Fındık yağı, fındığın kavrulup preslenmesi ile elde edilen, taşıyıcı bir yağdır. Taşıyıcı yağ olması demek, fındık yağının su veya başka bir yağ ile inceltmeye gerek kalmadan doğrudan cilde sürülebileceği anlamına gelir. Açık sarı bir renge sahiptir ve cilt tarafından kolayca emilir. Fındık yağı fındık tadında, biraz tatlı ve hafif bir aromaya sahip olup çeşitli cilt bakım uygulamalarında ve tabii yemeklerde kullanılabilir.
Çokça övülen Akdeniz mutfağının başlıca gıdalarından biri olmasının yanı sıra, fındık yağı aslında kişisel bakım, ev tadilatı, çevre dostu temizlik, doğal cilt ve sağlık reçeteleri gibi pek çok kullanım alanı olan, oldukça faydalı bir yağdır. Fındık yağının sağlığa faydası pek çok kez gözler önüne serilmiştir. Gıda olarak tüketildiğinde içeriğindeki yüksek yoğunluktaki tekli doymamış yağ asitleri sayesinde kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) arttırır.
Yemeklerde Kullanılabilir Mi?
En çok sorulan sorulardan biri de fındık yağının yemeklerde kullanılıp kullanılamayacağıdır. Fındık yağı yemeklerde kullanılabilir ve üstelik çok da faydalıdır. Fındık yağı yemeklik yağlar arasındaki en hafif yağlardan biri olarak kabul edilir. Kavrulmuş fındık yağının tatlı tadı ve belirgin aroması yemeklerinizin lezzetine dikkate değer bir katkı yapabilir.
Çeşitli salata soslarında, sıcak ya da soğuk yemeklerde veya et marine ederken bu yağı kullanabilirsiniz. Yüksek ısıya dayanıklı bir yağ olması sayesinde, fındık yağının sıcak yemek yaparken kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Masaj Yapılabilir
Fındık yağından masaj yağı olarak da rahatlıkla faydalanılabilir. Kolayca cilt dokusuna işleyerek, cildin yumuşak ve esnek yapısını korumasına yardımcı olur. Lavanta yağı gibi uçucu bir yağ ile karıştırıldığında, fındık yağı bu tür yağların güzel ve hoş kokusunu bünyesinde tutar. Böylelikle masaj sırasında, hem fındık yağının cildi yumuşatıcı etkisinden hem de uçucu yağların sakinleştirici etkisinden yararlanılabilir.
Vücut İçin Faydalıdır
Kabuklu yemişlerin içerdikleri yağlar genel olarak vücudun doğal yağ ihtiyacını karşılayabilecek sağlıklı yağlar olarak kabul edilir. Bu kabuklu yemişler içerisinde fındık özellikle protein, folik asit, B grubu vitaminler ve E vitaminleri ve ‘oleik asit denilen’ tekli doymamış yağ tipi açısından iyi bir kaynaktır ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilen bir gıdadır.
Fındık yağı sadece kolesterolü düzenlemede değil sindirim sistemini düzenlemede de önemli rol oynayabilecek, iyi bir lif kaynağıdır. Antioksidan özellikteki yüksek E vitamini içeriği sayesinde fındık yağının raf ömrü uzundur ve çabuk bozulmaz. E vitaminin yanı sıra, fındıkta bulunan ‘flavanoidler’ adlı bileşenler, vücutta hücreleri koruma özellikleriyle damar sağlığını iyileştirir, bakteri ve virüslere karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmeye destek olur.
Horlamaya Karşı Fındık Yağı Kullanılabilir
Horlamaya çözüm olarak bitkisel yağların önerilmesine alışık olmayabilirsiniz. Ancak yatmadan önce bir yudum fındık yağı içmeniz boğaz kaslarını yumuşatmaya ve horlamayı azaltmaya yardımcı olabilir. Benzer konuda başka bir öneri de, bir çay kaşığı fındık yağının tüketilmesi ile boğazda oluşan kaşıntı ve gıcık tutması gibi şikâyetlerin azaltılabileceğidir.
Cilt İçin Faydalıdır
Fındık deyince, öğün aralarında atıştırmalık olarak vitaminler, proteinler ve faydalı yağlar ile dolu olan fındıkların tadını çıkarmakla kalırsanız yazık olur. Fındıktaki tüm bu faydalı bileşenler fındık yağı kullanarak cildiniz için harikalar yaratmanızı sağlayabilir.
Fındık yağının iyi bir nemlendirici olduğunu belki çoktan tahmin ettiniz. Gerçekten de besleyici bir nemlendirici olarak düşünebileceğimiz fındık yağı, ayrıca cildi sıkılaştırma özelliğiyle, yağ bezlerini yatıştırarak cildin fazla yağ üretmesini önler. Bu özellikleriyle akne ve sivilce eğilimi olan ciltler için de uygun bir yağ olarak ünlenmiştir.
Eşsiz özellikleri nedeniyle fındık yağı, gözenek sıkılaştırıcı ve aknelerin düşmanı bir yağ olarak epey öne çıkar. İçeriğinde bulunan yüksek miktardaki “kateşin” ve tanenler (sağlıklı flavonoidler) bu yağı cildi pürüzsüzleştiren, “kurutucu” ya da “sıkılaştırıcı” bir yağ yapar.
Fındık yağındaki anti-bakteriyel bileşenler siyah nokta ve sivilceleri azaltmak için cilt bakterileri ile mücadele eder. Sıkılaştırıcı özellikleri ise cildin fazla yağını dengeler ve gözenekleri sıkılaştırmaya yardımcı olurlar.
Cilde Dair Öne Çıkan Faydalarına Daha Yakından Bakalım;
Nemlendirme
Fındık yağı cildin kendi yağını dengelemeye yardımcı olsa da cildin kurumasına izin vermez. Kendi bünyesinde barındırdığı faydalı yağlar ile cildi nemlendirir, yumuşatır ve dolgun bir görünüm kazandırır. Böylelikle ince çizgilerin ve kırışıkların görünümünü azaltmaya da yardımcı olur.
UV koruması
Fındık yağı, güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma sağlayan doğal yağlardan biridir. Ancak bu koruma yüksek faktörlü bir güneş kremi kadar ya da uzun süreli etkili bir koruma değildir. Cildinize fındık yağı sürmüş olsanız da şapka ve güneş kremi kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Fındık yağı ek bir koruma sağlayacaktır. Eğer doğal bazlı bir güneş kremi almak isteyecek olursanız, pek çok ürünün fındık yağı içerdiğini görebilirsiniz.
Antioksidan etki
Bazı güneş kremlerinin içeriğinde yer alan çeşitli maddelerin güneşle temas ettiğinde aslında cilde zarar verebileceğine dair söylentileri siz de duymuş olabilirsiniz. Fındık yağı gibi doğal bir antioksidan kaynağını cildinize sürmek size ekstra koruma sağlayacaktır. Böylelikle güneş kremini daha etkili ve daha zararsız bir şekilde kullanabilirsiniz.
Hafiflik
Tahrişe yol açmayan hafif bir yağ olduğundan, fındık yağı hassas ciltler için ideal bir bakım yağıdır. Yine de eğer alerjik bir bünyeniz varsa ve cildiniz çok hassassa, fındık yağını önce el ya da bileğe sürerek, cildinizin bir tepki verip vermediğini ölçebilirsiniz. Hassas bir cilde sahip olanlar, herhangi bir ürünü hemen yüzlerine uygulamadan önce el ya da kol gibi bir bölgede deneme yapabilirler.
Fındık, içeriğinde yer alan tüm flavonoidler, antioksidanlar ve diğer besin maddelerinden dolayı cilt hücreleri üzerinde gençleştirici bir etkiye sahiptir. Düzenli olarak fındık yağı kullanıldığında, zaman içerisinde cildin daha genç ve daha canlı göründüğü, fındık yağının yaşlanmayı geciktirici bir rol oynadığı fark edilecektir.
Saçlar İçin Faydalıdır
Fındık yağı tıpkı bir saç kremi gibi saçları yumuşatır ve bu arada saç köklerinin güçlenmesine yardım eder. Fındık yağını saç bakım malzemesi olarak kullanarak, saçlarınızı pek çok gereksiz kimyasaldan uzak tutabilirsiniz.
Saç Renginin Korunmasında Faydalıdır
Saçın rengini uzun bir süre korumaya yardımcı olması için önerilen birçok saç bakım formülünde fındık yağı kullanılır. Saç boyası olarak sunulan çeşitli ürünlerin fındık yağı içerdiğine rastlayabilirsiniz. Fındık yağı, saç tellerine muhteşem bir kahverengi renk tonu sağlamakla birlikte, saç renginin uzun süre dayanmasını ve kalıcı olmasını da sağlamaktadır. Ayrıca fındık yağı kimyasal uygulamalara maruz kalarak hasar görmüş olan saçları nemlendirerek saçların korunmasına yardımcı olur.
Saçı Güçlendirir
Günlük saç bakımınız için fındık yağını kullanabilirsiniz. Çok az bir miktar fındık yağını saç derinize ve saçlarınıza masaj yaparak uygulayın. Dilerseniz saça uyguladığınız bu fındık yağını sabaha kadar saçınızda bekletip, ertesi gün saçınızı her zamanki gibi yıkayabilirsiniz. Bu uygulama saç köklerinin canlanmasını sağlayacaktır.
Saç Kırıkları İçin Faydalıdır
Özellikle kış aylarında veya nemli günlerde, bir miktar fındık yağını tarağınıza ekleyerek kuru veya kıvırcık saçlarınızı taradığınızda, buklelerinizin yatışmasını ve aynı zamanda saçın nemlenmesini sağlayabilirsiniz.
Fındık yağı fön, boya gibi işlemler nedeniyle yıpranmış saçlarınıza da destek verebilir. Fındık yağı sayesinde, kuru ve yıpranmış saçlarınız zamanla yerini canlı ve ışıltılı saçlara bırakacaktır.