Gastrit Olanlar Nasıl Beslenmeli?

Hazımsızlık, mide ve çevresinde yanma hissi, bulantı ve kusmalar, geğirmeler ve şişkinlikler gibi problemler genelde gastrit belirtileri arasında yer alıyorlar ve bu nedenle gastrit sorununa sahip olanlar, buna uygun bir beslenme düzenine sahip olmak zorundalar.

Peki gastrit nedir?

Gastrit, mide mukozasında ortaya çıkan hasar ve inflamasyonlardan kaynaklanan bir rahatsızlıktır ve mide dokusunun zarar görmesinden dolayı ortaya çıkar. Hasar gören bu doku nedeniyle mide asidi yanma hissine sebep olur ve sindirim sisteminde ağrılar ortaya çıkarlar. Lakin rahatsızlık besinlerin yetersiz emilimiyle de sonuçlanabilir. Genelde mide ülserine benzer belirtiler ortaya koyan gastrit, ülserin aksine sadece mideyi etkiler ve bağırsaklara, yemek borusuna pek etki göstermez. Kronik gastrit zaman zaman ülserden daha tehlikeli olabilir ve anemiye, mide kanserine sebep olabilir.

Lakin gastrit yaşam tarzındaki değişimler ile durdurulabilir, hatta tedavi bile edilebilir. Bunda en önemli pay ise elbette beslenme düzeniniz.

Gastrit İçin Beslenme Düzeni ve Doğal Tedavi İmkanları

Gastriti veya peptik ülseri olan bireyler, farklı gıdalara farklı tepkiler verirler ve bu nedenle size rahatsızlık veren besinleri tek tek tespit ederek onları hayatınızdan çıkartmanız gerekiyor. Bunun için genel gastrit tetikleyicileri olan sayacağımız gıdaları hayatınızdan çıkartabilir, daha sonra onları teker teker hayatınıza dahil ederek nasıl etkileri olacağını görebilirsiniz.

Gastrite uygun bir beslenme düzeni takip ederken şu ipuçlarından faydalanarak belirtileri kontrol altına alabilirsiniz.

Daha Küçük Porsiyonlar Tüketin

Her gün büyük porsiyonlar halinde bir kaç öğün yemek yerine, daha fazla öğünü daha küçük porsiyonlar ile tüketmeyi tercih edin. Zira küçük porsiyonlar mideye kan akışını hızlandıracaklardır ve bu da iyileşmeyi uyaracaktır. Bunun yanında küçük porsiyonların devamlı midede olmaları, midenizdeki asidin mide dokusuna zarar vermesine engel olacaktır.

Yatmaya Çok Yakınken Yemeyin

Yatmadan önce besinleri tam olarak tüketebilmek için en az 3-4 saat önceden bir şeyler tüketmeye bir son vermelisiniz.

Yeterince Su İçin

Su gastrit belirtilerini yönetmeyi kolaylaştırır ve bu nedenle her gün en az 6-8 bardak arası su içmeyi unutmamalısınız. Diğer içecekler ise maalesef bu konuda pek yardımcı olmuyorlar. Belirtiler ortaya çıktıkları anda bir bardak su için çünkü su diğer içeceklerin aksine mide asidi salgılanmasına sebep olmaz.

Stresi Azaltın

Duygusal stresin artık mide hasarına sebep olduğu doğrudan kabul edilmiyor ancak varolan durumu daha kötü hale getirebildiği biliniyor. Stres mide asidi salgısını arttırabilir ve inflamasyonlar ortaya çıkartabilir, bunun yanında bağışıklık sistemini zayıflatır ve diğer sindirim problemlerine sebep olur.

Sigarayı Bırakın ve Toksinlere Maruz Kalmayın

Sigara içmek ve sağlıksız bir hayat tarzına sahip olmak, mide hasarı ve gastrit riskini ciddi anlamda arttırmaktadır. Zira sigara içmek, mide mukozasının iyileşme hızını zayıflatır, ülserlerin ortaya çıkma hızını arttırır ve enfeksiyona yakalanma ihtimalinizi arttırır.

Sağlıklı Besin Destekleri Alın

Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, C vitamini, adaptojen bitkiler, B12 vitamini ve multivitamin içeren besin destekleri, mide mukozasının tamir edilmesi için gerekli desteği sağlayacaklardır.

Gastrit ile ilgili diğer yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Gastriti Daha Kötü Hale Getiren Gıdalar Nelerdir?
Gastrite İyi Gelen Gıdalar Nelerdir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz