.

Enginarda Bulunan Vitamin ve Mineraller

B6, C, E ve K vitaminlerine sahiptir. Özellikle C vitamini ve K vitamini yönünden oldukça zengindir. Çünkü sadece 100 gramı günlük C vitamini ihtiyacının %20’sini, K vitamini ihtiyacının ise ‘ini karşılayabilmektedir. Mineral olarak da içerisinde kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum, fosfor, çinko ve manganez yoğun bulunmaktadır. Ayrıca bazı eser minerallerde kısmi oranda bulunmaktadır. Ayrıca 100 gramında günlük protein ihtiyacının %7’sini karşılaması da enginarın öne çıkan özelliklerinden biridir.

Sindirim Sistemine Faydalıdır

İçeriğinde bulundurduğu besin lifleri sayesinde bağırsakları harekete geçirici özelliğe sahiptir. Bu sebeple kabızlığı önlemekte ve idrarı söktürmeye yardımcı olmaktadır. Özellikle besin lifi bu meyvenin kabuklarında bulunmaktadır. Ayrıca idrar söktürdüğü gibi ödem oluşumuna sebep olabilecek fazla sularında vücutta dışarı atılmasını sağlamaktadır. Yüksek idrar söktürücü özelliğe sahip olduğu için kabızlık ilaçlarıyla beraber tüketilmemelidir. Çünkü böyle bir durumda kabızlık geçmesine rağmen vücudunuzun aşırı derecede susuz kalmasına sebep olabilirsiniz.

Kolesterole Faydalıdır

Enginar yaprağıyla yapılan araştırmalar sonucunda yüksek kolesterol rahatsızlığı olan kişilerin kolesterolünü düşürmede etkili olduğu saptanmıştır. Fakat normal düzeyde kolesterolün düşmesine pek fazla faydası bulunmamaktadır.

Kansızlığa İyi Gelir

Vücudumuz demir minerali bakımından zayıf kaldığında kansızlık yani anemi rahatsızlığı kendini göstermeye başlamaktadır. Anemi ise tedavi edilmediğinde hem birçok ciddi hastalığa temel oluşturmakta hemde vücutta görülen yaraların ve ufak hastalıkların iyileşme sürecini yavaşlatmaktadır. Bu konuda araştırma yapan uzmanlar 1 adet orta boy ( yaklaşık 120 gram) enginarın günlük demir ihtiyacımızın %9’unu karşıladığını tespit etmişlerdir. Bu sebeple enginar kansızlığa iyi gelen besin maddeleri arasında bulunmaktadır.

Karaciğere Faydalıdır

Enginar yaprakları safra akışını uyarıcı özelliğe sahiptir. Bu sebeple karaciğerin zehirli toksin maddelerden temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca kolesterol seviyeini düşürücü özelliği sayesinde karaciğerin fazla yorulmasına engel olmaktadır. Çünkü karaciğerin bir görevide kolesterolün süzülerek düşmesini sağlamaktadır.

Mide İçin Faydalıdır

Midemizde genel olarak bulantı, şişme, kusma, ekşime ve ağrı gibi durumlar gözlenebilmektedir. Enginar yemek genel olarak bu sorunların tamamını düzeltici etkiye sahiptir. Çünkü bu meyve göğüslerde yanma yaparak kendini gösteren reflü rahatsızlığını düzeltmektedir. Ayrıca safra akışını arttırdığı için bağırsaklarda görülen spazm hareketlerini azaltmakta ve mide ekşimesine de son vermektedir.

Bağırsak Sendromunu Düzelticidir

Ağrı, şişlik, hazımsızlık ve tuvalete gidememe gibi belirtilerle kendini gösteren spastik kolon oldukça sık şekilde hemen hemen herkeste bazı zamanlarda görülen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın kesin bir tedavisi olmamasının sebebi o günkü yanlış beslenme alışkanlığından kaynaklanmasındandır. Enginar tam tahıllı gıdalarla beraber tüketildiği zaman bu sorunu ortadan kaldırma özelliğine sahiptir.

Enginar Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Papatya, kadife çiçeği, marul, ayçiçeği, devedikeni gibi bazı bitkilere karşı alerjisi olan kişiler enginar yememelidirler.- Fazla enginar yemek gaz yapıcı özelliği sebebiyle sizleri rahatsız edebilir.- Piyasada çeşitli rahatsızlıkların tedavisi için enginar kapsülü denen ürünler satılmaktadır. İlaç kullanan kişiler kesinlikle besin takviyesi amacıyla bu ürünleri doktorlarına danışmadan kullanmamalıdırlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz