Gaz, şişkinlik ya da karından gelen gurultu utanç verici, rahatsız edici ve hatta acı verici bir deneyim olabilir. Mide gazının vücutta doğal bir olay olduğunu ve genellikle gaz sorunlarını dışarı atarak veya farklı gıdalar tüketerek hafifletilebildiğini bilmek sizi rahatlatabilir. Bununla birlikte, mide gazının yanı sıra şişkinlik; mide krampları, sert mide ve bazı insanlarda genellikle aşırı gazla birlikte görülür. İyi haber şu ki, gaz ve şişkinlik için birçok doğal evde tedavi yöntemleri mevcuttur.
Karın Şişliği ve Gaza Ne Sebep Olur?
Gaz, yiyecekler bağırsaklarda parçalandığında ortaya çıkan doğal bir işlemden kaynaklanır. Mayo Clinic, en yaygın gaz üreten gıdaların fasulye, mercimek, laktoz (pek çok süt ürününde bulunur), fruktoz ve sorbitol (bazı meyveler ve tatlandırıcılarda bulunur) olduğunu söylüyor.
Mide gazı ve şişkinlik ayrıca yemek yerken hava yutmakla da meydana gelebilir. Yani, aşırı hava bir geğirti olarak çıkmazsa, diğer uçtan dışarı çıkacaktır. Stres ayrıca sindirim sisteminin işleyişine müdahale edebileceği için gaza ve şişkinliğe neden olabilir.
Aşırı gaz ve şişkinlik sorunu irritabl Bağırsak Sendromu (IBS), gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), laktoz intoleransı olan bir sindirim bozukluğunun veya çölyak hastalığının bir işareti olabilir. Çok fazla gaz olması bazı insanlarda şişliğe neden olabilir. Bu rahatsızlık verir ve size nefes alamama hissi yaşatır. Genellikle, gaz çıkarabildiğinizde şişkinlikten kurtulursunuz.
Karın Şişliğine Ne İyi Gelir?
Gaz ve şişkinlik tedavisi için çok güzel ev ilaçları var. Bu ilaçlar genel olarak daha iyi hissetmenize yardımcı olur, çünkü bunlar hazımsızlık ve diğer sindirim problemlerini hafifletmeye yardımcı olabilir.
Nane
Nane, gaz, şişlik ve diğer sindirim koşullarını hafifletmek için etkili bir evde ilaçtır. Hazımsızlığı hafifletmeye yardımcı olmak amacıyla nane yağı kullanmaya yönelik bir çalışma, insanlardaki gaz, karın ağrısı ve diyareyi azaltmada etkili olduğunu bulmuştur. Nane çayı ayrıca stresi hafifletmeye yardımcı olur ve bu da midede gaz oluşumunun başka bir nedeni olabilir.
Gazı azaltmak ve şişkinliği önlemek için nane yaprağı çayı kullanabilirsiniz. Nane çayı için birkaç taze nane yaprağını parçalayıp bir fincan kaynar suda 5 dakika süreyle demlenmesine izin verin. Nane öz yağının buharlaşıp dışarıya çıkmamasını sağlamak için fincanı kapatmayı unutmayın. Mide gazını hafifletmeye yardımcı olması için nane çayı için.
Aşırı gazı ve şişkinliği olan bazı insanlar enterik kaplı nane yağlı kapsülleri alarak gaz azaltmaya yardımcı olabilir. Yemekten sonraki gazdan ve şişkinlikten kaçınmak için yemekten önce bir nane yağı kapsülü almalısınız.
Papatya Çayı
Birçok sağlık yararına sahiptir ve aynı zamanda gazdan ve şişkinlikten kurtulmanıza yardımcı olabilir. Papatya birçok antienflamatuvar özelliğe sahiptir ve zihni ve mideyi sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Moleküler Tıp Raporları Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada, papatya çayının gazı atmaya, mideyi yatıştırmaya ve gıdanın bağırsaklardan geçmesine yardımcı olmaya yardım ettiğini gösterdi.
Gazın rahatlatılması için papatya kullanmak için, papatya, nane, limon ve rezene tohumlarının bir infüzyonunu yapabilirsiniz. Bir bardak su içine bir çay kaşığı kurutulmuş ot karışımı kullanmanız gerekir. Bitki karışımını bir bardak kaynar su içine koyun, örtün ve 10 dakika süreyle demlenmeye bırakın. Midedeki gazı hafifletmeye ve şişkinliği önlemeye yardımcı olmak için günde 3 defa bir bardak demleyin ve için.
Zencefil
Her türlü sindirim problemi için harika doğal bir çare ve aşırı gazdan ve şişkinlikten kurtulmanıza yardımcı olabilir. Zencefil güçlü sağlık yararları sebebiyle yüzyıllar boyunca kullanılmıştır. Bilimsel çalışmalar, zencefilin gaz için etkili bir ilaç olduğunu göstermektedir. Dünya Gastroenteroloji Dergisi, zencefillerin gaz, mide bulantısı ve karın ağrısı tedavisinde kullanıldığını kaydetti.
Sağlığınızı iyileştirmek ve şişkinlik sorunlarını hafifletmek için zencefil çayı yapmak çok kolaydır. Yaklaşık 5 cm taze zencefil kökünü kesin veya rendeleyin. Bir bardak kaynar suya koyun, bardağı kapatın ve 10 dakika süreyle demleyin. Her yemekten yaklaşık 20 dakika önce gazdan kurtulmak veya şişkinliği önlemek için içebilirsiniz. Alternatif olarak, bir parça çiğ zencefil çiğneyerek gaz ağrısını yatıştırmak için midenizde çalışmasına izin verin.
Zerdeçal ve Zencefil Çayı
Ayrıca zerdeçal kullanarak şişkinlik ve karın kramplarından kurtulabilirsiniz. Zencefil ile birleştirirseniz, gaz için özellikle iyi olabilir. Zerdeçal antienflamatuvar olan curcumin içerir. Ayrıca, dispepsi (hazımsızlık) tedavisinde etkili bir çare olabilir. Curcuminin hazımsızlık üzerindeki etkisi üzerine yapılan bir araştırmada, curcuminin hastaların % 87’sinde aşırı gaz da dahil olmak üzere hazımsızlık semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğu bulundu.
Gaz sorunlarını çözmeye yönelik zerdeçal ve zencefillerden bir bitki çayı yapmak için, 1 çay kaşığı taze rendelenmiş zerdeçal kökü ve 1 çay kaşığı taze rendelenmiş zencefil kökü almalısınız. Bir fincan kaynar suya koyun, altını kapatın ve 10 dakika süreyle demleyin. Çay soğuyunca bir parça çiğ bal ve bir dilim limon ekleyin. Sonra bir çay kaşığı Hindistan cevizi yağı veya bir parça karabiber ekleyin, bu; zerdeçalın vücuda absorbe edilmesine yardımcı olur. Gazlı bir mideyi rahatlatmak ve şişkinlikten kurtulmak için bitki çayını her gün içebilirsiniz.
Probiyotikler
Sindirime yardımcı olabilir ve aşırı gazı azaltıp, şişkinliği hafifletebilir. Probiyotikler canlı mikroorganizmalardır yani çoğunlukla “iyi” bakterilerdir, insan bağırsağında bulunan bakterilere benzerler. Diyet takviyeleri olarak mevcuttur, ancak birtakım gıdalar da doğal probiyotiklere sahiptir. Hem bağırsak sağlığı hem de şişkinlik ve gaz sorunlarından kurtulmak için şağıdaki probiyotikleri tüketmeye özen göstermelisiniz:
- Yoğurt
- Kefir
- Tempeh
- Kimçi
- Lahana turşusu
Elma Sirkesi
Gazdan çabuk kurtulmak ve şişkinliği azaltmak için işlenmemiş ve organik elma sirkesi alabilirsiniz. Elma sirkesi, sindirim sistemini güçlendirmeye yardımcı enzimler bakımından zengindir. Elma sirkesini şişkinliği giderici doğal bir çare olarak kullanmak için, bir çorba kaşığı elma sirkesini bir bardak ılık suda inceltip, yemekten önce içmelisiniz. Bu, yemekten sonra oluşacak gazın ve şişkinliğin hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Hardal
Sarı hardal, midenizdeki asidite seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur ve gaz ve şişlikle eşlik eden ağrıdan anında rahatlama sağlayan asetik asit içerir. Ayrıca, sindirim sistemine yardımcı olan ve bağırsak sağlığını geliştiren zerdeçal içerir. 1 çay kaşığı ya da 1 çorba kaşığı normal sarı hardal yutun ve üstüne bir bardak ılık su için. 5 ila 10 dakika içerisinde hızlı bir rahatlama elde edersiniz. Ancak midenizde reflü gibi başka bir hastalık varsa doktorunuza danışmadan, özellikle aç karnına tüketmeyin.
Tarçın
Tarçın mide asidinin mide duvarlarından salınmasını azaltarak gaz oluşumunu engeller. Aslında, tarçın size gaz problemlerinde ve şişlikte anında rahatlama sağlayabilir. Bir fincan sıcak süte yarım çay kaşığı tarçın tozu ekleyin. İyice karıştırın, sonra için. Ayrıca biraz bal da ekleyebilirsiniz. Alternatif olarak, bir fincan kaynar suyun içine yarım çay kaşığı tarçın tozu veya birkaç çubuk tarçın ekleyerek tarçın çayı yapabilirsiniz. 5 dakika kadar demleyin, sonra içebilirsiniz.
Mide Şişkinliği ve Gazı İçin Yapılabilecek Doğal Tarifin Malzemeleri;
- 2 sap kereviz
- Küçük bir ananasın yarısı
- 2 sap Arap saçı
- 2 sap rezene
- 2-3 santim kök zencefil
Yapılışı; Mide şişkinliği için uygulanabilecek doğal tarife gerekli tüm malzemeler bir kap içine alınır ve blender yardımı ile ezilir. Kıvam alan karışıma daha sıvı olması için su eklenebilir. Elde edilen içecek aç karnına içildiğinde mide şişkinliği ve gazı için etkili olacaktır.