
Fındığın günlük dengeli beslenmemiz için çok önemli bir besin maddesi olduğunu biliyor muydunuz? Neden mi? Hergün 25 gram fındık yemek günlük E vitamini ihtiyacımızın tamamını karşılamaktadır. %60’ı yağ olduğu için günlük enerji ihtiyacımızın ciddi boyutlu bir kısmını karşılamaktadır. Üstelik fındıkta bulunan yağlar MUFA (tekli doymamış yağ) kategorisinde olduğundan dolayı vücuda herhangi bir zararı dokunmamaktadır.
Vücudumuzun ihtiyacı olan yoğun miktarda kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor minerallerine sahiptir. Metiyonin ve cystine ( bitkilerden hazır olarak alınan aminoasit çeşitleri kaynak: wikipedia) bakımından düşük değerlere sahip olduğu için baklagiller gibi protein kaynağı olarak kullanılabilmektedir.
Zayıflamaya Yardımcı Olur
Fındıkta ortalama %2 civarında diyet lifi bulunmaktadır. Diyet lifi kalın bağırsakların çalışma hızını yükseltmekte, kabızlık sorunlarını gidermekte ve sindirimi hızlandırmakta oldukça etkilidir. Ayrıca fındıkta bulunan tekli doymamış yağların %83’ünde oleik asit bulunmaktadır. Bu sayede fındık yağı yapı olarak zeytinyağıyla benzer özelliklere sahiptir ve sanılanın aksine fındıkta bulunan yağlar kilo yapmayıp kolesterolü düşürmekte, kan şekerini düzenlemekte ve bu sayede fındık zayıflamaya iyi gelmektedir.
Tansiyona İyi Gelir
Tansiyon hastaları atıştıracak bir kuru yemiş ihtiyaçlarını fındıkla karşılayabilirler. Çünkü fındıkta bulunan tuz miktarı normal çeşme suyunda bulunan tuz miktarından daha düşüktür. Bu sebeple tansiyon hastaları fındığın faydalarından yararlanabilmektedirler.
Fındığın tansiyona iyi gelmesinin bir diğer sebebi ise sodyum oranının düşük, potasyum ve kalsiyum oranının ise yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Fındıkta bulunan mineral değerlerinin bu şekilde olması kan basıncının dengede tutulmasını sağlamakta ve tansiyonun yükselmesine engel olmaktadır.
Fındık Doğal Antioksidan Görevi Görür
Bu etkinin nasıl sağlandığına değinmeden önce fındıkta bulunan antioksidanın kısaca ne işe yaradığından bahsetmek istiyorum. Kas dokularının işlevlerini rahatça yerine getirebilmesini sağlamaktadır. Hücrelerin tahribata uğramasına ve ölmesine engel olmaktadır. Kalp damar rahatsızlıklarının görülmesini engellemektedir. Kanda görülen lipit oksidasyonunu (toksin yani zehir oluşuma sebep olan kimyasal bozulmalar) azaltmakta ve kalbin rahat şekilde çalışmasını sağlamaktadır.
Fındıkta bulunan E vitamini doğal antioksidan oranının büyük kısmını karşılamaktadır. Fındık yağında bulunan alfa-tokoferol bu etkiyi arttırmaktadır.
Fındık Gelişimi Hızlandırır
Özellikle çocukluk döneminde hızlı gelişime yardımcı olması fındığın faydaları arasında ciddi bir öneme sahiptir. Vücudumuzun hızlı ve sağlıklı şekilde gelişmesi için düzenli olarak linoleik asit alımına ihtiyacı bulunmaktadır. Linoleik asit insan vücudu tarafından üretilemeyip dışardan çeşitli bitki ve baklagiller tarafından karşılanması gerekmektedir.
Fındık yağında ise bu asit miktarı fındığın zayıflamaya faydaları kısmında değindiğimiz gibioranında bulunmaktadır. Bu oran vücudumuzun ihtiyacını ciddi oranda karşılayabilecek bir düzeydedir.
Fındık Grip ve Nezleye İyi Gelir
İlk akla gelen grip ve nezle olmasına rağmen tüm kış hastalıklarına karşı koruması fındığın faydaları arasında bulunmaktadır. Çünkü fındık yüksek miktarda yağ oranına ( 100 gramda 50-73 gram arası) sahip olduğu için vücuda enerji sağladığı ve vucut direncini arttırdığı gibi vücut ısısının korunmasında da oldukça etkili olmaktadır.