Gazlı İçecekler Sağlığa Zararlı mı?

Özellikle önümüzdeki sıcak yaz aylarında neredeyse su gibi tükettiğimiz gazlı içeceklerin zararlarını biliyor musunuz? Bu içeceklerde bulunan aşırı şeker, aspartem, kafein, fosforik asit ve çeşitli toksitlerle içeceğinin ömrünü uzatacak katkı maddeleri gazlı içecekleri çok zararlı bir hale getirmektedir. Gazlı içecekler astım, kalp ve böbrek rahatsızlıkları, üreme sistemi rahatsızlıklar, diş rahatsızlıklar, osteoporoz ve diyabete sebep olabilmektedir.

Astıma Sebep Olabilirler

Gazlı içeceklerde raf ömrünü 1 yıla kadar uzatabilmek amacıyla sodyum benzoat maddesi kullanılır. Bu madde vücuttaki potasyum kullanımını azaltan kimyasal bir tuz olduğu için vücutta çeşitli reaksiyonlar göstererek astım ve egzema gibi hastalıklara sebep olabilir.

Kalp Rahatsızlıklarına Yol Açabilir

Gazlı içeceklerde kullanılan yüksek dozda fruktozlu mısır şurubu kalp ve damar rahatsızlıklarını arttırmaktadır.

Diş Sorunları Yaratır

Gazlı içeceklerde yoğun miktarda bulunan asitler diş minesinde zedelenmelere sebep olmaktadır. Zedelenmeler sonucunda çürükler oluşmakta, diş kökü ve dişin alt kısımları zarar görerek ölmektedir. Diş minesinin zedelenmesine bağlı olan rahatsızlıklar tedavi edilmediğinde diş eti apsesi oluşumuna sebep olmaktadır.

Cinsel Rahatsızlıklara Yol Açabilir

Gazlı içeceklerin kutularında ve plastik şişelerler biberonlarda BPA maddesi bulunmaktadır. Vücutta iç salgı bezlerine zarar veren bu kimyasal madde erken ergenliği ve cinsel rahatsızlıklara sebep olmaktadır.

Böbrek Rahatsızlıklarına Neden Olabilir

Gazlı içeceklerde yüksek miktarda bulunan fosforik asit ileriki yaşlarda böbrek rahatsızlıklarına ve özellikle böbrek taşı oluşumuna sebep olmaktadır.

Osteoporoz

Yoğun miktarda bulunan fosfat ve fosforik asit vücutta idrarla beraber dışarı atılırken vücutta kemik gelişimi için çok büyük önem arz eden kalsiyumları da beraberinde götürdüğü için osteoporoz oluşumuna sebep olmaktadır.

Obezite

Kalp rahatsızlıklarının %70’nin bağlı olduğu obezite olma riskini gazlı içecekler 1,6 kat arttırmaktadırlar.

Diyabet ve Şeker Rahatsızlıkları

Sürekli olarak gazlı içecek tüketen kişilerin tip2 diyabete yakalanma olasılıkları %80 daha yüksektir. Ayrıca gazlı içecekleri tükettiğimiz an 20 dakika içinde vücudumuzdaki şeker miktarı artar. Artan şeker miktarını karaciğer hızlı şekilde yağa çevirmeye çalışır. Vücutta şeker artışı sonucunda tansiyonda yükselme ve buna bağlı birçok rahatsızlık görülebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz